Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılıkla uğraşan üreticileri sevindirecek destek kararlarını Resmi Gazete’de yayımladı. Yürürlüğe giren yeni düzenlemelerle birlikte, hem destek miktarlarında ciddi artışlara gidildi hem de yeni destek kalemleri eklendi.

2024-2026 yıllarını kapsayan Hayvancılık Desteklemeleri Kararı’nda yapılan değişiklikle, büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, ipek böcekçiliği ve su ürünleri gibi birçok alanda üreticilere sağlanan destekler artırıldı. Ayrıca bazı yeni destek kalemleri de uygulamaya kondu.

Bilecikli Yetiştiriciler İçin Öne Çıkan Destekler

Buzağı Desteği: Hayvan başına destek %40 artırılarak 1400 TL oldu. Malak Desteği: %180’lik büyük bir artışla hayvan başına 2800 TL destek verilecek. Kuzu/Oğlak Desteği: %50 artışla hayvan başına 300 TL olarak belirlendi. Çoban Desteği: 150 baş üzerinden hesaplanarak, %80 artışla 81 bin TL’ye yükseltildi. Arıcılık Desteği: Üretici örgütüne üye olanlara arılı kovan başına 140 TL, üye olmayanlara ise 100 TL destek verilecek. İpekböceği Desteği: Kilogram başına %10 artışla 1100 TL ödeme yapılacak. Tiftik Üretimi Desteği: %100 artışla kilogram başına 160 TL olarak uygulanacak.

Yeni Destek Kalemleri ve Önemli Detaylar:

Hayvan Tanımlama ve Aşı Bedelleri: Bu yıl ilk kez, hayvan kimliklendirme araçları ve bazı aşıların maliyetleri de destek kapsamına alındı.

Atık Aşı Maddeleri Desteği: Aşı uygulamaları sonrası oluşan atıklar için verilen destek, geçen yıla göre %100 artırıldı.

Ankara Keçisi Üreticisine İlave Destek: Gen kaynaklarının korunması kapsamında Ankara keçisi yetiştiricilerine ekstra ödeme yapılacak.

Su Ürünleri Yetiştiriciliği: Üretim türüne göre destek miktarları artırıldı. Müsilajdan etkilenen Marmara kıyılarındaki illerdeki balıkçı teknelerine de ilave küçük ölçekli balıkçılık desteği sağlanacak.

Üretici Örgütlerinin Etkinliği Artıyor: Su ürünleri desteğinde birlik ve tanıtım kesinti oranı %2’den %3’e çıkarılarak örgütlerin etkinliği artırılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, hayvan yetiştiricilerinin desteklerden azami ölçüde yararlanabilmesi için il ve ilçe tarım müdürlükleriyle iletişim halinde olmalarını ve başvurularını zamanında yapmalarını da hatırlattı.

Kaynak: EYÜP KELEBEK