İletişim çağında birçok insan işlemlerini internet üzerinden gerçekleştiriyor. Bu şekilde alışveriş, ödeme gibi pek çok işlem çok hızlı bir şekilde yapılırken, zaman kazanma adına paranızdan da olabilirsiniz.

İnternet ve telefon dolandırıcılığından mağdur olanların sayısı çok büyük noktalara ulaşıyor. Telefon ile kendilerini Emniyet Müdürlüğünden gibi tanıtıp paranızın terör örgütlerinin hesabına yatırıldığını söyleyip banka hesabınızı boşaltıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Bilecik merkezli 8 ilde eş zamanlı yapılan dolandırıcılık operasyonunda 50 Milyon TL’lik vurgun yapan 26 dolandırıcı adliyeye sevk edildi, 24’ü de tutuklandı. Maalesef her ne kadar başta Emniyet Müdürlüğü olmak üzere birçok kanaldan dolandırıcılara karşı uyarı yapılsa da bu mağduriyetler devam ediyor. Bilgi çağındayız, daha çok okuyup araştırmamız gerekirken, bu tür insanlara hala nasıl tamah edilebiliyor anlamış değilim. İyi niyetli bir toplum olduğumuzdan mı, pek sanmıyorum maalesef. Hazıra, kolaycılığa o kadar alışkınız ki binlerce uyarıya rağmen hala önünüze çıkan bir eşikte hiçbir araştırma sorgulama yağmadan takılıveriyoruz.

Son olarak Söğüt Belediye Başkanlığından da bu dolandırıcılara karşı uyarı paylaşımı yapıldı. Yayınlanan duyuruda, “Vatandaşlarımızın cep telefonlarına mesaj atılarak, yeni bir dolandırıcılık yöntemi yapıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle cep telefonlarınıza nereden ve hangi amaçla gönderildigi bilinmeyen mesajlar atıldığında itibar edilmemesi ve gönderilen linklere, bağlantılara hiçbir şekilde tıklanmaması önemle rica olunur!!!” ifadelerine yer verildi.

İnternet Dolandırıcılığının Hukuki Yönü Nedir?

 İnternet dolandırıcılığı Türk Ceza Kanununa göre suç olarak değerlendiriliyor ve birtakım cezai yaptırımları içeriyor. Bilişim hukuku kapsamında değerlendirilen bu suçlar, Türk Ceza Kanununda 157. ve 158. maddelerde değerlendirilmektedir. Buna göre internet dolandırıcılığı suçu, nitelikli suçlar kapsamında yer almaktadır.

İnternet dolandırıcılığı suçları arasında, yalnızca kişilerin banka ve kredi kartı hesap bilgilerini çalmak yoktur. Kişilerin sosyal medya hesaplarını çalarak, bu hesapları suç teşkil edecek şekilde kullanmak da bulunmaktadır. Ancak bu suçlar, çalınan internet hesaplarının ne maksatla kullanıldığına göre, farklı niteliklerle değerlendirilmektedir. Örneğin, çalınan hesaptan bir terör örgütüne ilişkin propoganda yapılmakta ise bu, basit bir dolandırıcılık eyleminden çok daha ağır bir suçtur. Bu durumda bunu yapan kişi yakalandığında, dolandırıcılıkla birlikte terör suçuyla da yargılanacaktır.