1-7 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası. Ülkemizde %8-10 oranında görülen disleksinin ne olduğunu belirtme, bu önemli haftada hatırlatma ve farkında olma adına birtakım bilgiler vermek isterim.

"Disleksi" nedir ?

Normal ve normal üstü zekaya sahip bireylerin; okuma-yazma ve akademik becerileri öğrenirken güçlükler yaşamasına sebep olan bir algılama farklılığıdır.

Dislektik çocuklar okuma yaparken oldukça zorlanırlar. Okuma sırasında zorlanmalarına sebep olan durumu betimlediklerinde; harflerin aralarının açıldığından, harflerin bulanıklaştığından ve hareket ettiğinden bahsederler.

Defterleri öğretmenin “dikkatli olmalısın”ları ile dolu, imla hatalarını düzeltmekten kıpkırmızı olur.

er sınıfa ortalama 3 öğrenme güçlüğü çeken çocuk düşüyor. Öğretmenlerin kaç tanesi bu durumu biliyor?

Başarısızlığı tadım tadım tadan çocuk, özgüven kaybı yaşıyor. Kendisini beceriksiz ve aptal sanarak eğitim hayatını sürdürüyor. Evet rağmen, her şeye rağmen çok da güzel işler başarıyorlar. İçlerindeki dahiyi yaşatabilenlere selam olsun. Unutmayın; damdan düşenin halini damdan düşen anlar.

En çok bilmenizi istediğim şey belki de bu. Hastalık olmadığı için de bir ilacı yok. Bazen DEHB (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite) ile birlikte görülür. Bu durumda ilaç kullanan çocuklar vardır, ilaç dikkat ve konsantrasyon içindir.

Sizin çözüm yolunuz, her zaman tek geçerli yol değildir. Diğer çözüm yollarına ve farklı düşüncelere saygı gösteriniz.

Dileksi genellikle aileden geçen genetik bir durumdur. Dislektik bir çocuğun ailesinden birinin de aynı problemlerle karşılaşmış olma olasılığı oldukça yüksektir. Fakat birçok ebeveyn kendilerinin de bir dislektik olduğunu çocuklarının aynı problemi yaşamaya başlamasıyla fark eder.