Gamze Elmas

Bilecik’in yöresel ürünleri, Antalya’da gerçekleşen YÖREX fuarında görücüye çıktı. İlimizin birbirinden özel ürünleri, Türkiye’nin ilk ve en büyük yerli malı tanıtım organizasyonu olan “yöresel ürünler fuarı” YÖREX’te açılan stantlarda sergileniyor.

Antalya EXPO Center’de düzenlenen YÖREX Fuarı’nda Bilecik’in açtığı stantta yöresel ürünler fuar ziyaretçilerine tanıtılıyor.

Bu yıl 6. düzenlenen Türkiye’nin ilk ve en büyük yerli malı tanıtım organizasyonu olan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlutarafından açılışı yapılarak misafirlerini konuk etmeye başladı.

Geçtiğimiz yıl 62 ilden 114 bin ziyaretçinin katıldığı fuarda, bu yıl 68 ilden 101 oda ve borsanın yanı sıra 11 Kalkınma Ajansı,52 kurum ile 224 firma olmak üzere toplam 388 katılımcıyı aynı çatı altında buluşturarak yöresel ürünlerin tanıtılması ve markalaşması adına önemli bir imkan sağlanmış olacağı gibi aynı anda 150 bin ziyaretçinin de ağırlanması bekleniyor.

YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde açılan stant geçtiğimiz yıl 100 m2’lik bir alanda kurulurken bu yıl ise 220 m2 lik stant ile fuar organizasyonunda açılan en büyük stantlar arasında yerini aldı.

Geçtiğimiz yıl organizasyona katılan iller arasında Fuar Organizatörleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 62 ilden ilk sıralarda yeralarak en beğenilen ve katılım gösterilen stantlar arasında 3. olan Bilecik, bu yıl ise standını büyülterek 1.liği hedefledi. 68 ilinkatıldığı bu yılki fuarda şimdiden ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği stantlardan biri olan Bilecik stantında ilimizin çok sayıda ürünü yeralarak görücüye çıktı.

Yaklaşık 150 bin ziyaretçinin katılım sağlayacağı YÖREX Fuarı’nda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla açılan ilimizin standında, Bilecik Halk Eğitim Merkezi tekstil öğretmeni Nagihan GÜNEŞ, Bilecik Bezinden ürünler ve dokuma tezgahında Bilecik bezinden yapılan el dokuması peşkir, peştamal, bornoz, kese ve çocuk elbiseleriyle, Kızıldamlar Kültür Derneği Kızıldamlar Köyü Mustafa GEZER Kestane Kabağı kabağı ve tatlısıyla, Bozüyük Hanımeli Uğur ÇELİK ev yapımı tarhana, erişte, şehriye, pancar pekmezi, mercimekli mantı, kuskus, poy biber, ev yapımı salça, marmelat, haşhaş, siron (bir çeşit yufka) ve gözlemelik yufkasıyla, OsmaneliYörem Ticaret YAVUZER YAVUZ ayva ve nar lokumu, Osmaneli ev salçası ile, Osmaneli Evleri’nin minyatürleri ile, Abdullah SOYDAN Pazaryeri helvası ile, Mercan Boza meşhur Pazaryeri bozasıyla, şerbetçiotuyla, Salim Yaşar Kınık Çömleğiyle, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı Osmanlı şerbetiyle, Çukurören Köyü Muhtarlığı meşhur geleneksel kırmızı acı biberiyle, Bilecik El Sanatları Merkezi mermer süsleme eşyalarıyla yerini aldı.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’na Bilecik’i tanıtmak ve ürünleri katılımcılar ile buluşturmak adına katıldıklarını belirterek, Bilecik’in ürünlerinin ticarileşme sürecini destekleyip markalaşmayı sağlayarak yöresel ürünlerin katma değerini arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Bilecik’in tanıtımı için önemli girişimlerde bulunan Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası bu yıl da fuarda yöresel ürünlerin tanıtımında büyük bir rol üstlendi.

Açılış programına katılarak Bilecik’i Antalya’da yalnız bırakmayanve fuardaki stantla ilimizin yöresel ürünlerini üreten işletmelerin ekonomik kapasitelerinin geliştirilmesinin yanında ürünlerin ziyaretçilere tanıtılmasıyla organizasyonda Bilecik’in tanıtımına katkı sağlanacağını belirten Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, YÖREX’eBilecik’i tanıtmak ve yöresel ürünleri katılımcılar ile buluşturmak adına katıldıklarını belirterek, ürünlerde markalaşmayı sağlayarak katma değeri arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Fevzi Uzun, “Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle ve bölgemiz kalkınma ajansı BEBKA’nın da destekleriyle ilk kez  geçen yıl 100 m2’lik bir stand ile katıldığımız yöresel ürünler fuarında, İlimize ait yöresel ürünlerin tanıtımının yapılması, markalaşmasına katkıda bulunulması ve ulusal pazarlara açılarak ticari hayatın canlandırılması adına çalışmalarda bulunulmuş, standımıza gösterilen yoğun ilgi nedeniyle bu yıl daha büyük bir standla katılım uygun görülmüş ve ilimizi temsilen 200 m2’lik bir stand açılmıştır.Bu doğrultuda katılım yapan firmaların ürünlerini en iyi şekilde tanıtma fırsatı yaratılmış,ilimiz adına yöresel ürünlerin ön plana çıkarılarak, değerlerinin artması ve ekonomik anlamda ilimize olumlu dönüşlerin olmasının önü açılmıştır” dedi.

Fuarla ilgili basın toplantısında konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ise, yaklaşık 7 yıldır Türkiye’de 12 bin yıllık medeniyetlerin el emeği göz nuru ürünlerin gün ışığına çıkması için çaba sarf etiklerini söyledi.

Çandır, 2009’da başladıkları çalışmanın derinlemesine devam ettiğini; YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı’nın da bunun bir devamı olduğunu dile getirdi. Fuarlarını 5 yılda 350 bin kişinin ziyaret ettiği bilgisini paylaşan Çandır, “Yöresel ürünlerimize insanlarımızın dokunmasını, görmesini, hissetmesini, koklamasını, tatmasını sağladık. Bu çalışmaların neticesinde birçok girişimciye iş fırsatı olarak yöresel ürünler çıktı” dedi.

Fuarda açılan stantla Bilecik’in yöresel ürünlerini üreten işletmelerin ekonomik kapasitelerinin geliştirmesinin yanında ürünlerin kamuoyuna tanıtılmasıyla organizasyonda Bilecik’in tanıtımına katkı sağlanacak.


Editör: TE Bilişim