Önceki gün Dereşemsettin Köyü girişindeki çeşmede ölü bulunan esrarengiz kurtları gazetemizde manşetimize taşımamızın ardından İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Dereşemsettin Köyün'deki kurtlara ilişkin inceleme başlattı.
Kurların kırtırtılı olduklarını, bu tırtılların zararlısına rastlandıklarını ve çiftçileri bu tırtıllara karşı uyaran İl Müdürlüğü yetkilileri, açıklamayı tüm basına gönderdi.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bu zararlı tırtıllara karşı yaptıkları açıklamada şu görüşlere yer verdiler:
“Fındık başta olmak üzere bütün meyve (vişne, erik, elma vb.) ve geniş yapraklı or-man ağaçları ile süs bitkilerinde zarar yaptıkları öne sürülen ve Kırtırtılı diye adlandırılan bu esrarengiz kurtlar, birçok doğal düşmanı olup, zararlıyı baskı altına alabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekiliyor.
Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu zararlı tırtıllara karşı İlaç detayları miktarlarıyla birlikte şöyle belirledi.
Etken Madde Formülasyon Miktar
Bacillus thruringiensis 16000 IU/mg WP 50 g
Carbaryl %5 TOZ 3 kg /da
Carbaryl %85 WP 75 g (150 g/da)
Deltamethrin 25 g/l EC 30 ml/da
Methiocarb %2 TOZ 3 kg/da
Methiocarb %50 WP 75 g (150 g/da)
Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gazetemize yazılı olarak yapılan açıklama şöyle; “Yerel basında yer alan haber üzerine İlimiz Dereşemsettin Köyünde yapılan incelemeler neticesinde Kırtırtılı - Lymantria dispar L. (Lepidoptera: Lymantriidae) zararlısına rastlanılmıştır.
Zararlı ülkemizin her yerinde bulunur.
Çok obur olan tırtılların, bitki yapraklarını yemek suretiyle ağaçların sadece dalları ve yaprak damar araları kaldığı hatta zurufların yeşil aksamını da yedikleri görülmüştür.
Kırtırtılı kışı yumurta halinde geçirir. Mayısta yumurtalardan kırtırtılları çıkışı başlar. Gündüzleri toplu halde ve hareketsiz olan tırtıllar, akşam üzeri ve kapalı havalarda faaliyete geçer. Kısa sürede gelişip 4-6 cm boya ulaşır.
Çok obur olan tırtıllar, bitki yapraklarını yemek suretiyle zarar yapar. Yaprakları yiyerek delik deşik eder. Çoğu kez ağaçları yapraksız bıraktıkları görülür.
Fındık meyveleri henüz yumuşak kabuklu iken bunları da kemirerek zararlı olabilirler. Kırtırtılı 5-6 yılda bir, bazı lokal fındık bahçelerinde salgın yaptığı için fındık zararlıları arasında önemli bir zararlı olarak kabul edilmemektedir.
Özellikle Fındık başta olmak üzere bütün meyve (vişne, erik, elma vb.) ve geniş yapraklı orman ağaçları ile süs bitkilerinde zarar yaparlar.
Kırtırtılının birçok doğal düşmanı olup, zararlıyı baskı altına alabilecek niteliktedirler.
İlimizde ekonomik verimi engelleyecek düzeyde popülasyonu görülmemekle birlikte konu hakkında ayrıntılı bilgi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne müracaat edilmesi bekleniyor.”şeklinde ifadeler yer aldı.