Tarih boyunca çok sayıda kadın, bilimsel çalışmaları ve buluşları sayesinde insanlığın bir adım daha ilerlemesine katkıda bulundu. Hayat kurtaran ilaçlardan gündelik hayatı kolaylaştıran icatlara kadar çok sayıda gelişmeyi bilim kadınlarına borçluyuz.

Ancak kadınların bilimsel çalışmaları genelde erkek meslektaşlarınınkine göre daha az tanınırlığa sahip. Bunun sebeplerinin başında, kısaca STEM olarak adlandırılan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında asırlardır kadınlara yönelik bir ön yargının var olması geliyor.

Bilim kadınları ise tüm ön yargılara ve kendilerine yönelik tereddütlere rağmen tabuları yıkmaya ve bilime değerli katkılarını sunmayı sürdürüyor.

MARİA TELKES - GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ

 

20. yüzyılın ilk yarısında dünyada savaş gibi üzücü gelişmeler yaşanırken bir yandan da güzel şeyler oluyordu. Bu güzelliklerden bir tanesinin sahibi de Maria Telkes'ti. Maria Telkes, güneş enerjisi ile evlerin ısınmasını sağlayan bir sistem geliştirmişti. Telkes, çalışmalarını Amerika'da ilerlettikten sonra icadının ilk denemesini Londra'da İskoçya Dışişleri Ofisi için gerçekleştirdi. Telkes'in icadı sayesinde ofis üç kış zamanı boyunca güneş enerjisi sayesinde ısındı.

 

GRACE HOPPER - BÜYÜK ÖLÇEKLİ BİLGİSAYAR

0. yüzyılın ortalarında ilk büyük ölçekli bilgisayar Hopper tarafından icat edildi. Bu bilgisayar bugün kullandığımız bilgisayarların atası olarak kabul ediliyordu ve tam 5 tonluk bir ağırlığa sahipti. Grace Hopper bir oda büyüklüğüne sahip olan bilgisayarı geliştirirken yine kendi icat ettiği donanımları kullandı.

Ada Byron Lovelace - Bilgisayar programı

İngiliz matematikçi ve yazar olan Lovelace, kariyerine daha dört yaşında küçük bir çocukken başladı. O zamanlar matematik ve fen derslerine olan ilgisi 12 yaşına geldiğinde iyice arttı ve Lovelance 12 yaşında kuşların anatomisini inceleyerek bir aparat geliştirdi. Daha sonraki zamanlarda ise Lovelance dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak tarihe ismini yazdırmayı başardı.

HEDY LAMARR - Wİ-Fİ – BLUETOOTH

Güzelliğiyle herkesi büyüleyen Hedy Lamarr, İkinci Dünya Savaşı başladığı sıralarda uygulamalı bilimler ile ilgilenmeye başlamış ve onun bu ilgisi gizli bir haberleşme sistemi icat etmesi ile son bulmuştu. Güzel oyuncu ve mucidin geliştirdiği çalışmalar günümüzde herkesin her dakika kullandığı Wİ-Fİ ve Bluetooth teknolojilerinin ortaya çıkmasını sağladı.

Josephine Cochrane - Bulaşık makinesi

Josephine Cochrane günümüzde işlerimizi oldukça kolaylaştıran bir ürünün mucidi. Bu ürün birçok kişinin evinde bulunan ve ev hanımlarının işlerini kolay hale getiren bulaşık makinesi! Rivayetlere göre Cochrane “Eğer hiç kimse bir bulaşık makinesi icat etmiyorsa, o halde ben de bunu kendi başıma yapacağım!” demiş ve sözünün arkasında durarak icadını geliştirmiştir.

MELİTTA BENTZ – FİLTRE KAHVE

Bir ev hanımı olan Bentz, kokusu ile büyülendiğimiz ve içmekten çokça zevk aldığımız filtre kahvenin mucidi. Kendisine ne kadar teşekkür etsek az değil mi? Bentz bu icadı gözlemlediklerine dayanarak üretmiş ve deneye yanıla kullanılabilir hale getirmiştir. İcadını hayata geçirdikten sonra ise yüzlerce kahve filtresi satan bir şirket kurmuştur.