Fark yaratan insanların hikayeleri hep kendinden sonra gelen nesil için bir rehber, bir ilham olarak yeni hikayeler oluşturup, yeni başarılara kapı açtığına inanmışımdır. Nar için Narin Eller başlığıyla köşe yazısı olarak kaleme almış olduğum, Kooperatifçilik konusunu biraz daha geniş kapsamda değerlendirerek, Bilecik'teki Kadın Kooperatiflerini, vizyonlarını, taleplerini, üretimlerini daha iyi anlayabilmek için sırasıyla yayınlayacağız. Kadın Kooperatiflerimizin ilk konuğu, Bilecik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifidir. Başkanı Yasemin Aydın ile röportajımızın soru-cevap kısmı şöyle;

1) Merhaba, Yasemin Hanım öncelikle kendinizden biraz bahsedermisiniz? Merhaba, Ben Yasemin Aydın 1975 yılı , Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Ev İdaresi Yüksekokul mezunu, evli ve 2 çocuk annesiyim.

2) Kooperatif yolculuğunuz nasıl başladı? Bu süreçteki hedefleriniz, amaçlarınız nelerdi? Bilecik Belediyesininde ortağı olan, Bilecik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi ilk olarak 8 Mart 2021 Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kapılarını açmıştır. Kuruluş amacımız, üretim, kültür ve sanat alanlarında ilimizdeki tüm üreten girişimci kadınlarımıza, dezavantajlı bireylerimize destek olmak, istihdam yaratmak ve yaşam gücü alanlarında yer almalarını sağlamak olmuştur.

3) Kuruluşta kaç ortak ile başladınız? Şuan ki süreçte ortak sayınızda artış oldu mu?  Yolculuğumuz aynı amaç doğrultusunda 8 kadın ortakla başlamıştır. Başkan Yasemin Aydın, Başkan Yardımcısı Menzure Özcan Duru, Gülseren Çatal, Kadriye Olgun, Selma Bostancıoğlu, Yasemin Karakaya, Nesrin Erdinç ve Gülay Çoban olarak halen devam etmektedir. Ortak sayımızda resmiyette bir artış olmadı.

4) Kooperatifte istihdam sağlanıyor mu? İlk yılımızda Bilecik Ticaret İl Müdürlüğü KOOP-DES kapsamında kooperatifimiz hibe desteği alarak amacımız doğrultusunda, İl Halk Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalanarak hem Dokuma hemde Dikiş kurslarımız faaliyete geçirilmiştir. Böylece kadınlar çalışma hayatına dahil edilerek gelir sahibi olmuşlardır. İstihdam noktasında ekonomik güçlendirme alanında kooperatif olarak katkı sağladık.  Bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla kursiyere ev sahipliği yapıyoruz. Kursiyerlerimizden katılım için ücret almıyoruz. Burada satış yapabilecekleri ürünler çıkarabiliyorlar. 5) Sizce Kooperatifçiliğin kadınlara kattığı en büyük öğreti ne oldu? Kooperatif çatısı altında kadınların hemcinsleriyle bir araya gelmesi herkesin kendi deneyimlerini ve sorunlarını paylaşarak hareket kabiliyeti kazandırdığına inanıyorum. Bu paylaşım, birliktelik duygusu sosyal ve psikolojik refahlarını arttırıyor. Sadece evden çıkmak bile kadınların güçlenmiş hissetmesini sağlıyor. Kooperatifçilik emeğin, kazancın ve kararların paylaşıldığı işleyişiyle kadınlara ekonomik hayatta varlık göstermesinin ötesinde, kendi haklarını öğrenmenin fırsatlarını da sunuyor.

6) Emek ve bilek gücüne dayalı üretimde kadınların başaramayacağı iş olmadığına inanıyorum. Fakat kooperatiflerin karşılaştığı temel zorlukları sizde yaşıyormusunuz? Bu temel zorluklar sizce nelerdir? Bu konudaki görüşlerinizi gerekli yerlere ulaştırmak için buradayım.   (mesela finansman, uzmanlık, bilgi eksikliği, zorunlu harcamalar) gibi

Bence iyi niyetli ve sonuca giden kişilerce yönetilen kooperatifler, amaçlarını gerçekleştirme  konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmamaktadır. Hatta sonuca daha hızlı ulaşmaktadırlar. Kooperatifler örgütlenme, koordinasyon, yönetme ve denetim gibi yönetimin temel işlevleriyle ilgili sorunların oluştuğunu düşünüyorum. Özel kurum ve kuruluşların satın alma ihtiyaçları doğrultusunda bölgelerindeki kadın kooperatiflerinden yapacakları alışverişler bizlere maddi ve manevi olarak büyük katkı sağlamaktadır.

Bu temel zorlukları bizde yaşıyoruz elbette.  Destek konusunda kadınlarların bu işi yapmada hem şefk olur hemde pazarlamada daha girişken olurlar bu bağlamda büyük katkı sağlamış olurlar. En büyük sorun olarak pazar alanı bulma konusunu görüyorum.   Ortaklarında birbiriyle anlaşması çok önemli. Her projenin uygulanabilmesi için tüm ortakların hemfikir olduğu için bu çalışmalar yürümektedir. 7) Mevcuttaki var olan projelerinizden bahsedermisiniz? Ufukta yeni plan ve proje gibi çalışmalarınız var mı? Buradan Bilecik'e müjdeleyelim... Dokuma ile başlayan kooperatifçilik serüvenimiz, dikiş ve lavanta bitkisinin işlenmesiyle çiçek açtık diyebilirim.  Kooperatifimizde Geleneksel tezgahlarımızda dokuma yaparak ürün çıkarmayı çok değerli buluyoruz.  Dokuma yaparak sağlıklı kumaşlar elde ettiğimiz bu kültürümüzü, geleneğimizi yaşatmak istiyoruz.  Dokuma tezgahlarından çıkarılan ürünleri çeşitlendirerek iyi yerlere taşımak istiyoruz. Geçmişteki dokuma kültürünü günümüze uyarlayarak tanıtmak, geliştirmek istiyoruz. Günümüzün talepleri hangi ürünler ise o yönde hazır giyim tasarımını oluşturmayı amaçlıyoruz.  Mesela şuanda geliştirdiğimiz kooperatif ürünleri arasında dokuma runner, kravat, bebek battaniyesi, tulum, çocuk bornozu, kimono gibi ürünler bulunuyor.  Bizler dokuma ve dikiş kurslarımızdan hariç bünyemizde çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları, kamu ve özel kuruluşlarla çeşitli sosyal projeler de yürütüyoruz. Örneğin, en son KETEM  ve Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi ile kanserde erken teşhisin önemi hakkında bilgilendirme eğitimlerine kadınlarımızı dahil ederek bu gibi sağlıksal açıdan kadınları bilinçlerdirme çalışmaları yapıyoruz. Bu bilgilendirme doğrultusunda araç temin edilip kadınlarımız Ketem tarama testinden geçmiştir. Onun öncesinde Narkotik şube ile birlikte "En iyi polis anne" kapsamında bir eğitimimiz oldu.  Bu tür sosyal sorumluluklarımızı da yapıyoruz. Aslında her türlü üretim ve sosyal projelerde bulunmaya hazırız. Dışarıdan da kursiyerlerimizin tanıdığı kimselerden de gelmek isteyen olursa kapımız her zaman herkese açık. 8) Yeni proje için sizi harekete geçiren ne oldu? Bilecik Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz projelerden bir diğeri ise Lavanta üretim ve işlenmesidir. İlimiz karayolları içinde yer alan orta refüjlere lavanta dikimi yaparak hem görsel anlamda boş alanları değerlendirdik. Lavantanın şifalı gücüne inandık, yeni ürünler çıkardık. Şehrimiz güzel bir görünüm kazanırken hasatından da elde ettiğimiz hammadde ile kolonya, lavanta yağı, oda kokusu ve tonik ürünlerinin üretimini gerçekleştirdik. Böylece ilimiz  kooperatif bünyesinde satışa sunulmuştur Son olarak 16 Mart 2023 tarihinde SS. Bilecik Kadın Girişimi Üretim ve işletme Kooperatifimizin Genel Kurulunun yapılacağını gazeteniz aracılığıyla duyurusunu yapmak ve genel kurulun hayırlı olmasını diliyorum.

KIYMET TUNCA

Editör: BETÜL KESİK