Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlarda meme, bağırsak ve akciğer kanserinden sonra dördüncü sırada görülüyor. Ülkede rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı yüz binde 4.3. Daha çok 30-50'li yaşlarda görülen hastalığın son zamanlarda erken yaş grubunda da görülme sıklığı ise arttı.

İngiltere’deki University College London’dan uzmanlar, cinsel ilişki esnasında bulaşan bir virüsün rahim ağzı kanserini tetikleyebileceğini ve toplumun bununla ilgili bilgilerinin çok düşük seviyede olduğunu açıkladı.

Rahim ağzı kanseri regl dışı kanama, anormal vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama, pelvik (alt karın) ağrı, anormal vajinal akıntı ya da kanlı akıntı gibi şikayetlere sebep olabilir. Bu tarz şikayeti olan her kadının gecikmeden kadın doğum uzmanına muayene olması gerekmekte.

Hastalığın önlenmesindeki en etkili birincil koruma aşılama programı. HPV aşısı 9 yaşından itibaren cinsiyet fark etmeksizin uygulanabiliyor. Aşı için en ideal aşılama zamanı cinsel deneyim henüz başlamadan yapılması olurken, cinsel hayat aktif olduktan sonra ise her yaşta aşı yaptırılabilir. Aşılama dışında rahim ağzı kanserinden korunmak için düzenli jinekolojik muayene, sağlıklı beslenme, düzenli spor yaparak bağışıklık sistemini güçlendirmek, sigaradan uzak durmak ve cinsel hastalıklara karşı bilinçli olmak çok önemli.

İlimizde de başta KETEM olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşlarında tarama testleri aralıksız sürdürülüyor.