Yeminli Mali Müşavir Münür Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 7582 Sayılı Kanun'u değerlendirerek, düzenlemenin ekonomiye önemli katkılar sağlayacağını ancak esnaf, tacir ve KOBİ'lerin beklentilerini tam anlamıyla karşılamadığını söyledi.

Münür Şahin Sanayileşme Ile Büyüme Hedefimiz Gerçek Oldu 2824

Şahin, kamuoyunda uzun süredir vergi barışı, ödeme kolaylıkları, eksik beyanların gönüllü uyum kapsamında düzeltilmesi ve yapay zekâ destekli vergi tespitlerinin uzlaşı yoluyla çözüme kavuşturulması gibi beklentilerin bulunduğunu belirterek, söz konusu düzenlemelerin kanunda yer almadığına dikkat çekti.

Kanunun özellikle ödeme güçlüğü yaşayan mükelleflere yönelik önemli kolaylıklar içerdiğini ifade eden Şahin, belirli şartları sağlayan borçlular için taksitlendirme süresinin 36 aydan 72 aya çıkarılmasının ve bu süreçte icra işlemlerinin durdurulmasının önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Belediyeler, belediye şirketleri ve özel sektör mükelleflerine sağlanan ödeme imkânlarının ekonomiye hareketlilik kazandıracağını kaydeden Şahin, düzenlemenin temel hedefleri arasında üretim, ihracat, istihdam ve büyümenin desteklenmesi ile cari açığın azaltılması ve dış ticaret dengesinin iyileştirilmesinin bulunduğunu söyledi.

Üretim ve Tarıma Vergi Desteği

Kanunun dikkat çeken düzenlemelerinden birinin kurumlar vergisi oranındaki değişiklik olduğunu belirten Şahin, 2027 yılı ve sonrasında sanayi sicil belgesine sahip üretici işletmeler ile zirai üretim yapan kurumların yalnızca üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara yüzde 12,5 oranında kurumlar vergisi uygulanacağını ifade etti.

Bu düzenlemenin üretim ve istihdamı teşvik edeceğini dile getiren Şahin, kanun kapsamında ayrıca şu başlıklarda önemli adımlar atıldığını belirtti:

Yurt içi ve yurt dışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılması,

Kamu alacaklarında tecil sürelerinin uzatılması,

Transit ticaret ve hizmet ihracatı kazançlarına vergi avantajı sağlanması,

Asgari kurumlar vergisi matrahına ilişkin düzenlemeler yapılması,

Yurt dışı kazançlara yönelik gelir vergisi istisnaları getirilmesi,

Veraset ve intikal vergisinde belirli durumlarda indirimli oran uygulanması,

Teknogirişimlere finansman ve vergi teşvikleri sağlanması,

Çalışanlara hisse senedi teşviki verilmesi,

Nitelikli hizmet personeline ücret istisnası tanınması,

İstanbul Finans Merkezi teşviklerinin uzatılması.

"Meslek Örgütleri Beklentileri Yeterince Aktaramadı"

Şahin, esnaf ve KOBİ'lerin talep ettiği kapsamlı yapılandırma ve vergi barışı düzenlemelerinin kanunda yer almamasının, meslek örgütlerinin üyelerinin sorunlarını ilgili bakanlıklara yeterince aktaramadığını gösterdiğini savundu.

Kanunun devam eden küresel savaşların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini azaltmayı ve ekonomik hareketliliği artırmayı amaçladığını belirten Şahin, düzenlemenin olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.

Ancak şirketlerin yaşadığı finansman sorunlarının yalnızca bu kanunla çözülemeyeceğini vurgulayan Şahin, özellikle bankalara olan borçların yeniden yapılandırılması konusunda devlet destekli yeni mekanizmalara ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

"Türkiye'nin Rekabet Gücü Artırılmak İsteniyor"

Kanunla birlikte kayıt dışı varlıkların ekonomiye kazandırılması, ihracatın ve üretimin desteklenmesi, nitelikli iş gücünün ülkede tutulması ve teknoloji odaklı girişimlerin teşvik edilmesinin hedeflendiğini belirten Şahin, Türkiye'nin hem finans hem de teknoloji alanlarında uluslararası rekabet gücünü artırmasının amaçlandığını kaydetti.

Kanunun detaylarının dikkatle incelenmesi gerektiğini belirten Şahin, mükelleflerin uygulamaya ilişkin süreçlerde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerden destek almalarının önem taşıdığını ifade etti.

Şahin, açıklamasını, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışının her alanda hâkim olması en büyük temennimizdir." sözleriyle tamamladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ