Bilecik'te İstiklal Marşı'nın kabulünün 102'inci yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısı ile bir kutlama programı düzenlendi.


Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen programa Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Vali Yardımcısı Akın Ağca,Bilecik Belediye Başkan V. Melek Mızrak Subaşı, Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir ve kurum müdürleri katıldı.
İstiklal şairi Mehmet Akif  Ersoy'u anmak, daha iyi tanımak ve İstiklal Marşı'nın 102'inci yıldönümü münasebetiyle düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Bilecik Ertuğrul Gazi Lisesi Müdürü Zaim Akbulut açılış konuşmasını yaptı.

Akbulut konuşmasında, " Milletlerin tarihlerinde geleceklerine yön veren ve dünya tarihine damgasını vuran kilometre taşı niteliğinde önemli olaylar ve bu olayların mimarı olan abidevi şahsiyetler mevcuttur. Milli şuurun devamı için bu önemli olayların ve ulvi şahsiyetlerin daima hatırlanması ve hatırlatılması önem arz etmektedir. Bu olaylardan ve şahsiyetlerden bir tanesi de hiç şüphesiz kurtuluş mücadelemizin destanı İstiklal Marşımız ve onu satırlara döken Mehmet Akif Ersoy’dur. İstiklal Marşının vücut bulmaya başladığı günlerde Birinci Dünya Savaşı bitmiş.

Osmanlı devleti itilaf devletlerince oldukça ağır şartlar içeren antlaşmaya maruz bırakılmıştı. Orta Asya’dan Anadolu’ya medeniyet ışığını taşıyan Türk Milletinin yaşadığı Anadolu coğrafyası, Batılı devletlerin haksız işgali ile yüz yüze kalmıştı. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Millî mücadele dönemi ölüm ile yaşam arasındaki bir surete bürünmüştü. Kutsal vatan topraklarının, ay yıldızlı bayrağın, mukaddes kitabın tehdide maruz kaldığı, Devleti Aliye’nin bütünlüğünü koruma için mücadele ettiği bir dönem yaşanmaktaydı. Tüm donanımıyla hücuma hazır bekleyen işgal kuvvetlerine karşın, milletimiz nakış nakış işlediği birlik olma bilincini, cepheye askeriyle göndermişti.

Kaşgarlı Mahmut'un, 'Bu milletin adını bizzat Tanrı ver¬di' dediği Türk Milleti tarihin kara günlerini yaşamaktaydı. Milli bilincin uyanmasını sağlayan, kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, vatan sevgisi ve özgürlük aşkımız, İstiklâl Marşımız, milletimizin bu zor günlerinde  'Korkma'  seslenişiyle Mehmet Akif in kaleminden satırlara dökülmeye başlamıştır. Mehmet Akif, verilen bağımsızlık mücadelesi sonunda elde edilen neticeyi de istiklal marşımızın son iki dizesinde  'Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet, hakkıdır, hakka tapan milletimin istiklâl'  ifadeleri ile tamamlamıştır. Edebileşen eserleri, mücadeleci kişiliği, derin ilmi ve örnek ahlakı, bağlı olduğu inanç ve değerleri ile son bir asırda bu toprakların yetiştirdiği büyük şahsiyetlerden olan Mehmet Akif Ersoy un, 'Sessiz yaşadım kim, beni nerden bilecektir' diyerek semalara veda edişinin üzerinden 87 yıl geçmesine rağmen, milli şuurun ayakta tutulması adına verdiği mücadelesi, eserleri ve düşüncesi yaşamaya ve tesirini icra etmeye devam etmektedir.


Arnavut bir babanın ve Buharalı bir annenin, İstanbullu çocuğu olan Akif, Maveraün- nehri Balkanların ve ana merkez İstanbul’un birikimini, kadim medeniyetimizin gönül ve din   coğrafyamızın kodlarını simgesel olarak barındırmaktadır" dedi.
Açılış konuşmasından sonra İstiklal Marşı ve Mehmet Akif konulu sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Ertuğrul Gazi Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen, günün anlam ve önemiyle ilgili tiyatro gösterimi sergilendi.


Gösterinin ardından Bilecik Valiliği adına düzenlenen ilkokul ve ortaokullar arasında İstiklal Marşı'nı ezbere okuma ve liseler arasında Mehmet Akif şiirlerini okuma yarışmasında birinci olan öğrenciler etkili okuyuşlarını sundu. 
Daha sonra yarışmada ilkokul, ortaokul ve lise kategorisinde ilk üçe giren öğrencilerimize yönelik ödül töreni düzenlendi. Dereceye giren öğrencilere ödüllerini Valimiz Dr. Kemal Kızılkaya tarafından verildi.

Editör: BETÜL KESİK