Bilecik Kent Belleği Arşivi'nde yer alan fotoğraf ve yazıya göre, üzerinde "B. Ömer Özkan dünyanın en uzun adamı Bilecikli" ibaresi bulunan kart, Bilecik'in sıra dışı isimlerinden biri olan Uzun Ömer'i yeniden gündeme taşıyor.

Bilecikten Dünyaya Uzanan Sıra Dışı Bir Hayat Uzun Ömerin Hikâyesi 21209

Gerçek adı Ömer Özkan olan ve 1922 yılında Bilecik'in Abbaslık köyünde dünyaya gelen Uzun Ömer, 2,25 metrelik boyuyla yaşadığı dönemde büyük ün kazandı. Dünyanın en uzun adamlarından biri olarak tanınan Özkan'ın hayatı, henüz bebekken savaşın acı gerçekleriyle şekillendi.

Doğumundan yaklaşık iki ay sonra ailesi, Yunan işgali altındaki köylerinden kaçmak zorunda kaldı. Aile, savaş sona erene kadar dağlarda yaşadı. İşgalin ardından İstanbul'a göç eden Özkan ailesi için yeni bir hayat başladı.

Ömer'in çocukluk ve gençlik yıllarında ortaya çıkan aşırı boy uzaması, onun yaşamını farklılaştırdı. Devlik hastalığı olarak bilinen durum nedeniyle yaşıtlarından belirgin biçimde ayrılan Özkan, 2 metre 25 santimetreye ulaşan boyuyla kısa sürede dikkatleri üzerine çekti.

Babası 1 metre 68 santimetre boyundaydı. Baba ile oğul arasındaki bu büyük fiziksel farklılık, Uzun Ömer'in hikâyesini daha da ilginç hâle getiriyordu.

İstanbul'da yaşamını sürdüren Ömer Özkan, geçimini piyango bileti satarak sağladı. Sokaklarda yürüdüğünde insanların dikkatini çeken, görenlerin hafızasında yer eden Uzun Ömer, zamanla yalnızca İstanbul'da değil, ülke genelinde tanınan bir isim hâline geldi.

Ancak onun hayatı, ünü kadar uzun sürmedi. 4 Şubat 1960 tarihinde Üsküdar'da hayatını kaybeden Uzun Ömer, henüz 38 yaşındayken aramızdan ayrıldı.

Bugün Bilecik Kent Belleği Arşivi'nde yer alan bu kart, yalnızca bir dönem tanınmış sıra dışı bir insanın fotoğrafını taşımıyor. Aynı zamanda işgal yıllarının acılarını, göçün izlerini ve Anadolu insanının hayata tutunma mücadelesini de hatırlatıyor.

Bir zamanlar Abbaslık köyünde dünyaya gelen küçük Ömer'in hikâyesi, dağlarda başlayan zorunlu bir yolculuktan İstanbul sokaklarına, oradan da tarihin sayfalarına uzandı.

Muhabir: Harun Reşit Kaymaz