Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İYİ Parti’nin seçimde parmak boyası uygulansın talebine onay vermemesi üzerine tepki gösteren Av. Faik Akarkarasu, parmak boyasının seçim güvenliğinde büyük bir önem taşıdığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim için 14 Mayıs’ı işaret etti. Seçim güvenliği tartışmaları sürerken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerde parmak boyası kullanılmasını gündeme getirdi. Muhalefetten de destek gören öneriye YSK tarafından yasal düzenleme gerektiğinden işlem yapılmasına yer olmadığına’ şeklinde karar verildi.

Akarkarasu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere verdi:

“YSK tarafından, seçimlerde seçim güvenliği yönü ile parmak boyası uygulanması talebine yönelik olarak mevzuatta yasal düzenleme bulunmadığı için karar verilmesine yer olmadığına ve talebin reddine karar verilmiştir.

Oysa Anayasamızın 79. maddesi “Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır.” hükmünü düzenleme altına almış, yine 2. fıkrası ise seçimin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapmak ve yaptırmak görevini YSK’ya vermiştir. Yüksek Seçim Kanunu’nun 14. maddesinde de seçimler ile ilgili temel görevleri ve yetkileri YSK’ya vermiştir. Basit anlatımla seçimlerin güven içinde, sandığa giren oyun aynı şekilde çıkması prensibi ile pek çok seçim güvenliği tedbirleri 6072 sayılı Kanunda da düzenleme altına alınmıştır. Bunların tamamında “tedbirleri almak” şeklinde genel prensipler konmuştur. Bu hali ile seçimin genel tedbir ve prensiplerinden ve seçim güvenliğinin ve ülkemizde yaşanan nüfus hareketleri yönüyle ve iddiaya konu vatandaşlık değişiklikleri ve yeni vatandaşlık iktisapları bakımından parmak boyası bu tedbirler kapsamında en önemli tedbirdir.

Bilindiği üzere 2009 mahalli idareler seçimlerinde, Bilecik’te seçmen olmayan polis okulu öğrencileri seçmen kütüklerine dahil edilmiş, bu seçmen olmayan seçmenler oy kullanmış, bu durum seçimin sonucuna mutlak etki yapmış ve 2009 yerel seçimlerde CHP adayı olarak 111 oy farkı seçmen olmayan kişilerin yasaya aykırı oy kullanımıyla seçim başka bir yere taşınmıştır. Buna ilişkin itirazlar ise seçmen kütüklerinin kesinleşmesi baz alınarak reddedilmiştir. Bu ve benzeri irade çarpıklıklarının ve seçmen iradesinde teşevvüş yaşanmaması için seçim güvenliği tüm mercilerin üzerinde hassasiyetle duracağı bir konudur. Yani seçmene ve vatandaşa, seçmen iradesine saygının en temel gereğidir. Bir oyun önemi 2009 yılında somut olarak yaşanmıştır. Bu anlamda parmak boyası en basit ve en etkili seçim güvenliği tedbiridir. Bu hali ile YSK’nın bu kararını gözden geçirmesi ve seçimlerde geçmişte de olduğu gibi parmak boyasının uygulanması gereklidir. Parmak boyası, belki de en önemli seçim güvenliği unsurudur.”

Editör: BETÜL KESİK