Her yıl,14 Mayıs günü, tüm dünyada “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlanmaktadır. Yaz kış, tarlada, bağda bahçede, ahırda, yaylada emek veren çiftçilerimizin bu günü kutlu olsun.

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAB) 14 Mayıs 1946 yılında kurulmuştur. 80 ülkeden 115 çiftçi kuruluşunun üye olduğu bu federasyon, 1984 yılından beri 14 Mayıs tarihini “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlamaktadır.

Dünyada 600 milyon çiftçi ailesi var. Ülkemizde ise sayıları 6 milyona yaklaşan çiftçimiz olduğu söylenmekte.2017 yılında, Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı2,1 milyondur.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre 2021 yılı Eylül ayı itibariyle 530 bindir.TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) istihdamı izleme bültenine göre 500 binin altındadır.Bu rakamları değerlendirdiğimizde ülke nüfusunda çiftçi sayısının net olarak bilinmediği fakat geçmiş yıllara göre azaldığı anlaşılmaktadır.

1974 yılında göreve başladığım zaman dünyada kendini besleyebilen yedi ülke vardı ve Türkiye de bu yedi ülkenin arasındaydı. Bugün maalesef ülke tarımımız Cumhuriyet kurulduğundan beri, en zor dönemlerinden birini yaşıyor.Gıda ithal etmeyen Türkiye, 1980 yılından itibaren ithalat kapıları ardına kadar açıldı. Özelleştirme tarım sektöründe başladı. Yem sanayii, Süt Endüstrisi Kurumu, Et ve Balık Kurumu, Tekel, Şeker Fabrikaları ve Türkiye Gübre sanayi gibi kuruluşlar özelleştirildi. 1980’lerden günümüze katlanarak artan sorunlar çiftçiyi üretimden soğuttu. Bugün ise maliyetler hiçbirimizin tahmin edemeyeceği kadar arttı. Bununla birlikte gıda fiyatlarının artışı da olağanüstü. İthal etmediğimiz ürün yok denecek kadar az.Tarım Bakanımız ve siyasetçilerimiz ”Memlekette ekilmemiş bir karış toprak bırakmayacağız,çiftçinin her türlü ürününü alacağız yerde bırakmayacağız” demeye başladılar.

Tarımda sorunlar çok, bu ayrı bir yazı konusu. Tarım Bakanlığının kısa, orta, ve uzun vadede yapması gereken çok işleri var. Acil alınması gereken önlemler;

1. Çiftçi borçları uzun vadeye yayılarak ertelenmeli

2. Çiftçiye satılan mazottaki ÖTV sıfırlanmalı

3. Elektrik giderleri %50 ucuzlatılmalı

4. Gübre, tohum ve ilaç giderlerindeki destek artırılmalı

5. Yemde KDV sıfırlanmalı

6. Çiftçilik ve hayvancılık yapan küçük işletme sahibi sigortasız çalışanlar sosyal güvenlik kapsamına alınmalı.

7. Ürün fiyatları ekilişten önce açıklanmalı.

Tarımda üretimi artırmadığımız takdirde çok zor günlerin bizi beklediğini herkes bilmeli.