”Toplumumuzda ‘az ye yoksa kilo alırsın’ ‘ekmek ve pirinç tüketme’ ‘yemek yeme de zayıfla biraz’ gibi cümleler sık sık kullanılmakta ve maalesef ki uygulanmaktadır. Ancak hızlı bir şekilde sabırsızca, kilo vermek için uygulanan diyetler genellikle bizi istediğimiz sonuca ulaştırması gerekirken daha da uzaklaştırır. Çünkü vücut ağırlık kaybı ve vücut yağ kaybı aynı şey değildir.

Vücudumuzdaki yağ hücreleri içlerinde trigliserid dediğimiz yapıyı depolar. Ve zayıflama yolculuğuna girip kalori kısıtlamaya başladığımızda vücudumuz enerji ihtiyacı için içerisindeki trigliseridleri parçalar, enerji ihtiyacını karşılar ve yağ hücrelerimiz doğal olarak küçülür.

Bu mantıkla ilerlediğimizde ne kadar aç kalırsak o kadar kayıp olacak gibi duruyor değil mi? 

Ancak işler o şekilde yürümüyor ne yazık ki. Vücudumuz yağlara birçok sebepten ötürü ihtiyaç duyar. Beyin, hormonlar, A,D,E,K vitaminlerinin emilimi..  Bu yüzden açlığın boyutu artarsa vücudumuz alarm durumuna geçerek bir süre sonra enerjisini yağ hücrelerinden değil vücudumuzun diğer bir yapısı olan kaslardan karşılamaya başlar. 

Bu yüzden yüksek kilo kaybının ardındaki gerçek yoğun kas ve su kaybıdır.

İşte en doğru şekilde yağ kaybetmeniz için uygulamanız gerekenler;

Yağ kaybetmek isteyenler için en önemli önerilerden biri tükettiğiniz besinleri sağlıklı alternatifiyle değiştirmek yani davranış değişikliği yapmak olacaktır. Örneğin;

Hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih edin

  Fındık, badem, ceviz, avokado yağı, hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağların sindirimi uzun sürede gerçekleştiği için sizi tok tutarak vücudunuzdaki yağ yakımını hızlandıracaktır. 

Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları tercih edin. Doğru oranda kafein tükettiğinizden emin olun 

Günlük tüketilmesi gereken kafein miktarı ortalama 300mg’dır. Bu da 2 fincan kahveye eşittir. Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Dünya sağlık örgütü, her gün minimum 60 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılması önermektedir.

Süt, yoğurt, kefir, kurubaklagiller gibi protein kaynaklarını diyetinizde ihmal etmeyin. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu uykuyu alabildiğinizden emin olun. 

En büyük hata olan düşük kalorili beslenme modellerinden uzak durun.”