Bilecik'te başarılarla dolu altın bir yılı geride bırakan satranç sporu hakkında konuğumuz Uluslararası Antrenör Cumhur Babaoğlu oldu ve kendisiyle enine boyuna Satrancı konuştuk.

     Gökay Şimşek: Sizi tanıyabilir miyiz? Satranç bağınız ve Bilecik' e gelişiniz.

     Cumhur Babaoğlu:1987 Karaman doğumluyum. 2016 Kasım ayından bu yana Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde İdari personel olarak memuriyet hayatım devam ediyor. 21-22 yıldır satranç ile bağım devam ediyor. Türkiye Satranç Federasyonu Baş Antrenör unvanım ve Dünya Satranç Federasyonu Çalıştırıcısı unvanını gururla taşıyorum. Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kastamonu, Çankırı ve Kırıkkale gibi bir çok ilin bağlı olduğu Bölge temsilciliği ile İl temsilciliği görevlerimde bulunmakta. Artık Bilecik'teyim ve Bilecik ilini Satrancın Başkenti yapmak için çaba sarf edeceğiz. Bu arada 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününüzü kutlarım.

''Sokağa çıkıyorsunuz Spor İl Müdürünü Spor yaparken görüyorsunuz, ''

     GŞ: Teşekkür ederim. 1 yıldır Bilecik'tesiniz ve İlimizde hiç olmadığı kadar satranç kelimesi geçmeye başladı? Neler değişti? Neler gerçekleştirdiniz?

     CB: Öncelikle bu yapılanların hepsi bir ekip işi. Bu ekibin en küçük parçası olarak beni görebilirsiniz. Ben satranca aşığım ve tek yaptığım aşkımı yaşamak. Şanslı bir aşığım çünkü 4 ayağımın üzerine düştüm Bilecik'te; düşünün spor branşı olarak bağlı olduğumuz Spor il Müdürünüz Eski Milli Sporu; sokağa çıkıyorsunuz Aslan bey spor yapıyor, koşuyor bisiklete biniyor, Yüzme havuzunda görüyorsunuz. Hangi spor dalıyla uğraşırsanız uğraşın spor yapan bir Spor il Müdürü kadar sizi motive eden bir olgu olamaz. Bilecik için şans. Bu şansı değerlendirdik ve Geçen yıl yaklaşık 20 nin üzerine turnuva yapıldı, Küçükler ve Yıldızlar İl Birinciliği Satranç Turnuvası ,Bilecik Küçükler İl Birinciliği Satranç Turnuvası , Bilecik Bilecik Şeyh Edibali Üniversitesi "Mustafa Yılmaz" Satranç Turnuvası , Bilecik Cumhuriyet Kupası Satranç Turnuvası - Osmaneli , Bilecik Doğuş Suni Deri ve Kösele Satranç Turnuvası - Osmaneli , Bilecik "On 1 Yapı" Ödüllü Satranç Turnuvası , Bilecik Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bahar Şenliği Satranç Turnuvası , Bilecik 23 Nisan Çocuk Şenliği Satranç Turnuvası , Bilecik Kurumlar Arası Satranç Turnuvası , Bilecik Çanakkale Şehitlerini Anma Satranç Turnuvası , Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Satranç Turnuvası , Bilecik Okul Sporları İl Birinciliği Satranç Turnuvası , Bilecik Kadınlar İl Birinciliği Satranç Turnuvası , Bilecik Kredi Yurtlar Kurumu Satranç Turnuvası , Bilecik İl Birinciliği Satranç Turnuvası , Bilecik Kadınlar İl Birinciliği ve dahası.. 500 üzerinde lisanslı oyunu, bizzat eğitimini verdiğim 40 yeni antrenör, 24 yeni hakem , gelişim seminerler aklıma gelenlerden bazıları bunlar...

''Satrançla az da olsa ilişiği olan herkes Sayın Valimiz Tahir Büyükakın ismini bilir''

     GŞ: Tebrikler 2018 'de hedefleriniz nelerdir? Üstüne çıkarabilecek misiniz geçen yılın?

     CB: Size bir sır vereyim Satrançla ilişiği olan herkes Sayın Valimiz Tahir Büyükakın ismini bilir; biraz daha açayım 2015 yılında Sayın Valimiz Kocaeli ilinde görev yaparken Türkiye Satranç Federasyonu ile Kocaeli Belediyesi öyle bir protokol yaptı ki etkileri halen sürüyor. Yaklaşık 40 bin Öğrenciye Satranç takımı dağıtılan bir projesinin mimarlarından.Birde yanlış hatırlamıyorsam dünya şampiyonası düzenlendi himayesinde Kocaeli ilinde .Düşünün Satranç İl temsilciliği yapıyorsunuz ve böyle bir Valimiz var. Geçen yılı baz alıp emin adımlarla ilerleyeceğiz.

''ON1 Yapı ateşi yaktı''

     GŞ: Özel Sektörün bakışı nasıl?

     CB: Özel sektörün güçlü firmaları Bilecik' de yapılan satranç faaliyetlerini destekliyor. Özellikle bu konuda Fikret bey' in önderliğindeki ON1 Yapı grubunun gerçekleştirdiği ilk ulusal turnuva ile Bilecik ili satrançta kendini gösterdi ve yine Fikret Karabıyık referansı ile Satranç Güçlü firmalardan destek görüyo.On1 yapı ateşi yaktı ve sönecek gibi durmuyor.

''Osmaneli Belediyesi ve 1308 Osmaneli Satranç Kulübü’nün başarısı tesadüf değil''

     GŞ: Özellikle Osmaneli ismi sıkça geçiyor satrançta , biraz bahseder misiniz?

     CB: Osmaneli Belediye başkanı Son derece sağlam bir vizyonu var. Siz bir diyorsunuz o iki olarak size sunuyor .Spor yapmış ilgilenmiş. Doğuş Suni Deri sponsorluğunda yazın dillere destan bir turnuva yaptık. Halen satranç forumlarında teşekkür yağan bir turnuva. Sayın Başkan bizleri 1308 Osmaneli ne transfer etti.

       Yunanistan ve Almanya'da iki turnuvada yarıştık, İlimizde kendisine 11 kupa kazandırdık. Yılda 4-5 turnuvaya gitmemiz karşılığında kulübün satranç faaliyetleri gönüllü yürüteceğiz. Yurt dışında tecrübemizi artırıyor Bilecik İline aktarıyoruz. Gönülden imzaladık sözleşmeleri. Sözünde durmadığı hiç olmadı, olmazda. Desteğini hep hissettik.. Mart ayında Fransa da temsil edeceğiz Bilecik ilini. Hızlı ve Yıldırım turnuvalarında Kulübün hem sporcusu hem antrenörüyüm. Türkiye Kulüpler şampiyonasında Osmaneli spor fırtınası esecek. Ülkenin en iyi bayan sporcularından Ezgi Yılmaz'ın varlığı, Sayın başkanın vizyonu Osmaneli ismini uzun yıllar duyacaksınız satrançta. Satranç il birincisi il ikincisi kadınlar birincisi kategori birincileri hep 1308 Osmaneli sporcusu. Osmaneli satranca yaptığı yatırımın karşılığını alıyor. Bizleri sürekli besliyor güzel etkinlik ve turnuvalarla. Başarılar tesadüf değil.

     Yeri gelmişken Şermin Kahraman( Doğuş Suni Deri ve Kösele) kendisine teşekkürü borç bilirim. Sözü var daha güzelini yapacağız. Müthiş bir insan .''Çocuklara Hep bilgisayar ödülü vermeyin Bisiklet alın eve tıkılmasınlar, Bilecik güvenli sokağa çıksın çocuklar '' dedi bana telefonda, tam bir örnek insan; Bilecik çok şanslı Şermin hanımla.

''Fakülte ve Yüksekokullarda Satranç dersi var''

     GŞ: Kurumunuzun Satranca bakışı nasıl?

     CB: İddia ediyorum Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Satranç branşından Türkiye ki en aktif 10 üniversiteden biri. Rektör Hocamıza satranç ilişiğimi arz ettikten sonra kendisinin önderliğinde satranç Seçmeli Ders oldu. İmrendiğimiz Ukrayna Şevçenko Üniversitesi, Moskova ve Avrupa’daki Politeknik üniversiteleri gibi genç arkadaşlarım isterlerse satranç eğitimi alabilecekler. Bunun dışında 4-5 turnuva yaptık. Ülkenin gelmiş geçmiş en iyi oyuncusu Mustafa YILMAZ söyleşiye geldi. Türkiye Üniversiteler satranç Şampiyonasına tam 10 sporcu ve 1 çalıştırıcı kafilesi gitti. Daha neler neler. Üniversite üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor bu konuda.

''16 üniversite öğrencisi Satranç oynadığı için burs alıyor''

     GŞ: Üniversite öğrencileri satrancı seviyor mu? İlgileri nasıl

     CB: 50-70 kişi arasında bir grup satranca ilgi duyuyor. 20 kadar iyi sporcu var. Bu rakamlar çok çok iyi. Aralarında antrenör var kendi paralarını kendi kazanıyor, aralarında Hakem var, Görev yapıyorlar para kazanıyorlar. Sporcular var ödül alıyorlar. Her şey bir yana düşünün üniversitemizde sadece satranç oynadığı için 16 Öğrenci ON1 Yapı Şirketi tarafından bursa bağlanmış durumda. Fikret Karabıyık beyin hakkı ödenmez. Örneği yok Türkiye de ilk!

''Yurt dışı turnuvalarını, İlimize de gerçekleştireceklerimize ışık tutuyor’’

     GŞ: İki yıldır bileğinizi büken olmadı, Sporcu ve Antrenör olarak yeni yılda hedefleriniz neler?

     CB: Antrenör olarak kısa süre içerinde bileğimi bükecek bir sporcu yetiştirmem şart! Yoksa antrenör olmamın bir anlamı yok. İlimizi Bir çok yetenekli sporcunun yetiştiği fabrikaya dönüştürmek en büyük hayalim . Sporcu olarak az önce bahsettim Yunanistan ve Almanya'da iki önemli turnuvaya katıldım. Şimdi sırada Fransa var. Eğer formda bir turnuva geçerse Nisan ayında İtalya'nın Caglari bölgesinde Dünya Şampiyonası var, Kulübüm de uygun görürse ona katılmak istiyoruz Ezgi hanımla beraber. Bu turnuvalarda edilen tecrübeleri ilimize aktarmak istiyoruz.

“Çatı kulüp, herkese hitap eden Satrancın lokomotifi olacak bir kulüp’’

     GŞ: Bilecik Satranç Spor Kulübü kurdunuz? Biraz bu süreci anlatır mısınız?

     CB:Sayın Aslan bey(GHSİM Müdürü) önderliğinde hızlı şekilde bir kulüp kurduk. Kulüp kısa süre içerisinde faaliyetlerine başladı. Vitra ve Turgut Özen firmaları bu lokomotife hayat veren ilk adımları attı. Diğer tüm kulüplere sporcu veren , turnuvalar düzenleyen , uluslararası etkinlikleri yapabileceğiz bu kulüp sayesinde.

Yarın Gazetesi’nde Satranç köşe yazıları başlatabiliriz’’

     GŞ: Basında son zamanlarda satranç haberleri boy gösteriyor, bunu nasıl görüyorsunuz?

     CB: Satrancın tabana yayılması ve dikey gelişimi için haberlerde yer alması popüler olması çok önemli. Bu vesile ile izniniz olur ise gazetenizle satranç iş birliğini artırabiliriz. Köşe yazıları , haberler, ödüllü sorular.

     GŞ: Tabi ki sporun ve sporcunun yanındayız her zaman.

“Satrançtaki başarı madalyaya sığmayacak kadar büyüktür’’

     GŞ: Biraz da satrancı yakından tanıyalım. Satrancın faydaları nelerdir? Neden satranca yönelmeli çocuklar

     CB: Bu konu hakkında kitaplar yazılabilir. Ancak birkaç cümleyle özetlemem gerekirse;

     Planlama: Çocuklar satranç ile uzun vadeli hedeflere odaklanmayı ve hedeflerine ulaşmak için adım adım ilerlemeyi öğrenirler. Aynı zamanda farklı gelişmeler karşısında planlarını tekrar gözden geçirerek gerekli değişiklikleri yapmayı öğrenirler.

     Seçenekleri Değerlendirme: Satranç ile çocuklar gördükleri ilk seçeneği tercih etmek yerine; alternatifleri düşünmeyi ve farklı durumlar için her bir alternatifin avantaj ve dezavantajlarını değerlendirmeyi öğrenirler.

     Gözünde Canlandırma: Çocuklar, bir seri olay olmadan önce olayları ve durumları gözlerinde canlandırmayı öğrenirler. İmgeleme yeteneğini geliştirmek, taşlara dokunmadan önce bir hamleyle başlayıp daha sonra birkaç hamleyi zihinlerinde canlandırmaları çok sayıda pratik ile sağlanır.

     Odaklanma (Dikkat Toplama):Satranç, dikkatle gözlemlemeyi ve konsantre olmayı öğretir.

     Kuvvetli Analiz: Satranç çocuklara, tek tek ya da ardışık birçok olayı değerlendirmeyi öğretir. Olacaklar bana yardım mı eder yoksa zarar mı verir, sorusunun cevabını mantıklı olarak düşünerek bulmaya yardımcı olur. Ani tepkiler vermek yerine, durum ve olayları analiz ederek bir davranışta bulunmayı destekler.

     İleriyi Düşünme (Görme):Çocuklar, satranç ile bir hareketi yapmadan önce düşünmeyi öğrenirler. Çocuk yaptığı her hamlenin ardından gelecek tepkiyi ve bu tepkiye ne cevap vereceğini düşünmeye başlar. Satranç, zaman içinde sabırlı ve düşünceli olmayı öğretir.

     Kuramsal Düşünme: Satranç, çocuklara, periyodik olarak detayları bırakarak büyük resmi görmeyi öğretir. Aynı zamanda model oluşturmaya ve bu modeli farklı ama ilişkili durumlarda kullanmaya yardımcı olur.

     Tüm bunların yanı sıra çocukların birçok düşünceye eşzamanlı olarak ulaşmasına yardımcı olur. Herhangi bir durumda birden fazla seçeneği aynı anda değerlendirmeyi öğrenirler. Kritik durumlarda iyi düşünme, daha iyi problem çözme, bağımsız ve doğru karar verme yeteneği kazanır ve geliştirirler.

Ve benzeri birçok olguyu sıralıya biliriz.

“Satranca iklimin etkileri büyük”

     GŞ: Ruslar Satrançta neden daha başarılı?

     CB: Eski SSCB bugünkü Rusya ve çevresinin satrançta diğer ülkeler nazaran iyi olmasının sebebi şaşırtıcı ama coğrafi koşullardır. Karasal iklimin hâkim olduğu ve dağlık bir yapıya sahip olan bölgede insanlar kapalı alanlarda fazla vakit geçirmişlerdir.

“Hayat Satranç için çok kısa’’

     GŞ: Güzel Sohbet için teşekkürler, Eklemek istediğiniz var mı?

     CB: Ben daha çok keyif aldım. Ben teşekkür ediyorum Gökay Bey. Eski İl temsilcilerimiz Fatih Bey, İdris beye, İl hakem Kurulundaki ve Düzenleme kurulundaki arkadaşlarıma, Kulüp Yöneticimiz Fikret Atapay’a, İş Yeri Amirim Yrd. Doç. Dr. Özlem Çalışkan ve Kadir Yavuzel, İlçe temsilcilerimize, Hakem camiamıza, Sporcularımıza, velilerine tüm destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etmem gerekir. Umarım birilerini unutmamıştır. Bu işler ekip işi, aile işi sevgi işi. Son olarak ünlü Oyuncu Irning Chernev ‘in ünlü sözünü hatırlatmak isterim "Satranç hakkında, hayat için çok uzun olduğu söylenir ama bu satrancın değil, hayatın kusurudur."

Editör: TE Bilişim