Bilecik'in Cumhuriyet dönemindeki esnaflık tarihine ışık tutan eski fotoğraflar, şehrin değişen yüzünü ve yıllara meydan okuyan aile mesleklerini yeniden hatırlatıyor.

Bu fotoğraflarda, Bilecik'in ilk terzilerinden Ahmet Okat'ın 1936 yılında Atatürk Bulvarı üzerinde açtığı dükkânı görüyoruz.
Bugün Aras Kargo şubesinin bulunduğu yerde, yıllar önce bir terzi dükkânı vardı.
Vitrininde kumaşların, içeride makas ve iğnelerin, tezgâhın başında ise yılların emeğini ellerinde taşıyan bir usta...
Ahmet Okat'ın 1936 yılında açtığı bu dükkân, yalnızca kıyafet dikilen bir iş yeri değil, dönemin Bilecik'inde esnaflık kültürünün önemli adreslerinden biri oldu.
Yıllar geçti, şehir değişti, Atatürk Bulvarı'nın çehresi değişti. Ancak Okatlar adı, Bilecik'in ticaret hafızasında yaşamaya devam etti.

Üçüncü fotoğrafta ise geçmişten kalan başka bir ayrıntı dikkat çekiyor. Bir bayram töreninde öğrencilerin arkasında, Okatlar dükkânının tabelası görülüyor.
Belki o gün fotoğrafı çeken kişi için tabelanın hiçbir özel anlamı yoktu. Fakat bugün aynı kareye baktığımızda, o tabela bize Bilecik'in geçmişinden küçük ama değerli bir hikâye anlatıyor.
Okatlar ailesinin ikinci kuşağından Mustafa Okat ve Ahmet Okat da belirli dönemlerde aile işletmelerini devam ettirerek terzilik, konfeksiyon ve ayakkabı sektörlerinde hizmet verdi.
Zaman içerisinde Okatlar Terzihane ve Konfeksiyon kapandı.
Fakat aile mesleği tamamen sona ermedi.

Ailenin üçüncü kuşak temsilcilerinden Murat Okat, Okatlar Ayakkabı mağazasını işletmeye devam ederek aile adını Bilecik'in ticaret hayatında yaşatıyor.
Bir dükkânın hikâyesi gibi görünse de aslında bu fotoğraflar, bir şehrin değişimini anlatıyor.
1936 yılında Atatürk Bulvarı'nda açılan küçük bir terzi dükkânından bugüne uzanan yaklaşık dokuz on yıllık bir emek hikâyesi...
İğnenin kumaşa, makasın kumaşa, ustalığın ise nesilden nesile değdiği bir hikâye.
Bugün o eski dükkânın yerinde başka bir işletme bulunuyor. Ancak geçmişin siyah beyaz fotoğraflarında Okatlar'ın tabelası hâlâ yerinde duruyor.
Bilecik Kent Belleği Arşivi'nden bir hatırlatma:
Bazı dükkânlar kapanır, tabelalar değişir, sokaklar yenilenir. Ama şehrin hafızasına işlenen emek, kolay kolay silinmez.





