Bunlardan biride mevcut Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın istifası oldu. Milletvekilliği aday adaylığını açıklayan Selim Yağcı’nın bu istifası aslında bekleniyordu. Adaylığı garantileyerek mi böyle bir kararverdi yoksa siyasi risk mi aldı önümüzdeki kısa süredede bunun cevabını hep birlikte alacağız. Şimdi gözler bir okadar önemli olan BaşkanSelim Yağcı'nın koltuğuna kimin oturacağı ve kalan 9 aylık süre zarfında Belediye Başkanlığını kimin yöneteceğine çevrildi.

Başkanın istifası ile yasa gereği Meclis Başkanvekilliğine başkanlık yapacak 1. Meclis Başkan vekili ŞadanTurhanşuanda Umre’de olduğu için o gelene kadar koltuk 2. Meclis Başkan vekili olan Şükrü Selöz'deolacak.

Daha sonra Vali Tahir Büyükakın, 15 gün içerisinde Meclisi toplayacak ve aralarından bir kişinin Başkan olması için seçim yapılacak. Seçim yapılacak yapılmasına ama Başkan Yağcı’nın koltuğuna kim oturacak veyahut diğer bir deyişle Başkan Yağcı yerine hangi Meclis üyesini işaret edecek, birçok adayın olduğu siyasi kulislerde kulağıma geliyor.

Şimdi matematik hesabı yaparsak 13 AK Parti Belediye Meclis üyesi bulunuyor. 7 MHP Meclis üyesi, 3 CHP ve 2 de bağımsız Meclis üyesi var.Bakıldığında muhalefetin ve bağımsızların hepsi toplansa sayı 12’de kalıyor. Olası bir birleşimde AK Parti’den birilerini ikna etmeleri gerekecek. Bu uzakta olsa bir ihtimal. Cumhur ittifakında AK Parti ile hareket eden MHP böyle bir girişimde bulunur mu? MHP’de bakıldığında bu potansiyelde herkesimi kucaklayabilecek, oy alabilecek bir Soner Olgun gözüküyor. Onunda aldığımız duyumlar neticesinde şu anki partisinin izlediği politikadan rahatsız olduğu ve heran istifasının da gelebileceği yönünde bir iddia söz konusu.

CHP’de ise Seyfi Özgen’in adı geçiyor. Belediye Başkanlığı aday adaylığını şimdiden açıklayan ve yapılacak yerel seçimlerde aday adayı olacak olan Özgen’in etrafında muhalefet toplanır mı buda uzak bir ihtimal.

Bağımsızlarda Erdoğan Yeşil’in adının geçtiği ve arzuladığı gelen iddialar arasında ama o da çok zor bir ihtimal. Sonuçta AK Parti’nin fire vermeyeceği,  yeni Başkanın AKParti’den seçileceği düşüncesindeyim fakat AK Parti’de de çatlak sesler çıkabilir ve Başkan adayı olmak isteyenler bir takım kulis çalışmaları yapabilir.

AK Parti’de 1. Meclis Başkan vekili olan milliyetçi kimliği ile tanınan Şadan Turhan'ın, mütevazi kişiliği ile tanınan AK Partieskiİl Başkanı Av. Kadir Bayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yakınlığı bilinen aynı zamanda Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu İl Temsilcisi olan, alçak gönüllülüğü ile tanınan Nusret Tosun ve Başkanın vekaletini bıraktığı sevecen kişiliği ile tanınan Başkan Yardımcısı Nihat Can'ın adı geçiyor. Tabi diğer Meclis üyelerinin de gönlünde yatan başka isimlerinde adaylık başvurusu yapmaları sürpriz sayılmaz.Burada en önemli olan istifa eden Başkan Yağcı’nın kimi işaret edeceği, partinin de düşüncesi önemli olacaktır ama Başkan Yağcı, bu konuda daha ağır basacaktır.

Adı geçen adaylar arasından Şadan Turhan'ında, Nusret Tosun'unda Başkanlık için bastıracağı iddia edilirken, Başkanın işaret edeceği adayın ise vekaletini bıraktığı Nihat Can yönünde olacağı. Partisinde de kendisinin bir düşüncesibir adayı olabilir. Her sonuca açık mesela Nusret Tosun olabilir bu tür rekabette muhalefetinde oyunu alabilir.Muhalefetten veya bağımsızlardan Nusret  Tosun'dan başkasına pek destek geleceğini zannetmiyorum. Ama bu durumda Nusret Tosun'un gemileri yakması lazım. 4 bilinmeyenli denklem gibi görünse de bence AK Parti bir şekilde risk almayacak ve tek adayda birleşerek seçime öyle girecektir ama bu kişide Başkanın işaret edeceği kişi olacak bence Başkan Nihat Can'ı işaret edebilir.Çünkü vekaleti ona bırakmasında altyapısı oluşmuştu. Nihat Can;mütevazi, alçak gönüllülüğü ile 11 ay Belediye Başkanlığını götürebilecek mi, baskı altında kalacak mı bunu da hep beraber göreceğiz.

Nihat Can'dabuna hazırlanıyor sanırım önceki gün hemen Twitterhesabı açtı.Sosyal medyada aktifleşmeye başladı. 2. takip etmeye başlayanda ben oldum. Selim Yağcı'nın adaylığının kesinleşmesi durumunda  seçim süresince Nihat Can'dan ve Belediye’den faydalanmak isteyecektir. Baksanıza Belediye bahçesinde personel ile yaptığı veda konuşmasında bile istifa etse deBelediye’yi,projeleri ve personeli takip edeceğini söyledi. Şimdiden rakiplerine benden tüyo seçimlerde Belediyeleri takibe alın, geçtiğimiz seçimlerde Belediyelerin imkanlarının seçimlerde çok kullanıldığına tanık olduk.

Gerçi sizlere gerek kalmayacak ben zaten takipte olacağım.

Editör: TE Bilişim