Muhabir: Bilecik'te Tıbbi Aromatik Bitkilerin(TAB) dünyasını, bu daldan mezun genç bir hoca ile tanıtmak amacıyla bir araya gelerek siz değerli okuyucularımız için röportaj gerçekleştirdik. TAB konusunda Bilecik halkı nekadar bilinçli? Bu alanda bilinçli olmak neden önemli? Bilinç eksikliği karşısında doğaya ve kendimize ne gibi sıkıntılar, problemlerle karşı karşıya kalabiliriz?, TAB tarımının Bilecik'te yaygınlaştırılabilmesi için gerekenler? Ziraat Mühendislerine düşen roller? gibi çeşitli sorularımıza yanıtlar arayarak, çeşitli bilgilere ulaşmaya çalıştık. Bu soruları İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezinde Tıbbi Aromatik Bitkiler kursu eğitmenliği yapan, Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Organik tarım mezunu Sinem Akyol ile gerçekleştirdik. Bilecik'te Tab Tarımının yaygınlaşabilmesi için, halkımızın bilinç düzeyinin artması gerektiğine inanan Akyol, bu sayede bitkilerin kullanım sahası genişleğeceğine dikkat çekiyor. Bitkilerin halk tarafından kullanımının yaygınlaşması, Bilecik için kültürel bir katkı, sağlıklı bir nesil için önemli olduğunu vurguluyor. Röportajımızın soruları ve yanıtları şöyle devam ediyor.
Sizi tanıyabilirmiyiz? Kendinizden, meslek ve çalışmalarınızdan bahsedermisiniz?( yaş, okul, yetenek gibi)
Merhaba, ben Sinem Akyol 1988 yılında Diyarbakır'da dünyaya geldim. Pazaryeri ilçesinden, Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Organik tarım mezunuyum. Ayrıca Tarih öğretmeniyim ve tarih alanında Yüksek Lisansımı tamamlayıp bilim uzmanı oldum.
TAB nedir? Bitkilerin kullanım alanları nelerdir? Biraz tanıtabilir misiniz.
Genel anlamda tıbbi aromatik bitkiler, içermiş oldukları bazı etken maddeleri nedeniyle sağlık, parfümeri, kozmetik, gıda, doğal boya ve tarımsal mücadele gibi alanlarda kullanılma potansiyeli olan bitkilerdir.
Bitkilerin kullanım alanlarına baktığımızda; Tıp ve eczacılık, Kozmetik ve parfümeride, Baharat üretiminde, Gıda katkı maddesi olarak, bitki koruma alanında, hayvan sağlığında ve yem katkı maddesi olarak, doğal boya elde edilmesinde, peysaj uygulamalarında iç ve dış mekan bitkisi olarak yararlanılmaktadır.
Kaç senedir mesleği yapıyorsunuz? Mesleğinizi severek mi icra ediyorsunuz?
TAB eğitimine 2009 yılında başladığımdan beri bu yolda öğrenmeyi ve öğretmeyi severek yapıyorum. İnsan vücudunun bir çöp olduğunu düşünmüyorum. Bedenini seversen sağlıklı yaşamın doğru ve dengeli beslenmeden geçtigini bilirsiniz. Bitkiler bu gerçeği bana öğreten taraftı. Bu yüzden doğayı ve TAB alanını seviyorum. Aynı tohum, aynı toprakta, aynı iklim koşulları ama birbirinden farklı tatlar var. Aslında doğanın bu mucizesini seviyorum. Bitkilerin kullanımı tarihimizden günümüze gelen geleneksel bir alan. Bu sebeplede sahip çıkmalıyız.
Bilecik İl Mili Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezinde Tıbbi Aromatik Bitkiler Kursunun bir eğitmeni olarak, kursun veriliş amacını öğrenebilir miyiz?
"ZENGİN VE ÇEŞİTLİ OLAN FLORAMIZI TANITMAK"
Öncelikli amacımız çok zengin ve çeşitli olan bitki floramızı tanıtmaktır. Bu tanıtımları yaparken de bitkilerin yetiştiriciliğini, kullanım amaçlarını, faydalarını, dikkat edilecek kısımlarını öğretmektir. Çünkü tüm canlılar gibi, insanoğlu da yaradılış gereği varolduğu sürece beslenmeye muhtaçtır. O yüzden sınırsız insan ihtiyaçların kıt kaynaklarla, optimum düzeyde karşılanabilmesi için, doğal kaynakların bilinçli ve idareli kullanılması; bu konuda israftan son derece kaçınılması! bizden sonraki nesile miras bırakılması hassasiyetiyle, bu bilinci insanlarımızda oluşturmaya çalışıyoruz. Doğadan bitki toplama tüketimdir. O yüzden bitkilerin yetiştiriciliği önemlidir. Ayrıca ne tükettiğimizi bilerek hareket etmek kişilerde daha kaliteli bir yaşama bilgisi ve bilinci oluşturabilmektir. Sağlıklı bir beden ile dünyaya geliyoruz. Sağlıklı beden ile yaşam kalitemizi artırabilir, daha iyi bir yaşlılık geçirmek öğrendiğimiz bilgiyle mümkün.
Kursa katılmak isteyenler ne yapmalıdır?
TAB Kursuna katılmak için Bilecik Halk Eğitim Merkezi sayfamızdan online başvuru yapabilirler. Ya da kuruma gelip "başvuru formu" oluşturabilirler. Daha sonra bu formları katılımcı sayısına ulaştığında kursiyer olduğuna dair ve açılacağı bilgisini vermek için geri dönüş sağlıyoruz. Eğitimlere başlanıyor.
Burada kursu bitiren kursiyer hangi donanıma sahip oluyor? (Nerelerde çalışır, ne işe yarar, hangi kazanımları elde eder?) gibi
Öncelikle Bitkilerin dünyasına girdiğimizde doğal düzeni ve farkındalığımızın arttığına şahit oluyoruz. Bitkisel anlamda bu alanda uğraş edinmek isteyenler, kursta edindiği bilgiler ile doğru tarım uygulamasını biliyorlar. Bilinçli yetiştiricilik yapabilirler. 2. sorunuzdaki Bitkilerin kullanım alanlarıyla ilgili sektörlerde kısmen donanıma sahip olabilirler.
Tab kursu ile ne hedefleniyor?
Kurs bitiminde başarılı olan kursiyerlere sertifika verilir. Kusiyer bu alandaki meslekler hakkındaki süreçlere vâkıf olduğundan, artık bir nevi bu alanı severlerse meslek olarak sahiplenebilirler. Doğanın muhteşem bir düzeni vardı. Artan nüfuz ile bilinçsiz tüketim tercihlerimiz vs.yüzünden doğanın dengesini bozduk. Bozulan düzeni yine biz insanlar bilgi ve bilinçlenmeyle kurslarımız sayesinde düzeltebileceğimize inanıyorum.
Sizce tıbbi aromatik bitkiler kursu sayesinde bu alana bir yöneliş, artış oldu mu? Gelen kursiyerlerin ilgisini nasıl yorumlarsınız?
"ÖĞRENDİĞİNİ UYGULAMAYA DÖKMÜŞ KURSİYER VE BİLECİK'TE MARKALAŞMA
Evet kesinlikle artış oldu diyebilirim. 2 tür kursiyer olduğunu farkettim. Birincisi TAB'e merakı olanlar ve bu bilgilerini pekiştirmek isteyenler. 2.si kursun içeriğini tam anlamıyla bilmeyip, öğrendiğinde bu alanı seven kursiyerlerimiz var. Çok ilgili kursiyerlerimiz sizin gibi girişimcilik faaliyetleri başlatarak üretime kadar gidebilir. Kursiyerlerimiz arasında öğrendiğini uygulamaya dökmüş markalaşmaya kadar götüren örnek bir kursiyersiniz. Buradan yeni kursiyerlerimiz için rol model teşkil ediyorsunuz.
Muhabir: Teşekkür Ederim Sinem hocam. Evet bende Serifikalı Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerindendim. "Bilgi" bir "iz" benim için, Halk Eğitim Merkezi bu anlamda kursiyer olduğum dönemde bana imkan sağlayarak bilgi ile hayal gücüme iz bıraktı. Zihnimde yeni yollar açmasıyla sürecimize katkı sağladı. Bana sadece uygulamaya dökmek kalmıştı. Çok şükür Bilecikli bir gazeteci olarak, kendi yerelime girişimcilik faaliyetlerimlede katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Öğrenme kısmı hiç bitmedi, halen devam ediyor. TAB alanında Bilecikli kursiyerlerimizle her türlü yeni marka değerler oluşturabileceğimiz iş birliğine hazırım. Bende buradan şahsınız üzerinden kurumlarımız nezdince devletimize, halkımıza imkan ve fırsat tanıdığı için çok minnetdarım.
TAB konusunda Bilecik halkı nekadar bilinçli? Bu alanda bilinçli olmak neden önemli? Bilinç eksikliği karşısında doğaya ve kendimize ne gibi sıkıntılar, problemlerle karşı karşıya kalabiliriz? Bu yönde okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesaj varmı?
"7'DEN 70'e HERKES ÖĞRENMEYE AÇIK OLMALI"
"Bilinç düzeyi arttıkça kullanım sahası genişler. Haliyle Tab Tarımı yaygınlaşır. Bitkilerin kullanımı yaygınlaştıkça geçmişten gelen kültürel mirasımıza sahip çıkmış oluruz, sağlıklı bir nesil yetişir. Bilecik'te tarım yapılan bir ilimiz. Bu anlamda 2. kez önem arz ediyor. Tab'ta bilinçli kullanım dikkat edeceğimiz noktalardan en önemli kısmıdır.. Bitkilerin etken maddeleri doğru dozajda ve yeterli sürede kullanmaya bağlı olarak fayda yada zarar vereceği için bilgili ve bilinçli olmak şart. Bunun yanı sıra bilinçsizlikle yapılabilecek her türlü doğadan toplanan bitkilerde, bitki popülasyonunda azalma riski oluşturabilir. Haliyle tamda bu iki başlıkla hem kendimize hem doğaya zarar verebiliriz. Fayda bilgide gizli. 7'den 70'e herkes öğrenmeye açık olmalı. Öğrenmeyi geliştirdikçede toplum refahı gelişir. Gelişen toplum her zaman rahat bir yaşam ve doğal denge düzeni sağlanmış olur. Tam bir zincir örneği."
Bilecik'te TAB tarımının yaygınlaştırılabilmesi için, üreticilerimize ve halka bilgi ve bilinç aşılama konusunda, yani eğitim ayağında Halk Eğitim Merkezi var. Uygulama ayağında bu konunun uzmanı ziraat mühendislerimiz bulunuyor. Bu iki önemli bileşenin iş birliği nasıl olmalıdır?
Eğitimden hemen sonraki adım "uygulama" olduğuna dikkat çekiyorsunuz ve bu konuda belediye, üniversite, Tarım İl Müdürlüğü gibi çok önemli kurumlarımızla yeni bir şeyler planlanabilir mi?
TAB tarımını geliştirmek için, uygulama arazilerinin olması, labaratuvarlara ihtiyaç vardır, ilgili tesisler kurulmalı ve hedef kitlelere ulaşmak için ortamlar hazırlanabilir. 7'den 70'e bitkilerin önemi aşılanması yönünde aktif çalışmalar başlatılabilir. Mutfaklarımızın başrol oyuncusu olarak hep kadınlarımız var. Sosyal platformlarca Kadın eğitimlerimiz artırılabilir ve bu alanda projeler yapılabilir. Tüm bu saydığımız başlıkların gerçekleşebilmesi tek bir elden mümkün olmayabilir. Bu sebeple kurumlar arası işbirliği çok değerli kılar. Eğitimin "uygulama" kısımları olmalı çünkü "pratik" kısmı eksik kalmış oluyor. "Öğrenme", işin mutfağıdır yani bitkileri öğrenmede onların doğal ortamları, yani "uygulama arazileridir". Bunu sağlayamadığımızda öğrenmeyi tam hayata geçirmiş olamayabiliriz. Umarım bu mutfaklar çoğalır. Ziraat Mühendislerimiz ise uygulama alanında işin ehli tarafı.
Eğitim sürecini başarıyla tamamlamış ve birer üretici adayı olan kursiyerlerimizin, atağa geçebilmesi için faaliyetlerde bulunabileceği ortamlarda, gözetim rolünü mühendislerimiz ile sağlanabilir. Bu anlamda iş birlikleri çok değerli olacaktır kanaatindeyim. Bu alanda çeşitli illerde uygulanan örnek çalışmalar incelenip Bilecik'tede iş birlikleri çoğaltılabilir. En çokta bu bölümden mezun biri olarak ben ve kursiyerlerimiz sevinir.
Yani en azından tarih öğretmeni olarakta şunu söyleyebilirim. Ecdadımız bizlere birçok miras bırakmışlar hala o bilgilerle günümüze ışık tutuyoruz. Bizlerde gelecek nesile bunu sağlamalıyız. Bu konu herkesin önemsemesi gereken tarih ve gelecek ilişkili borcudur.
Bir eğitmen olarak söz hakkı tanıyarak, Tıbbi Aromatik Bitkileri ve geleceği hakkında tanıma, tanıtma imkanı verdiğiniz için gazeteniz Yarın'a teşekkür ederim.
Muhabir: Röportajımızda bir çok önemli başlığa açıklık getirdiğiniz için bende şahsım ve gazeteniz YARIN adına sizlere teşekkür ederim. Son olarak bilgileriniz ışığında faydalı bir bitkiyi tanıyabilirmiyiz?
Günümüzde hasta olduktan sonra en etkin tedavi yöntemi hastane ve doktorlarımızın gözetimi altındaki tedavilerdir. Fakat hasta olmadan önce bağışıklığımızı güçlendirmek için gıda takviyelerine yönelmeliyiz. Mesela kış aylarında "öksürük" her insanın yaşadığı sağlıksal bir problemi olduğunu bir çok insanda şahit oluyoruz. Bu bağlamda geçmeyen, inatçı öksürükler için, soğuk alğınlığında "ekinezya" bitkisi artık akla gelmelidir. Artık tıbbi aromatik bitkiler sayesinde kış içecekleri arasında ıhlamur değil, alternatif olarak ekinezyada bilinmelidir. Ekinezya hakkında şunları söyleyebilirim. Soğuk alğınlığı, grip, öksürük, bronşit gibi üst solunum yolları rahatsızlıkları için etkili olduğunu ve çay olarak tüketilmelidir. Vücudun zinde tutulmasını sağlayan, iltihap azaltıcıdır. Cilt sağlığına iyi gelir, ağız kokusunu giderir. E ve A vitaminlerini barındırdığı için; Boğmaca, solunum yolları enfenksiyonları, kuşpalazı, astım, difteri gibi rahatsızlıklar üzerinde aktif rol oynar.
Muhabir: Bu alandaki tarımsal üretimden hemen sonra, bitkilerin hasat sonrası "ürün"e dönüştürülmesi herkesçe yeni ve farklı bir başlık! Bu kısmın eksik kalmaması için belki başka kurumların çalışmalarına ileriki dönemlerde şahit olacağız. Bu alandaki gelişmeleri veya gelen açıklamalar olduğunda haber olarak gazetemizde yer verileceğimizi duyurmak isteriz.