Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla hazırlanan 2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler Genelgesi, 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderildi. Genelgeyle yeni eğitim yılında okullarda uygulanacak önemli düzenlemeler belirlendi.

14 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yayımlanan genelgede okul güvenliği, kayıt işlemleri, cep telefonu kullanımı, sınavlar, eğitim materyalleri ve öğrenci etkinliklerine ilişkin önemli kararlar yer aldı. Okullarda güvenlik tedbirleri artırılacak. Giriş ve çıkışlar kontrollü yapılacak, okul çevresindeki riskler değerlendirilecek ve ihbar ve şikâyetlere hızlı şekilde müdahale edilecek. Veli görüşmeleri ise yalnızca Okul Randevu Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.
Kayıt parası alınmayacak. Öğrenci kayıtları e-Okul üzerinden otomatik yapılacak. Velilerden kayıt ücreti veya zorunlu başka bir ödeme talep edilemeyecek. Cep telefonu uygulaması devam edecek. Öğrencilerin sınıf içinde cep telefonu bulundurmaması uygulaması sürdürülecek. Öğretmenlerin de sınıf içinde cep telefonu kullanmaması kararlaştırıldı.
Yeni eğitim yılının teması ise “Maarifin Kalbinde Oyun” olarak belirlendi. Eğitim süreçlerinde geleneksel çocuk oyunları ile yaş ve gelişim özelliklerine uygun oyun etkinliklerine daha fazla yer verilecek. Okullarda Bakanlık dışındaki sınavlara da sınır getirildi. Öğrencileri yarıştıran, sıralamaya tabi tutan veya velilere ek mali yük getiren deneme, tarama ve benzeri sınavların okullarda uygulanmasına ya da öğrencilere satın aldırılmasına izin verilmeyecek. Ayrıca Bakanlığın ücretsiz dağıttığı kaynaklar dışındaki materyallerin kullandırılmaması, velilerin belirli marka ve yüksek maliyetli ürünlere yönlendirilmemesi ve okullarda reklam ve tanıtım faaliyetlerine izin verilmemesi kararlaştırıldı.
Genelgeyle 2026-2027 eğitim-öğretim yılında güvenli okul ortamlarının güçlendirilmesi, öğrencilerin dijital dünyayı bilinçli kullanması, aile-okul iş birliğinin artırılması ve eğitimde uygulama birliğinin sağlanması hedefleniyor.





