FACEBOOK İNSAN GÖZÜNDEN DÜNYAYI GÖRÜNTÜLÜYOR

Facebook yeni bir proje olarak insan gözünden Dünya’yı görüntüleyeceğini açıkladı. Yetkililer bir insan bakış açısından Dünya’yı görüntüleyen bir yapay zeka geliştirmekte olduklarını açıkladılar. Bunun için 9 farklı ülkeden toplamda 2200 saatten fazla insan tarafından gözlemlenebilen görüntü ve video birleştirildi. Bu da yapay zekayı bir insan gibi düşünebileceği konusunda bir heyecan yaratıyor.

EGO4D PROJESİ

Ego4D projesi ile Facebook yapay zekanın eylem merkezindeki videolardan dış Dünya’yı öğrenmesine olanak tanıyacak. Bu proje için 700 kişi 2200 saatten fazla video ve görsel topladı. Bu proje ve yapay zeka tamamlandığı zaman Ar gözlükleri ve Vr kulaklıklardan insanlar Dünya’yı bir yapay zeka sayesinde hem görebilecek hem de işitebilecek.

Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre dış dünyayı bir insan gözünden görebilen, işitebilen bir yapay zeka yaptıklarını ve son işlemleri kaldıklarını açıkladı. Bu başlangıçta ne var bunda çok basit olarak gözükse de bir sosyal ağ sitesi artık eylem merkezini videolardan öğrenen bir yapay zekaya sahip olacak.

Bu proje için 13 üniversite bir araya gelmiştir ve artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik kullanılarak bu görüntüler ve sesler yapay zekaya sayesinde gerçek bir şekilde insanlara aktarılabilecektir. Bu cihazların kullanımlarının yaygın olmaya başlaması şirketi bu cihazlar üzerinden bireyleri kullanmaya ittiği ve bu kullanımın da bireyler için daha basit olacağı inancını şirketin pekiştirdiği görülmekte.

PROJE HEDEFLERİ

Ego4D Projesi’nin Facebook yetkililerinin açıklamalarına göre 5 adet hedefi bulunmaktadır. Bu hedefler:

“anahtarlarımı nerede bıraktım?” veya “ya bu zamanda ne olmuştu?” gibi epizodik bellekteki bilme yeteneğinin yerini alma.

“Dur bekle bu yemeğe zaten tuz ekledin!” gibi hem uyarı hem de tahmin gibi yeteneklere sahip olma.

“hey bana şu davulu çalmayı öğretsene!” gibi nesneleri ve elleri açıkla manipüle ederek kullanabilme.

Bu maddelerden en önemlilerinden biri de sesli ve görüntülü bir günlük tutma hedefidir. Bir kişinin ne zaman ne söylediğine dair hem görüntü hem sese sahip olabilme.

İnsanların kimlerle iletişime girmesi ve bu doğrultuda insan ve sosyal iletişim etkileşimini daha iyi anlamak. Son madde; “Bu gürültülü restoranda benimle konuşan kişiyi daha iyi duymama yardım et.” gibi aslında James Bond filmlerindeki gibi olaylardan zaman ve süre geçtikten sonra olayla ilgili daha çok bilgi toplayabilmeye örnektir.

Bu proje ile ilgili CNBC'ye röportaj veren Facebook'ta araştırma görevlisi olan Kristen Grauman “ geleneksel bir robot bir şeyin ona gösterilmesi ya da onun dünyada belli bir zaman geçirebilmesi sayesinde bilgileri tutabilir, depolayabilir ve kullanabilir. Bu proje de sadece kendi deneyimlerimizden hayatımızda olan anların videolarından yola çıkarak hedeflenen konuları öğrenmemizi sağlayacak bir yapay zeka ortaya çıkardık.” ifadesini kullandı.

Projenin veri setleri Kasım ayında Facebook tarafından satışa sunulmaya başlanacak. Proje bulunmadığınız konumdaki diğer insanlarla birlikte size dans ettirme, sanki başka bir yerde gerçekten geziyormuş hissi ve istediğiniz spor faaliyetini yapıyormuşsunuz gibi hissi vereceğini iddia etmekte. Projenin en büyük eleştirilen yanı Facebook’un da kendni savunamadığı gizlilik ihlali yanıdır. Çünkü veriler bir şekilde kaydedilecek ve yapay zeka onun üzerinden işlemler yapacak. Verilerinizin aslında günlük yaşamınızın, günlük isteklerinizin bu fırsatlar için harici depolanmasını ister misiniz?