Bilecik karpuz üretiminde önde gelen iller arasında bulunuyor. Karpuz üretimi özellikle Osmaneli’de önemli bir yer tutuyor. Üretim daha çok ilçenin Sakarya Nehri’nin geçtiği tarım alanlarında gerçekleştirilmekte.

İlimizde üretilen karpuzun %89’u Osmaneli ilçesinde üretilirken bu yıl rekolte seviyesi ile üreticiler ürünlerini ekonomik olarak hem pazarladı, hem de Bilecik ekonomisine katkı sağlandı.

Osmaneli’de yetiştirilen alaca karpuz ilçenin sembollerinden biri durumuna geldi. Üretim miktarı bakımından ülke üretiminde çok önemli paya sahip olmasa da yüksek kalitesi ve beğenilen tadı nedeniyle Osmaneli alaca karpuzu aranan karpuz türlerinden biri konumunda bulunuyor.

İklim yapısı, toprak özellikleri, denizden yüksekliği ve üreticinin uyguladığı işlemler doğrultusunda üretilen karpuz yörede özel bir lezzet ve yapıya kavuşmuş durumda.

Bu yüzden uzun yıllardır her iki tohumdan da üretim yapılmakta ve hemen hemen aynı sonuç alınmakta.

Osmaneli tarım arazisinin ova tabanındaki su seviyesinin yüksek olması ilçede tarımsal faaliyetleri de etkiliyor. Yeraltı suyunun drenaj kanalları ile temizlenmesi sonucu ova yüzeylerinde sebze ve meyve tanminin gelişmesine yol açan topraklar oluşurken, yumuşak kumlu toprakları seven karpuz üretimi toprak yapısına bağlı olarak gelişme gösteriyor.

Osmaneli alaca karpuzunun aromatik özellikleri, ekim yöntemi, yörenin iklim şartları ve toprak yapısı gibi sebeplerden dolayı çok üstün özellikte bulunuyor.

Bu özelliklerinden dolayı ilimizde karpuz üretimi ekonomik açıdan önemli bir ürün olarak değer kazanmayı sürdürüyor.