Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi, "Devlet Ana" olarak bilinen Hayme Ana, bu yıl 741’incisi düzenlenen anma etkinliklerinde dualarla anıldı.

Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri; Kütahya Valisi Ali Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Mishab Demircan, Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Kütahya Milletvekilleri İshak Gazel, Ceyda Çetin Erenler, Ahmet Erbaş, Ali Fazıl Kasap, Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, Domaniç Kaymakamı Muhammet Furkan Okumuş ile Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk’ün Hayme Ana Türbesini ziyaretleriyle başladı.

Duaların okunmasının ardından Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, Ertuğrul Gazi Türbesinden alınan toprağı Vali Ali Çelik’e takdim etti.

PROTOKOL KIL ÇADIRLARI GEZDİ

Hayme Ana’nın kabrinin ziyaret edilmesinin ardından Vali Ali Çelik, Bakan Yardımcısı Ahmet Mishab Demircan, Vali Kemal Kızılkaya ile milletvekilleri şenliklerin yapılacağı tören alanına yürüyerek geçti.

Şenlik alanında coşku ve ilgiyle karşılanan Vali Çelik ve protokol üyeleri alandaki kıl çadırları ziyaret edip vatandaşlarla sohbet etti.

HAYME ANA DUALARLA ANILDI

741.Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda Hayme Ana ile ebediyete irtihal eden tüm kahramanlar dualarla yâd edildi.

“İKİ GURURU BİR ARADA YAŞIYORUZ”

Kuruluşun beşiği Domaniç’te iki gururun bir arada yaşandığını söyleyen Vali Ali Çelik, “Türk’ün şanlı anası, Kayı boyunun lideri Hayme Ana’mızı 741. kez anıyor; Domaniç’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünü kutluyoruz” dedi.

“TARİHE MÜHRÜNÜ VURAN KADINLARIN YURDU DOMANİÇ”

Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna ev sahipliği yapan Domaniç’in cihan devleti Osmanlı’nın kutsal emaneti olduğunu söyleyen Vali Ali Çelik, “Domaniç, kadın erkek omuzdaşlığının destansı bir hikâyesidir… Kuruluşta devlet kuran Hayme Ana; kurtuluşta kahramanca cenk eden Habibe’dir. Tarihe mührünü vuran kadınların, kahramanlar yetiştiren anaların yurdudur” dedi.

“ADINA TÜRBE YAPILAN İLK TÜRK KADINI”

Vali Ali Çelik, küçük bir beylikten 6 asır hüküm süren Osmanlı Devleti’ne hayat veren Hayme Ana’nın adına türbe yapılan ilk Türk kadını olduğunu belirtti.

“VATANSEVER TÜRK KADINLARININ ŞAHSINDA BİRLEŞTİĞİ EN BÜYÜK DEĞERİMİZ”

Hayme Ana’nın fedakar ve vatansever Türk kadınlarının şahsında birleştiği en büyük değer olduğuna dikkat çeken Vali Ali Çelik, “Hayme Ana’mız; Konya-Karaman’da Zübeyde Hanım, Kütahya’da Nezahat Onbaşı, Domaniçli Habibe, Kastamonu’da Şerife Bacı, Erzurum’da Nene Hatun, Malatya’da Songül Yarbay, Gölbaşı’nda Demet Sezen, Çorum’da Aybüke Öğretmen, Diyarbakır’da evlat nöbeti tutan cesur analardır” ifadelerini kullandı.

“TÜRK ÇOCUĞU ECDADINI TANIDIKÇA KENDİNDE KUVVET BULACAK”

741’incisi düzenlenen Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’nin geçmişi tanıma duygusu ve düşüncesi olduğunun altını çizen Vali Çelik, “Hayme Ana’mızın türbesine gittiğinizde, kapıda, bir söz karşılar sizi… O sözde Atatürk şöyle der: ‘Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.’ Eğer ecdadımızı tanır, bilir, anlar ve buna göre bir duruş ve irade gösterebilirsek geleceğimizi de hep birlikte yan yana inşa ederiz” diye konuştu.

“REHBERİMİZ, HAYME ANA’MIZIN ÖĞÜTLERİ”

Vali Ali Çelik, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Atalarımızın emaneti olan bu köklü mirasa her zaman sahip çıkacak; daha güçlü bir gelecek için gece-gündüz demeden çalışacağız. Tüm bunları yaparken de rehberimiz Hayme Ana’mızın öğütleri olacak. Yüreğimizden inancı, ağzımızdan duayı, davranışımızdan erdemi hiç eksik etmeyecek, daima adil ve adaletli olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle; Hayme Ana’dan Zübeyde Hanım’a, Sultan Alparslan'dan Ertuğrul Gazi'ye, Fatih Sultan Mehmet'ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, kadınıyla erkeğiyle bu toprakları vatan kılan bütün kahramanlarımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.”

“DEVLETİN BEKASI ADINA VERİLEN EMEĞİN EN YÜCE ÖRNEĞİ”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da Hayme Ana'nın aynı zamanda devletin bekası adına verilen emeğin en yüce örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

Demircan, “Hayme Ana’mız dağılma noktasındaki kayı boyunu ayağa kaldırarak Domaniç’e kadar selametle getirdi. Devletin bekası adına o ulvi mücadeleyi vermeseydi, bağımsızlıktan söz etmek mümkün olmayacaktı. Onun Oğuz yurdunu gönendiren hidayeti ve öğretileri sayesindedir ki Osmanlı devletimiz varlığı ile üç kıtaya yedi cihana hükmetmiş, bu topraklar Türk’e vatan kılınmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından mehteran, halk oyunları, atlı savaş sanatı gösterileriyle devam eden 741. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri temsili göç yürüyüşü ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim