Doktorlar sağlıklı yaşamak için daha çok gülün dese de ağlamanın da vücuda pek çok faydası bulunuyor

Herkesin hayatında, o her şeyin ters gittiği günler oluyordur.  Bazılarımıza göre gözünün ucunda bazılarının da ruhunun en derin kuytularında duran gözyaşı bu anlarda bize katılabiliyor.

Yaşadığınız travmalar, ölümler, doğumlar, mutluluklar ya da denk geldiğiniz acıklı sahneler de su kanallarınızı açabilir tabii. Fakat bu kadar rutin ve doğalımız haline gelmiş ağlama kavramı aslında nedir? Neden ve nasıl meydana gelir?

duygusal gözyaşı döken tek varlıklarız.

Peki ağlamak aslında nedir ve nasıl meydana gelir? Ağlamanın fizyolojisi nedir?

Ağladığınızda, gözünüzün üst, dış bölgesindeki lakrimal bezden protein, su, mukus ve yağ dolu tuzlu bir sıvı salınır. Daha çok gözyaşı olarak bilinen bu sıvı daha sonra gözünüzün yüzeyinden ve yüzünüzden aşağı akar.

Tabii ki, tüm gözyaşları duygusal çeşitlilikte değildir; farklı amaçlara sahip üç tür gözyaşı vardır. 'Bazal gözyaşları' gözlerimizde her yerde bulunur. Bu sürekli gözyaşları, gözlerimizin tamamen kurumasını engelleyen şeydir. İnsan vücudu her gün ortalama 5 ila 10 ons bazal gözyaşı üretir. Bu gözyaşları burun boşluğundan süzülürler, bu da ağlarken burnumuzun akmasının sebebidir.

Bazı bilim insanlarının inandığı bu teoriye göre, yüksek stres anlarında vücutta bazı kimyasallar birikiyor ve ağlamak bu toksinlerden kurtulmanızı sağlar. Bilim insanları gözyaşlarının içeriğini analiz ettiklerinde, türlerine göre bu kimyasalların ve gözyaşı içeriğinin çeşitlilik gösterdiğini de buldular.

orta yaşta erkekler daha çok ağlamaya ve daha az sinirlenmeye başlarken, kadınlar tam tersini yaşar. Bu, büyük ölçüde testosteron ve östrojenden kaynaklanır.

Kadınların ve erkeklerin ağlama konusunda farklı kılan diğer şey, erkeklerin genellikle yalnızca büyük kayıplar yaşarken ağlarken geri kalan zamanlarda sinirlenmeleri. Kadınların ise sinirlendiğinde ve hayal kırıklığına uğradığında ağlamaları daha yüksek.

Farklı diğer bir nokta ise kadınlar erkeklerden daha yüksek sesle ve çok daha fazla gözyaşıyla ağlama eğiliminde. Bunun, erkeklerin kadınlardan daha küçük gözyaşı bezlerine sahip olmasından kaynaklandığına inanılıyor.

Mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar  

Ağlamak endorfin salgılanmasına neden oluyor. Endorfin insana neşe veren bir hormondur ve zaten mutluluk hormonlarından bir tanesi olarak bilinir. Endorfinin neşe vermenin yanı sıra sağladığı bir fayda da ağrıları azaltmasıdır. 
Sosyal ve Klinik Psikoloji Dergisi’nde yapılan bir çalışmada ağlayan insanların ruh sağlığının çok daha çabuk düzeldiği saptandı. Özellikle bir mutluluk sonrası gelen ağlamanın ruh sağlığına pozitif yönde maksimum etki yaptığı görüldü.

2)    Rahatlamanıza yardımcı olur

Psikologların her zaman nasıl çalıştıklarını düşünün. Size sürekli anlattırırlar; derdinizi, çocukluğunuzu, aklınıza takılanları ve sizi üzen şeyleri. Çünkü bu hem doktorun sizi tanımasını sağlar hem de içinizde biriken sorunları birine anlattığınızda rahatlamanıza yardımcı olur.

3)    Sorunlarla yüzleşmenizi sağlar 

Sürekli içe atılan dertler ve baskılanan duygular ileriki safhalarda inanılmaz bir şekilde patlayarak sizi psikolojik sorunlara kadar götürebilir. Ağlamak, yüzleşmekten kaçmayıp gözlerinizin önüne getirdiğiniz bir gerçeği anlatıp kurtulmak gibidir.

4)    Sakinleştirici işlevi görür 

Ağlamak bir sakinleştirici ilaç gibidir. Genellikle insanlar ağladıktan sonra uyumak isterler. Çünkü sakinleştirici vücuda zerk edilmiştir ve insan kendini halsiz hissedebilir.

5)    Vücudunuzdaki toksinlerin atılmasını sağlar 

Vücudunuzun bir çok toksini göz yaşlarınız ile atabildiğini biliyor muydunuz? Ağlamak hem vücudunuzdaki kimyasalların dışarı atımına yardımcı olur hem de gözünüzü bakterilerden arındırıp temizler.

6)    Yakın çevrenizle olan ilişkileriniz güçlenir 

Biraz garip gibi görünse de ağlamak yakın çevrenizle olan ilişkilerinizin güçlenmesini de sağlıyor.Oldukça kırılgan ve hassas olduğunuz bu gibi anlarda, çevrenizdeki kişilerle aranızda çok daha güçlü bir duygusal bağ kuruluyor.

7)    Gözünüz ve burnunuzdaki iritanların atılmasını sağlar 

Ağlamak gözünüzde bulunan iritanlar ile burnunuzdaki bakteri ve iritanlardan kurtulmanızı sağlar. Ağlarken yaşlar sadece gözünüzden dökülmez, bir kısmı da burnunuzdan çıkar. Ağlarken burnunuzun akmasının bir sebebi de budur 

8)    Hastalıklara iyi gelir 

Ağlamak, kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra mide, kemik ve kaslarınız ile ilgili rahatsızlıklara da iyi geliyor. Nasıl mı? Ağlayarak vücudunuzda bu tip rahatsızlara neden olan bazı hormonların vücudunuzdan atılmasını sağlayabiliyorsunuz.