2500 YILINDA DÜNYA İNSANLIK İÇİN YABANCI OLABİLİR!!

Paris iklim anlaşmasının etkisi ve önemi arttıkça gelecek ile ilgili daha çok bilimsel çalışma yapılmakta. CO2 emisyonlarının Dünyamıza zararı böyle devam ederse Amazon bölgesi çorak, Amerika ve Orta Batı tropikal ve Hindistan ise yaşamak için çok sıcak bir bölge olacak.

Leds Üniversitesindeki araştırmacıların paylaştığı sonuçlar da Dünyanın gelecek iklim modelleri bulunmakta. Bu modeller o kadar etkileyici ki insan görünce hayret ediyor. Araştırma da 3 farklı sera gazı azaltma projesi üzerine modeller oluşturuldu. Araştırmanın en uç noktası sadece 2500 yılına kadar ulaşabildi. Araştırma bulgularında en büyük dikkati ise dünyamızın 2100 yılından sonra büyük değişiklikler yaşayacağı.

ÜTOPİK BİR GELECEK Mİ? YOKSA MUTSUZ SON MU?

ngiliz pop grubu Busted’ ın bir şarkısında 3000 yılına kadar hiçbir şey değişmedi ama su altında yaşıyorlar sözleri oldukça basit ve sevimli bir senaryo olarak kalmakta. Leds üniversitesinde bu araştırmayı yürüten yetkililer çok kasvetli bir senaryo çizmektedir ve bu olası mıdır? Böyle giderse çoğunluğumuzun bildiği gibi olası bir senaryodur.

İnsanların bu durumu anlayabilmesi için M.S. 1500 yılındaki dünya ile olası en kötü senaryodaki 2500 yılında dünyayı görselleştirerek insanlara sundular. Ve bu gerçekten korkunç olarak nitelendirilebilecek bir durumu gözler önüne serdi. Bulgular da kritik eşiğin 2100 yılı olduğu dikkat çekmekte. Bu kritik eşiğin durdurulamayıp geçildiği zaman artık geri dönüşü olmayan mutsuz bir sona doğru insanlığın gideceği öngörülmektedir.

PARİS ANTLAŞMASI ÖNEMİ

Çalışmalar da bulunan çevresel sosyal bilimci Christopher Lyon “çocuklarımızın ve hatta torunlarımızın karşılaşabileceği Dünya’yı ve o dünyayı onlar için daha yaşanabilir kılmak için ne yapacağımızı artık kesin bir şekilde bilmemiz gerekmektedir” şeklinde durumun ciddiyetine dikkat çekmek istedi. Peki sadece çocuklarımız ve torunlarımız için mi? Günümüzde bulunan genç nesil ve orta yaşlı nesil yakın zamanda bu iklim değişikliğinden etkilenmeyecek mi? Hatta bazılarımız 2100 yılını göremeyecek miyiz? İşte o zaman bugünden geleceği kurtarmanın önemini anlayacağız. Çok uzun zaman gelebilir. Gelecek hızlı giden bir tren gibi siz hayatınızda vagon değiştirdikçe fark etmeden sizi ulaştırır.

Çoğu bilim insanının ifade ettiği gibi Dr. Lyon Paris antlaşmasının öneminin kavranmasının artık yeterli olmayacağını artık aktif şekilde bu sorunun olası sonuçları üzerine harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Paris antlaşması küresel ısınmayı 2 derece ve altında bir yükselişte tutmayı hedeflemektedir. Bu çok olumlu bir senaryodur.

YENİ DÜNYA!!

Paris antlaşmasında tutulması gereken hedeflerin bile yetersiz olduğunu dile getiren bilim insanları düşük ve orta ölçekli sera gazların etkilerinin geleceği çok değiştireceği konusunda hem fikirlerdir. Eğer bu azaltma gerçekleşmezse geleceğin yeni dünyasında tarım buzullara doğru kayacak ve dünyanın en akciğerleri olarak bilinen amazonlar ise çorak arazilere dönüşecektir.

Hindistan ve onun tropikal bölgelerinde bulunan yerler aşırı sıcaklığa maruz kalacaktır. Bu aşırı sıcaklık koruyucu bir kıyafet olmadan hareket edememeye kadar insanları zorlayacaktır. Paris antlaşmasına uyulması oldukça önemlidir. Paris antlaşması yeterli midir? Tabiki de değildir. Paris antlaşması ekonomik kaygıları olan devletlerin toplumları susturduğu bir antlaşmadır. Olumlu bir antlaşmadır ama bu antlaşma geleceğin yeni dünyasını kurtarabilecek türden bir antlaşma değildir.

Paris antlaşmasına uyulması 2100 deki olası olarak görülen iklim değişikliğini ancak 2070 e kadar indirgeyebilmtedir. Tabi o olmazsa 2030 da bu sert değişikliklere ulaşacağımız düşünülmektedir. Geleceğimizin daha yaşanası olabilmesi için tüm insanlar olarak hepimize görev düşüyor. Daha bilinçli bireyler daha bilinçli toplumlar ve daha yaşanası bir dünya için bugün olduğundan daha çok geleceğe umutla bakmak için birlikte hareket etmeliyiz. Başka bir yuva tam olarak bulamadık bulsak bile ona gidecek zamanımız belki olmayabilir!!