Günümüz artık teknoloji çağı.  Neredeyse internet girmeyen ev kalmadı. İnternet üzerinden yapmayı en sevdiğimiz faaliyetlerden biri de alışveriş. Milyonlarca kişi, milyonlarca seçeneğin arasında aradığı her şeye sınırlar olmadan sahip olabiliyor.

Bir taraftan baktığımızda zahmetsizce, yalnızca birkaç rakam ve bilgi girerek yaptığımız alışveriş büyük bir nimet olarak görülse de arka tarafında yatan sorunlar, girilen zahmeti katlayabilecek duruma gelebiliyor. 

Sanal dünyadan alışveriş yaparken en dikkat edilmesi gereken konu dolandırıcılık. Özellikle güvenilir olmayan internet sitelerinde paylaştığımız kart bilgilerinin çalınma riski de çok fazla. Ürün değişiminde yaşanan sıkıntılar, yanlış veya hatalı ürün, hatta gelmeyen ürünler derken bu kolaylık büyük bir ızdıraba dönüşebilir.

Peki İnternet alışverişi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

"Doğru alışveriş güvenli siteyi bulmakla başlıyor"

Öncelikli olarak doğru alışveriş, güvenli siteyi bulmakla başlıyor. Öncelikli olarak adres satırında yeşil onay işareti olan siteler Ticaret Bakanlığınca güvenilir kabul ediliyor.

"Adı duyulmayan sitelere şüpheyle yaklaşılmalı"

Az bilinen, ya da adı hiç duyulmayan sitelere şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Adresi, ünvanı ve bilgilerinin tam olarak kayıtlı olması gerekiyor.

Ürünlerin cinsi ve türü, miktarı, rengi, fiyatı, tahsilat bilgileri (KDV dahil) olmalı.

"İnternet sitesinin adını adres satırına yazın"

Tüketiciler şüpheci olmalı. Eğer internet sitesinde bir noktalama işareti fazlalığı varsa, logosunda renk tonu farklılığı, yazı karakterinde bir değişiklik varsa bilinki o site çok bilinen bir internet alışveriş sitesinin taklidi durumundadır. İşte bu noktada arama motorunda inetrnet sitelerini aramak yerine sitenin doğrudan tam adını adres satırına yazmalı.

"Mesafeli satış sözleşmesini okuyun"

Ürünü seçtiniz, ödeme yöntemini seçtiniz, artık son bir adım kaldı, ödeme yap butonuna tıklamak, O butona basmadan önce düşünmeniz gereken bir şey daha var. Mesafeli satış sözleşmesini okudunuz mu ? Eğer okumadıysanız hem haklarınızdan hem de yükümlülüklerinizden haberiniz yok demektir.

"Güvenli ödeme yöntemini seçin"

Ödeme yaparken de sanal kart kullanmayı ve güvenli ödeme yöntemini seçmeyi unutmamak gerekiyor.

"Cayma hakkınızı kullanabilirsiniz"

Ürün kapınıza geldi ancak eksik veya sizin şipariş etmediğiniz bir ürün teslim edildi. İşte bu durumda sözleşmeden kaynaklı cayma hakkını kullanmanız gerekiyor. Aynı zamanda mesafeli sözleşme de tek taraflı fesh ediliyor.