Sosyal Medya Bağımlılığını Azaltma için Neler Yapılabilir?


Günümüzde sosyal medyada harcanan zaman oldukça fazla. Ülkemizde bir kişi ortalama 4 ile 6 saat arasında sosyal medyada zaman geçirmektedir. Uzmanlar kriter seviyenin artık aşıldığını vurguluyorlar. Hatta bu rakamlar yıllar önce anne ve babalarımızın televizyon başında geçirdikleri zamandan bile fazla. Anne ve babalarımız her gün işten eve gelip uyuyana kadar televizyon izlerdi. Fakat sosyal medya uygulamaları iş yerinde, evde, okulda ve hatta tuvalette bile kullanılabiliyor. Evet bazı kişilerin tuvalette tuvalet ihtiyacının beraberinde sosyal medyada zaman geçirdiklerine yönelik çalışmalar bulunmaktadır.

Bildirimlere Dur Diyin!

Evet sosyal medya sitelerinden gelen bildirimlerin sayısını azaltmaya çalışın. Mesela Instagram, Twitter ve Facebook üzerindeki her bildirimi almamaya çalışın. Bu sosyal medya ortamlarının ne gibi bildirim istediğinizi belirtebileceğiniz alanları bulunmaktadır. Instagram üzerinden sadece gelen mesajlar için bildirim seçeneğini seçebilirsiniz. Bu sayede birileri canlı yayına geçtiği zaman size bildirim ulaşmaz. Birisi bir görsele etiketlediği zaman bunu uygulamaya girene kadar göremezsiniz.

Whatsapp Gruplarına Sus Diyin!

Evet radikal bir karar değil bu. Gruplarda bir şeyler olup olmadığını günün (sizin istediğiniz saat dilimlerinde) belirli saatlerinde kendi istediğiniz şekilde kontrol edebilirsiniz. Bu sayede gruplardaki o kaotik tartışmalardaki her mesaj için gelen bildirimlerin önüne geçmiş olursunuz. Dünyayı kurtarmayacaksınız sonuçta. Azaltın bildirimleri.

Uygulamaları Ulaşılamaz Hale Getirin!

Bu sosyal medya araçlarının her birinin bir mobil uygulaması söz konusu. İşte söz konusu bu uygulamaları doğrudan bulabileceğiniz bir yerde tutmayın. Telefonunuzu eline alır almaz açtığınız her anda ilk bu uygulamalar karşınıza çıkmasın. Onların üzerindeki bildirimleri göremeyeceğiz bir yerlere koyun. Klasörleyin bunları. O uygulamaları açmanız için bit tık değil. Üç beş tık yapılması gereksin mesela. Bunu denemenizi tavsiye ederim.

Son Tavsiye: Hayati Olmayan Uygulamayı Kaldırın!

Evet. Sonuçta bu mobil uygulamalara bağımlıyız. Bunlar telefonumuzda kolay ulaşılabilir oldukça bunları kullanmaya devam edeceğiz. Kaldırın mobil uygulama olarak. Web tarayıcısı üzerinden bildirimleri takip edin. Çünkü günlük yaşamda artık çok sık bilgisayarımızı açıp tarayıcı üzerinden bunlara erişmiyoruz. İşte bu sebeple mobil uygulamaları kaldırarak bu ortamları bilgisayar üzerinden görüntülemeyi düşünün.

Hayatın doğal akışı ne kadar değiştiği düşünülse de hayata farklı adımlar atmak her zaman yaşanası kılar insanı. Sizler de hayatınızı yaşanası kılmak istemez misiniz?

                                                                                         UFUK ARTSIN

GAZETECİ-YAZAR