YAŞAYAN TARİHİ DEĞER MEHMET ÖZGÜR’ÜN ANILARI KENT BELLEĞİNDE YER ALACAK 

Bilecik’in simgeleşmiş ismi, gazetemiz sahibi Mehmet Özgür; Bilecik Kent Konseyi’nin yürüttüğü Kent Belleği Projesi kapsamında başarı ve mücadele ile geçen yıllarını anlattı…

Kent Konseyi Başkanı Hakkı Aynur öncülüğünde yürütülen Kent Belleği Projesi kapsamında Bilecik’in yaşayan önemli değerleri kayıt altına alınıyor. Bilecik’in tarihine ışık tutmak, gelecek nesilleri unutulmaması gereken değerlerle tanıştırabilmek amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında; Bilecik’in kent hafızası en güçlü isimlerinden gazetemiz sahibi Mehmet Özgür iz bırakan anılarını  paylaştı.

YARIN Gazetesi’nin 53  yıldır patronluğunu yapan Mehmet Özgür;  Kent Konseyi Başkanı Hakkı Aynur ve projenin görsel çekimlerini yapan Samet  Dindar’ın sorularını yanıtladı…

1960 yılında Bilecik'teki yetiştirme yurduna verilen, henüz 13 yaşındayken kentte günlük çıkan Birlik Gazetesi’nde çırak olarak çalışmaya başlayan Mehmet Özgür, 1971 yılında ise Bilecik’te günlük çıkan YARIN Gazetesi’nin sahibi oldu.
YARIN Gazetesi’nin 53 yıldır patronluğunu yapan Özgür; bu süre boyunca Bilecik’in sevilen ve sayılan isimlerinden olurken; Bilecik gündemini belirleyen haberleri, önemli arşivleri ve yaşanmışlıklarıyla simge bir isim haline geldi. 

Bilecik’in önemli tarihi anılarına en yakından şahit olan isimlerden Mehmet Özgür’ün anlattığı;  hayatındaki dönüm noktaları, genç yaşlarında yaşadığı zorlu dönemlerin yanında verdiği başarılı mücadeleler, Bilecik’in tarihindeki önemli anlarına dair hatıraları kent belleği için kaydedildi.

Kent Belleği Projesi’nin Bilecik’in tarihi için çok önemli olduğunu ve bu kapsamda yaşayan tarihi değerlerin anılarıyla bu belleği zenginleştirmek istediklerini kaydeden Kent Konseyi Başkanı Hakkı Aynur, projeyle ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Kent Konseyi olarak en önemli işlerimizden biri şehrin kültürüne sahip çıkmaktır.  Bunun için de yaşayan kültürü, yaş almışlarımızı dinlemek istiyoruz. Onları kayda almak istiyoruz. 
Bilecik ile ilgili basın yayında çok köklü şeyler var. Bilecik önemli bir yer. Bir sürü insan gelmiş geçmiş, tarihsel önemi çok fazla. Ekonomik önemi çok fazla. İnternete girdiğimizde Bilecik’te eskiye yönelik hiçbir şeyi göremediğimizi farkettik. Örneğin çok özel bir anı; ben de bir dönem Belediye encümenliği yaptım. Süleyman Demirel Bilecik’e gelmiş belediyede fotoğraf çektirmiş “Süleyman Demirel Bilecik” diye internete baktığımızda hiçbir şey yok.
Buna benzer bir sürü şey gördük. Bununla ilgili kendimize bir sohbetlerden vazife çıkarttık dijital bir hafıza oluşturmak istiyoruz.  Özellikle bizim için en önemli şey bu şehre yıllarını vermiş, yaş almış insanları kaybetmeden kaydetmek. Böyle başladı bu iş. 
Bir yandan belediyede teknik elemanlar çalışıyor bunların arama motorlarına nasıl bir sistem kurulacağı ile uğraşıyorlar bir yandan Kültür Müdürlüğü ile ilişkilerimiz devam ediyor. Bazı uzmanlarımız Osmanlıca’dan Bilecik ile ilgili belgeleri çıkartıyor. Bir yandan onları derliyoruz. Bir arkadaşımız burada esnaflık yapmış azınlıklara kadar yerlerine kadar tespit etmiş. Onlarla ilgili dijital bir harita oluşturmaya çalışıyoruz. Bu tip çalışmalar var. Biz de daha yolun çok başındayız. Nereye evrileceğimizi bilmiyoruz. Teknoloji ne kadar yeterli olacak, altyapımız ne kadar yeterli olacak bunlarla bir şekilde yürüyoruz. İşin özünde Bilecik’in geçmişini, anılarını not almaya çalışıyoruz. Bunu yaparken büyük bir aile albümü de yapıyoruz. Tarihçilerle görüşüyoruz. Ufkumuz çok açılıyor. Hedeflerimizden biri Yarın Gazetesi’nin eski sayılarını dijital ortama almak. Çok uzun bir iş ama bütün bunları göze aldık. En azında şehre hizmetimiz bu şekilde olsun dedik. Bu şekilde çalışıyoruz. Sağolsun Semih kardeşimiz de Bilecik ile ilgili 5 tane belgesel çekti. O da bize yardımcı oluyor. Görsel hafızayı güçlendirmeye çalışıyoruz.
 Bir bilim adamı veya tarihçi 1960’lardaki reklam sektörünü merak edebilir. Bunun için bu gazetenin kayıt altında olması gerekiyor. Biz Yarın Gazetesi’nin eski sayılarını İstanbul Beyazıt Kütüphanelerinde ulaştık. Her yönden çalışıyoruz.”dedi.

Gazetemiz sahibi Mehmet Özgür’ün proje kapsamında dile getirdiği önemli tarihi anıları önümüzdeki sayılarımızdan takip edebilirsiniz.

Kaynak: KORKMAZ KESİK