Korkmaz Kesik

Köy okullarının depreme dayanıklılık testlerinin yapılması İl Genel Meclis gündemine gelirken meclis üyesi Turgay Yılmaz, “İmam Hatiplere yaptığınız yardımları ilkokullara da yapın” diyerek tepkisini gösterdi.

İl Genel Meclisi Ağustos ayı beşinci birleşim toplantısında İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı köy okullarının depreme dayanıklılık testlerinin yapılması gündeme geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu, Araştırma Geliştirme Komisyonu, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından ilçelerde bulunan köy okullarının depreme karşı dayanıklılığının test edilmesi meclise sunuldu.

Sunulan raporda; Bilecik merkezde 38, Gölpazarı’nda 56,  Bozüyük’te 25, Söğüt’te 8, Yenipazar’da 2 köy okulunun depreme dayanıklılık tespitin yapılması ve yıkım kararı alınan okulların maliyetinin de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanması önerildi.

"Yıkım masrafları 2016 bütçesine alınsın"

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun, konu ile ilgili 2016 yılı bütçesinde yıkımlar ile ilgili bütçe ayrıldığında yapılacak hizmetlerle olası can ve mal kaybının önüne geçilebileceğini söyledi. Torun, “Milli Eğitim'e bağlı köydeki okullarımızın yıkım masrafları ile ilgili 2015 yılı için milli eğitim bütçesinden, bütçe yetmez ise 2016 yılı bütçesini hazırlarken il özel idaresinin geçmiş yılın cari hesabına göre yüzde 20'si Milli Eğitime ayrılıyor. Meclis,  Milli Eğitime ayrılan yüzde 20'lik paydan il özel idaresinin mühendislerin ne kadar yıkım masrafı olduğunu belirledikten sonra 2016 yılı yatırım programı kapsamında köy okullarının yıkım masrafları bir bölüm açılırsa bunların yıkımları yapılır. Can ve mal kaybının önünde bu şekilde geçilebilir." dedi.

"Yıkım masrafları çok maliyetli"

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, okulların yıkım işlerinin hem maliyetli he mde zaman aldığını belirterek, “Bu konu 1,5-2 senedir gündemimizde. Bu şekilde 30-40 tane okul var. Bu okulları yıkmak istiyorlar ama bu hem maliyet hem de zaman kaybıdır. Biz hafta sonu  da çalışıyoruz ve mevcut programımızı da yetiştiremiyoruz. Okulların arsa sahipleri köy tüzel kişilikleri, üst yapı da milli eğitime ait. Biz bir kaç defa yazışma yaptık. Bunun bir maliyeti var bunu piyasaya yıktıralım bizi de oyalamasın dedik. İl Milli Eğitim, 'Bakanlığımızdan bununla ilgili bir cevap gelmedi' diye dönüş oldu. 2016 yılında her yıl olduğu gibi bütçemizin yüzde 20'sini milli eğitime veriyoruz. Kasım ayında bütçeyi belirlerken milli eğitime ayıracak paradan yıkıma da ayıralım." ifadelerini kullandı.  

İmam hatiplere ödenek var da ilk okullara mı yok?

İl Genel Meclis Üyesi Turgay Yılmaz, Gölpazarı'nda Cengiz Topel İlköğretim Okulu'nun risk taşıdığını belirtirken, ' Sadece imam hatipleri ön plana aldık. İmam Hatip'in yıkılma kararı verildi. Tek ilk öğretim okulu Gölpazarı'nı kaldırmaz' dedi.   Yılmaz, şu şekilde konuştu:

“Gölpazarı ilçemizdin 56 köyünden bahsedildi. Cengiz Topel İlköğretim Okulu'nun yıkım kararı tespit edilmiş ama diğer binada eğitim öğretim devam ederken yıkım kararı binanın yanındaki öğrenciler için büyük bir risk arz ediyor. O okulun eğitim öğretim başlamadan bir an evvel yıkılması gerekiyor. Gölpazarı çok geniş bir alana yayılmış bir ilçedir. Cengiz Topel İlköğretim Okulu'nda binaları sağlam değil. Cengiz Topel İlköğretim Okulu yapılan test sonucunda kullanılamaz raporu verilecektir.

Bütün okulların deprem testinden geçirilmesi gerekiyor. Sadece imam hatipleri ön plana aldık. İmam Hatip'in yıkılma kararı verildi. Tek ilk öğretim okulu Gölpazarı'nı kaldırmaz. Nüfusu ne kadar az olursa olsun oranın öğrencisi 200'den aşağı düşmeyecektir. Dolayısıyla Cengiz Topel İlköğretim Okulu'na okul yapılması için bir çok kez dile getirildi ama öğrenci azlığından dolayı buraya okul yapımına müsaade edilmedi. İmama Hatip Lisesi'nin hasarı var ve 70 öğrencisi var. Bu okula hemen bir bütçe ayırabiliyorsak ilk öğretim okulu için de bütçe ayırmamız gerekiyor. İl Milli Eğitim'e bunun önerisi yapılsın."

İl Genel Meclis üyelerinin gündem hakkında görüşlerini bildirmesinin ardından Plan ve Bütçe Komisyonu, Araştırma Geliştirme Komisyonu, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından ilçelerde bulunan köy okullarının depreme karşı dayanıklılığının test edilmesi raporu meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.
Editör: TE Bilişim