İlimizde üretilmeye başlanan ve tropikal iklim meyvesi olması nedeniyle sera ortamında ılıman iklim koşulları sağlanan Ejder meyvesinin ilk hasatları alındı.

Yüksek derecede vitamin deposu olan bu meyvenin ilimizde daha geniş alanlarda üreticiler arasında yaygınlaşması sağlanarak, üretime ve ihracata katkıda bulunulması hedefleniyor.

Şuan çok az sayıda üretici tarafından denenen ve üretilmesi konusunda uygun iklim koşullarının yaratılmaya çalışıldığı ilimizde, bu meyvenin geçim kapısı olması ve ilimiz ekonomisine destek sağlaması açısından yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Ejder meyvesi, dünyanın tropik bölgelerinde Hylocereus adı verilen tırmanan bir kaktüs üzerinde yetişen bir meyve. Ejder meyvesi, çevresinde yükselen başak benzeri yeşil yaprakları olan sıcak pembe veya sarı bir ampul görünümünde. Kesip açtığınızda ise, yenmeye uygun siyah tohumlarla bezeli, beyaz etli bir meyve olarak ortaya çıkıyor. Ejder meyvesi pitaya ve çilek armudu olarak ta biliniyor.

B, C vitamini ve lif bakımından zengin bir meyve. İçeriğinde bulunan yüksek Kalsiyum değeri sayesinde kemikleri güçlendirip, kemik gelişimine yardımcı oluyor. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirip, Kalp ve Damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor.

Flavonoidler, fenolik asit ve betasiyanin gibi antioksidanlar açısından zengin. Bu doğal maddeler, hücreleri kanser ve erken yaşlanma gibi hastalıklara yol açabilen moleküller olan serbest radikallerin zararlarından koruyor.

Doğal olarak yağsız ve lif oranı yüksek. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilirken, vücudun şekeri parçalamasına yardımcı olan hormon olan insülini üreten Pankreas’taki hasarlı hücrelerin yenilemesini de sağlıyor.

Demir seviyesini artırırken, bulundurduğu C vitamini ile vücudun demiri almasına ve kullanmasına yardımcı oluyor.