Bölgemizdeki kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, iç ve dış kaynaklı destek ve fonlardan daha fazla yararlanabilmek ve kentin ekonomik nabzını daha iyi tutabilmek adına Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 28 Nisan 2015 Salı günü, İlimizde Finans ve Sigortacılık Sektöründe faaliyet gösteren Firma Yetkilileri, Finans Kurumu Müdürleri ve Akademisyenlerimizin katılımı ile Sektörün Sorunlarının Analizi ve Çözüm Önerilerinin görüşüldüğü finans ve sigortacılık sektörü Çalıştayı yapıldı.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya, Bilecik TSO Başkanı Fevzi UZUN, Bilecik TSO Yönetim Kurulu Üyeleri Göksel BALCI, Ercan DÜZGÜN, Ayhan İSLAH, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir İLGEN,Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Resul YAZICI ve ilimizde faaliyetlerini sürdüren kamu ve özel banka müdürleri, kuyumcular ve sigorta aracılık hizmeti veren firma yetkilileri katıldı.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yüksel OKŞAK’ın moderatörlüğünde kahvaltı eşliğinde gerçekleşen Çalıştayda Finans ve Sigortacılık Sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri yaşadıkları problemleri masaya yatırma imkânı buldular.

Çalıştay, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Resul YAZICI’nınDünya ve Türkiye Ekonomisinin Genel Görünümü konulu hazırladığı sunum ile başladı.

Finans ve Sigortacılık sektöründe karşılaşılan sorunlar aşağıdaki başlıklar üzerinde değerlendirildi;

1.      Döviz piyasalarının durumu,

2.      Krediler ve Risk yönetimi,

3.      Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluğun ülkemize etkileri,

4.      KOBİ’lerin piyasaya yeterince hâkim olmaması,

5.      Özellikle yeni kurulan firmalarda finansal planlama eksikliği,

6.      Sigorta kültürünün toplumca yeterince benimsenmemesi,

7.      Bankaların sigorta sektöründeki faaliyetleri,

8.      Sigortacılık sektörü için devlet desteklerinin yetersizliği,

9.      Sigorta sektöründe faaliyet gösteren firmaların KOSGEB desteklerinden faydalanmasının önündeki yasal engeller,

10.  Sigortacıların, piyasaya ulaşmada yaşadığı sorunlar,

11.  Kuyumcu sektöründe uygulanan enflasyon muhasebeleştirmesi sorunu

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi UZUN, düzenlenen çalıştaya katılımlarından dolayı yetkililere teşekkür ederek başladığı konuşmasında “ Finans sektörü için en önemli faktör risktir.Bu riski minimize etmek için özellikle bankacılık sektörünün odamızdan beklentileri nelerdir? Ticari işletmelerimizin veya Sanayi Kuruluşlarımızın çeşitli finansal yöntemler hakkında bilgileri var mı? Bu yöntemleri kullanıyorlar mı? Bu soruların cevapları sektörle her zaman iç içe olan banka müdürlerimizde. Ticari işletmeler ve sanayi kuruluşlarının eksik olduğu Finansal Okuryazarlık konusunda eğitim ihtiyaçları var ise bu konuda Bilecik TSO olarak elimizi her zaman taşın altına koymaya hazırız” dedi.

Sektör yetkilileri, reel sektörde kurumsal firmaların dışında özellikle Kobilerin piyasaya hâkim olmadıklarını belirttiler. Küçük ve orta büyüklükte ki firmaların finansal planlama yapmadığına dikkat çeken yetkililer, “özellikle KOBİ’lere finansal planlamanın önemi anlatılmalı. Bankamıza başvuru yapan firmalardan istediğimiz mali tablolar ve bilançolar birbiriyle tutmuyor. Bunun en önemli nedeni firma yetkililerinin muhasebe konusunda yeterince bilgi sahibi olmamaları dolayısıyla finansal planlamanın önemini bilmemesinden kaynaklanıyor” dediler.Benzer bir konuya dikkat çeken yetkililer, özellikle yeni iş kuran ve ticarete yeni atılan girişimciler için eğitimin önemine dikkat çekerek “herkes kendi işinin patronu olmak istiyor. Fakat girişim yapılacak sektörle alakalı hiçbir bilgisi yok. Çoğu zaman evde ki hesap çarşıya uymaz. Bu anlamda girişimcilerin öncelikle belirli bir eğitime tabii tutulması çok önemli” dediler.

Kuyumculuk sektöründe uygulanan enflasyon muhasebesini eleştiren yetkililer “bu sistem nedeniyle bizler çok zarara uğruyoruz. Altın alış ve satış fiyatları arasında kar söz konusu olduğu zaman vergimizi ödüyoruz. Ancak altın alış ve satış fiyatı arasında zarar söz konusu olduğunda zarar gösteremiyoruz” dediler.

Sigortacılık ve aracılık hizmeti sağlayan firma yetkililerinin sektörleriyle alakalı hem fikir oldukları konu toplum tarafından sigortanın öneminin yeterince algılanmaması oldu. Yetkililer “Sigortacılık geçmişi çok uzun yıllara dayanıyor fakat toplumumuz hala tam olarak sigorta bilincine sahip değil. Bu sebeple çok geniş olması gereken pazar oldukça dar” dediler.

Sigorta Acente yetkilileri “Zaten dar olan pazarda bankalarında bu sektöre girmesi bizleri oldukça zor durumda bırakıyor. Örneğin müşteri konut alacağı zaman bankadan kredi çekerken aynı zamanda DASK’ta yapılıyor. Birçok banka kredi verme şartı olarak bu tarz sigortaları kendilerinden yaptırmasını zorunlu tutuyor. Çok zor durumda kalıyoruz. Bankaların kredi verirken en azından sigorta yaptırma zorunluluğunun kaldırmasını rica ediyoruz” dediler.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir İLGEN, Bilecik TSO olarak başlatılan çalıştaylarının çok verimli olduğunu belirterek “ bu çalıştaylar sayesinde sorunları daha net bir şekilde belirleyebiliyoruz. Yapılan bu çalıştayların devam etmesi Bilecik Ekonomisi için çok önemli. Çalıştaylar sonucunda ortaya çıkacak sonuç raporuakademik çalışmalara ışık tutabilir” dedi.

Çalıştaya katılan sektör temsilcileri düzenlenen toplantıdan memnun olduklarını belirterek, Bilecik TSO Yönetim Kurulu’na teşekkür ettiler ve çalıştayların devam etmesi temennisinde bulundular.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi UZUN “ Bugün dördüncü çalıştayımızı gerçekleştirdik. Hedefimiz yaklaşık 20 sektörü bir araya getirerek sorunları belirlemek ve çözüm yolları için beyin fırtınası yapmak. Şuana kadar gerçekleştirdiğimiz çalıştaylardan beklediğimizden daha fazla verim aldık. Çalıştaylarda belirlenen sorunların yerelde çözülebilecek bölümleri ilimiz bürokrasisiyle, yerel bürokrasiyi aşması durumunda TOBB vasıtasıyla Ankara’da çözmeye çalışıyoruz. Katılımlarından dolayı tüm sektör temsilcilerimize tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilişim