Cafer Elmas

Bükor 2 Hidroelektrik Santrali şantiye şefi Ali Dilmaç, önceki gün Deresakarı köylülerinin  susuzluk eylemine yönelik olarak değişik iddialarda bulunurken, köy muhtarı ve Tema Başkanı’na yüklendi. Köy muhtarına köylülerin kanal açmaları için para verdiklerini buna rağmen kuyu sunu açmayan köylülerin bulunduğunu iddia eden Dilmaç, Tema başkanının konuyu bilmeden konuştuğunu ve karşısına çıkamadığını söyleyen Dilmaç “ Biz insan yemiyoruz.” dedi.

Önceki gün Deresakarı köylüleri bahçelerine giden su kanallarının, köylerinin yanlarına yapılan Hidro Elektrik santrali yüzünden bozulduğunu ve bahçelerine su alamadıklarını iddia ederek Sakarya Nehri yanında eylem yaptılar.

 Eyleme Tema Başkanı Ferruh Erdovan da destek verirken, yaptığı açıklamada köylülerin mağdur olduğunu, yetkililerin ve AKP milletvekili Fahrettin Poyraz’ın görevlerini yapmadığını ve Tema olarak dava açacaklarını söyledi. Erdovan Valiliğe, Devlet Su İşleri Genel Sekreterliğine, İl Özel İdare’ye ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne olmak üzere 4 tane dilekçe verdiğini, projeden sadece Deresakarı’nın değil; Çaltı Borcak, Hamidabat, Geçitli, Selvi ve Küçük Yenice ve Gemici köylerinin etkileneceğini söyledi. Projeyle Sakarya Nehri’nin su seviyesinin 4-6 metre düşürüleceğini, bu durumun boru çakılarak oluşturulan su kuyularından arazi sulaması için su alımını ortadan kaldırdığını belirterek, projenin altın yumurtlayan tavuk olarak gösterildiğini ancak asıl altın yumurtlayan tavuğun buradaki araziler olduğunu söylemişti.

Köy muhtarı İsmail Çam; Deresakarı köylülerinin isyanda olduğunu, Deresakarı ve Gemici köyü sınırları içerisinde elektrik üretim santralleri yapılırken çiftçilerinin mağdur olduğunu, elektrik santrali yapılmasına karşı olmadıklarını, santralin devlete, millete yararlı olacak bir hizmet olduğunu,  ne var ki Sakarya yatağının devamlı aşağı indiğini ve çiftçilerin bahçelerindeki su pompalarındaki sular çekildiği için mahsulü sulayamaz duruma geldiklerini söylemişti.

Ardından iddialara ilişkin söz verdiğimiz Bükor 2 Hidroelektrik Santrali şantiye şefi Ali Dilmaç iddiaları yalanlayarak TEMA başkanına ve muhtara yüklendi.

Dilmaç: “TEMA Vakfı’ndaki bu adam benimle diyaloga girmiyor, konuşmuyor. Bakalım sorunu nedir? Tabiat kotunu indiremezsiniz. Bunu indiremiyorsanız o zaman DSİ’ye diyeceksiniz ki bu barajın ihalesini vermeyin. Buradaki bütün bilgileri toplasınlar, şuandaki sözleşmemiz, fizibilite raporumuz yasal olan her şey var. Onlarda yasal şeylerle gelsinler.” dedi.

             

Gazetemize özel açıklamada bulunan Ali Dilmaç; “8 metre kesinlikle yok, gelin fotoğrafımız var, 25 binlik haritalar var, ilk başta bizim yaptığımız dere yatakları var, eski yatağın bilgileri var,  bu kadar yükseklikte olduğu belli, İl Özel İdaresi’nde belli, DSİ’de belli. Bizim elimizdeki mevcut projelerimiz belli, şuandaki mevcut durumu da size özetleyebilirim. Şuanda 2 metre daha inmemiştir. 1 metresini biz yapmışız, köprüden sonrasını. Şuanda bu sene 3 aydır kuraklık var ve 3 tane gövde baraj  var. Küçük Yenice, Salihli ve diğer baraj. Bunların su toplama havzaları var. Bizim su toplama havzamız yok. Su toplama havzaları olduğu için para, rant ettiği zaman devreye sokuyor. Bu su düşüklüğünden dolayı bu sene köylüler mağdur oldu. Bizim dere yatak taramasından dolayı değil. Bu iddiayı şöyle yapabiliriz. Mühendis gelsin, eski projelere bakalım, uygulamaya bakalım, eğer 8 metre düşürmüşsek haklılar. Köylüler mağdur olmasın diye burada hidroelektrik santrali yapıyoruz. Yararlı olsun diye köprüyü yaptık. Eski köprünün ayaklarınla adımlar sette yapılmış, köprünün ayağı da görünmüyordu. İyi ki de sökmüşüz köprünün ayaklarını, boşaltınca köprünün ayakları askıda kaldı. Köprünün bir dayanağı yokmuş. Önünde 4-5 metre taş duvar vardı. Biz orada düşürme yapmadık. Sadece o taşları alınca köprü ayakları meydana çıktı. Diyorum ki şuanda mevcut olan proje var, mevcut olan kotlar var, eski kotlar var onlara bakalım. Madem ben yalan konuşuyorum gidelim ölçelim, 8 metre varsa onlar haklı olsun. 8 metre düşme şansı yok. İkincisi, projeden anlamıyorlar. Bizim aşağıdaki kredi kotu 120 ve üst seviye kotu. Şimdi 13 km orda oyulma falan da olmayacak. Suyun spekülasyonunu bile görmeyeceksiniz.120 kottan aşağı inmeyecek.

Daha çalışma aşamasında kıyamet koparıyorlar. Yılbaşında açacağız, ondan sonra gelip konuşsunlar. Kuyulara su gitmemesinin nedeni, dere kenarındaki aşağıdaki kum ocakları 25-30 metre,15-20 metre indirmişler. Ama göl sahası aşağıda olduğu için görünmüyor. Ama bu baraj olmasaydı tamamıyla o 25 metre görünecekti. Kuyulara suyun gitmemesinin sebebi şu; Buradaki derenin kumunun yüksekliği 6-7 metre yer yer 10-16 metre. Kum seviyesinin altına düşünce kile geçiyor doğal olarak da kile geçince de su olmuyor. Zaten dere yataklarına baktığımızda normalde 2 metre su sızıntısı yok. Ben burada yapı inşa ediyorum. Şimdi şöyle söyleyeyim, kum olan bölgeden su sızar, kumdan sonraki bölgede yani kilde herhangi bir su sızması mümkün değildir. Köylü mağdur olmasın diye, muhtarın öncülüğünde biz buna da yardım ettik. Elimde şu anda 40-50 tane imza var. Eski kuyular zaten kurumuştu. Ben 4 senedir bu bölgedeyim çoğu 6 metre kuyu bulmuştu ve bunlar hep boş kuyulardı ve çoğunda tıkanmıştı. Şimdi olan da, olmayan da fırsat bu fırsat düşüncesiyle biz kuyuları uzatalım, para veriliyor nasıl olsa şantiye tarafından. DSİ bize, “kesinlikle siz ilgilenmiyorsunuz, siz uğraşmıyorsunuz, siz hiçbir şekilde karışmıyorsunuz. Bu bizim himayemizin altındadır.” dedi. Şu anda yapılan yasal olan bir şey değildir. Kuyu buldurmak yasal olan bir şey değil. Ruhsat almak zorundalar. Bizde dedik ki hani 6-7 metreye kadar yasaldır düşüncesiyle bir para yardımı yaptık. Muhtar da dedi ki tamam sorunumuz çözüldü, biz kuyuları buluyoruz. Şu ana kadar herhangi bir bilgi verilmedi bize. Geçtiğimiz günlerde biz kuyuları bulamadık falan diye bilgi geldi. Hatta 10 tane de bulmuşlar sonradan sanırım çalışır vaziyette. Bunlar da bizim verdiğimiz paralarla yapılan kuyular.1-2 tane köylü bilemiyorum artık onlara kuyu mu buldurulmadı, bilgimiz yok. Aslında bu konu muhtarın sorunu. Dedik ki sen nasıl uygun görürsen öyle yap. Ben tek tek gidip kuyularının başında da duramam.Acaba hani muhtar mı yapmadı yoksa köyde birileri buldurmadı mı kuyuları? Benim bildiğim muhtarın verdiği bilgilere kuyu yapmayan bir köylü şikayet etmiş. Tema vakfındaki bu kişi benimle herhangi bir diyaloga girmiyor, konuşmuyor gelsin otursun burada konuşalım biz sonuçta insan yemiyoruz. Bakalım sorunu ne, neye dayanarak söylüyor. Sorunu o zaman DSİ çözecek. O zaman DSİ ye diyeceksiniz ki; o zaman bu barajın ihalesini vermeyin. Durum bundan ibaret. Şu anda 8 metre değil 2 metre bile indirmedik köprüden sonrasını. Köprüden bu tarafı 3 metre indirdik fakat köprüden öbür tarafını 2 metre bile indirmedik. Elimizde kotlarımız var, haritalar var. Bu kotlar İl özel idarede var. DSİ’de var, Çevre İl Müdürlüğü’nde var. Bunların her yerde kodları var gelsinler ölçsünler.”

Editör: TE Bilişim