Günümüzde bilgisayar oyunlarının devamlı zararlı alışkanlıklarından bahsediliyor. Bu durum birçok ebeveyn ve çocukta olumsuz etki bırakabiliyor. Ancak bilgisayar oyunları sanıldığı kadar canavar değildir. Bilgisayar oyunlarının günümüze birçok faydası bulunur. Bilgisayar oyunlarının bu denli faydasız bir iş olması görülseydi bunca insan bunu teşvik etmezdi. Bu nedenle bilgisayar oyunlarının yararları şu şekildedir;
 

  • Bilgisayar oyunları rahatsızlığı olan çocuklara terapi olabildiği kanıtlanmıştır.
  • Bilgisayar oyunları anasınıfı çocuklarının devinimsel becerilerini geliştirmesine yardım oluyor.
  • Bilgisayar oyunları depresyonu engelliyor ve stresi azaltıyor.
  • Bilgisayar oyunları daha mutlu hissetmenizi sağlıyor.
  • Bilgisayar oyunları karar verme mekanizmasının gelişmesine yardımcı oluyor.
  • Bilgisayar oyunları kişinin ilerleyen yaşlarda daha mutlu olmasını sağlıyor.


Görüldüğü üzere bilgisayar oyunlarının yararları bu şekildedir. Rochester University kaynağından edinilen bilgiye göre çocuklarda karar verme mekanizması ne kadar erken başlarsa o kadar iyidir. Çocukların bir anda karar vermesi zor olabilir. Ancak bunu deneyimlediği zaman sürekli kas gibi gelişerek en doğru kararları verme de gittikçe daha iyi bir duruma geldiği araştırılmıştır. Bu tür oyunlar çocuklara doğru şans imkanı vererek kısa sürede daha iyi bir noktaya getirdiği söylenmektedir.

Ayrıca bilgisayar oyunlarında dikkat gerektiren oyunlar arasında çocukların görüş yeteneklerinin geliştiği görülmektedir. Ebeveynler bu konuda çocuklarına çok yakından baktığından gözlerinin bozulabileceği konusunda uyarı vermektedir. Ancak çocuklar bu konuda dikkatlerini daha iyi bir şekilde kontrol ederek odaklarını doğru bir şekilde yönlendirebilmektedir. Özellikle Call of Duty gibi ateş etme oyunlarında hedef göstergesi bulunduğu için oraya bakmak ve odaklanmış olmak gerekir. Bunu sağlayan kişiler veya çocuklar daha dikkatli bir birey haline gelmeye çalışıyorlar.

Tüm bunların yanı sıra çocukların arkadaşlarıyla birlikte oyun oynaması onların daha iyi iletişim kurabilme mekanizmasını devreye alıyor. Sosyallik olarak çocuklar kendisine daha rahat sosyalleşebileceği alanlar bulabiliyor. Özellikle takım oyunlarında çocuklar bu sorumluluk bilincini hissederek kendisini zorlayabiliyor. Bunun gibi örnekler çocukların sorumluluk almasına, bilişsel yeteneklerinin gelişmesine ve daha mutlu bir birey olabilmesini katkı sağlıyor. Bu tür durumlar sayesinde oyunlara olan meraklar giderek artabiliyor.