Cafer Elmas-Gökay Şİmşek

Dün sabah saat 07:30 sularında sayıları 50’ye yakın domuz sürüsünün Beşiktaş Mahallesi Karaçayır mevkiindeki çiftliklerin önünden 2. Jandarma Tugay Komutanlığı’nın su deposuna doğru sürü halinde geçmesi vatandaşları endişelendirdi.  Kuzularını beslediği esnada çiftliğinin hemen dibinden domuz sürüsünün geçtiğini farkeden Enver Demirkol isimli vatandaş hemen durumu Orman’a, Jandarma’ya ve Avcılar Kulübü Başkanı’na bildirdi.



Olay yerine gelen orman yetkilileri, tarla sahipleri ve avcılar arazide inceleme yaptıktan sonra durumu Jandarma’ya bildirdiler. Etrafta ekin ekili arazilerin bulunduğu söğütlükte ve çalılık içine giren domuzlara akşam üstü alınan izin doğrultusunda 30 avcının katılımı ile operasyon düzenlendi.



Avlanmadan önce Orman yetkilileri tarafından av ruhsatları toplanarak kontrol edilen avcılar, denetimden geçerek köpekleri ile birlikte ava katıldılar.



Orman ve Su İşleri İl Müdürü Nezir Ayhan, domuz avından önce yaptığı açıklamada, kendilerine şehre yakın bir çiftlikte 35-40’a yakın domuz sürüsü bulunduğu ihbarının geldiğini belirterek, gerekli girişimleri hemen başlatarak avcılar kulübü ile görüştüklerini belirtti. Bahçelere ve ekili alanlara zarar veren domuz sürülerini yerleşim yerlerinden uzak tutmak için avcılarla ortak hareket ettiklerini belirten Nezir Ayhan, amaçlarının domuz sürülerini vurmak değil, doğal yaşam alanlarına geri döndürmek olduğunu belirtti.



Avcılar Kurulu Denetleme Kurulu üyesi Turan Avcı da yaptığı açıklamada, orman dışına çıkararak sürüye ateş ettiklerini belirterek, sürünün yine orman içerisine kaçtığını bu sırada 4 adet domuzu vurduklarını söyledi. Yavru domuzların oldukça fazla olduğu sürüde anaç domuzları vurmaya çalıştıklarını belirten Turan Avcı, domuzların vatandaşların ekin bahçelerine zarar verdiklerini belirtti.



Ay şeklinde araziye yayılan ve köpekleri domuzların bulunduğu çalılık ve söğütlüğe salan avcılar dağılan domuzları vurdular. Avcılar çoğunluğu yavruların oluşturduğu sürüye zarar vermemek ve içlerinden büyük olanları avlamak için hedef alarak 4 adet anaç domuza ateş ettiler.



Avcılar 50’ye yakın domuzu ateş ederek köpeklerinde yardımıyla bulundukları bölgeye doğru hareket etmelerini sağlayan sürüde 4 adet domuzu vururken, domuzların geçtiğimiz günlerde vatandaşlar tarafından görülen hamsu vadisindeki sürü olduğu ve etraftaki tüm arazilere zarar verdiği öğrenildi.



Bilindiği gibi bundan yaklaşık bir ay önce Pelitözü Köyü BİEN Seramik Fabrikası önünde domuz sürüsü bir aracı pert etmişti.



Gece saat 24.00 sularında BİEN Seramik Fabrikası işçilerinin servise bindiği esnada domuz sürüsü ana yoldan karşıdan karşıya geçerken Erhan Acay yönetimindeki 11 SH 151  plakalı aracın önüne çıkmıştı.



İlk iki domuzdan sıyrılan ancak 3. domuza aracı ile vurmak zorunda kalan sürücü Erhan Acay kazayı yara almadan atlatırken, otomobilde ciddi maddi hasar meydana gelmişti.



Domuz sürüsünün fabrika işçilerinin çıkış saatine gelmesi ve Üniversite öğrencilerinin bu yolu yaya olarak kullandığının bilinmesi ile yetkililerin bu tehlikeli duruma bir çözüm bulması gerekirken, fabrika işçileri ve öğrenciler bu yola domuzların daha önceden de indiğini ve tehlike yarattıklarını belirterek, domuzların geçmemesi için yolun her iki tarafına koruma bandı çekilmesini istemişlerdi. 



Yaban domuzlarının sürüler halinde kent merkezinin bu kadar yakınına gelmelerine pek sık rastlanmazken, bu durumun beslenmekte karşılaştıkları sorunlardan kaynaklandığı öne sürülürken, eskiden beri ekili alanlara zarar verdikleri bilinen yaban domuzlarının mevsim olarak beslenmekte en sıkıntılı dönemi yaşadıkları ve kırsal kesimde kiraz ağaçlarına ciddi ölçüde zarar verdikleri de vurgulanmıştı.



Bu yaşanan olay sonrası av yasağına rağmen özel izin alan Gölpazarı Üyük Köyü ile Osmaneli’ye bağlı Medetli Köyü arasında kalan bölümlerde avcılar sürek avına çıkmış, Gölpazarı Üyük Köyü ve çevre köyler Gölpazarı  Tarım İlçe Müdürlüğü’ne başvurarak ekili arazilerin ve özellikle kiraz ağaçlarının zarar gördüğünü belirterek, bu durumu fotoğraflayıp belgelemiş Tarım İl Müdürlüğü’nden olumlu cevap alarak durumu av izni için İl Orman Müdürlüğü’ne bildirmişlerdi.

Orman Müdürlüğü de yasa da yer alan yaban hayvanları ile mücadele maddesi gereğince domuz avına izin verirken domuz avına avcıların büyük ilgi gösterdiği öğrenilmişti.

Yaklaşık 1 ay önce gerçekleşen domuz avının ardından dün şehre inen sayıları 50’ye yakın domuz sürüsü yine ekili alanlara zarar verdi. Domuz sürüsünü vurmak için harekete geçen avcılar, yavru domuzlara zarar vermemek için yetişkin domuzları avlayıp 4 domuzu öldürdüler. Öldürülen domuzların Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nce gömüleceği öğrenildi.

Editör: TE Bilişim