6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre 1 Ocak 2014 itibariyle fatura, perakende satış fişi, gider pusulası gibi belgelerde tacire ilişkin bilgilerin gösterilmesi zorunluluğu başlıyor.

Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ni (MERSİS) kullanmaya başlayan müdürlüklerde MERSİS numarasının ticaret sicili numarası yerine geçeceği belirtilmektedir.

İnternet sitesi kurmak mecburiyetinde olmayan tacirlerimizin 1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında düzenleyecekleri  belgelerde;

Ticaret Sicil  (Mersis) Nosu , Ticaret Ünvanı, İşletmenin Merkez Adresi.

bilgilerine yer vermeleri önem taşımaktadır.

            Tacirler tarafından düzenlenen faturalar, perakende satış vesikaları, (Perakende Satış fişleri, makineli kasaların ruloları, giriş ve yolcu biletleri), Gider pusulaları, müstahsil makbuzları,  ücret bordroları, banka dekontları, tahsilat veya tediye makbuzlarında da yukarıdaki bilgiler yer alacaktır.

            01 Ocak 2014 tarihi öncesinde bastırılan belgelerin bu tarih sonrasında da kullanılacak olması halinde, bu belgelerde yukarıdaki bilgilerin gösterilmesi gerekli olduğundan , yukarıdaki bilgileri içeren kaşelerin bu belgelere vurulması veya sticker yapıştırılması suretiyle sağlanabilir.

       Yazar kasadan alınan perakende satış fişlerinde, madde kapsamındaki bilgilere yer verilmesini gerektiğinden , tacirlerimizin en kısa zamanda yazarkasalarını da yukarıdaki bilgileri içerecek şekilde ayarlatmaları gerekmektedir.

Söz konusu bilgilerin, tacirler tarafından 1 Ocak 2014 tarihi ve sonrasında madde kapsamındaki belgelerde gösterilmemesi halinde, kanunun ilgili maddesi gereğince her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak güncellenen idari para cezası (2014 yılı için 2 bin 240 lira) uygulanacaktır.

Ayrıca Tacir ve Esnaflarımızın, Yeni yılda kullanılacak Ticari defterlerin tasdiki için Ticaret Odasından Ticaret Sicil Tasdiknamesi, Esnaflar Odasına kayıtlı olanlar Esnaf Sicil belgesini alması  gerekir.

Esnaf ve tacirlerimizin ilgilendiren bir konuda daha önce birkaç kez ertelenen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri yasa kapsamına giriyor.  1 Ocak 2014 tarihi itibariyle iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli istihdam edilmesi veya bu hizmetleri veren birimlerle anlaşma yapılmış olması gerekiyor.
Aksi takdirde her ay için 14 bin TL ‘idari para cezası’ ödemek zorunda kalabilirler. Özellikle Nakliye, İnşaat, Mobilya,madencilik vb. gibi ağır ve tehlikeli işlerle uğraşan firmaların bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor.

Cezalar ile karşılaşmamaları bakımından tüm esnaf, Sanatkar, Tacir ve Sermaye Şirketleri bu önemli konular hakkında çok dikkatli olmaları varsa eksikliklerini ivedilikle gidermeleri, tereddüde düşmeleri halinde her zaman Birlikte çalıştıkları Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerinden gerekli bilgileri alabilirler.

Hayırlı, Bereketli, Cezasız, Bol Kazançlar dileği ile.

 

Süleyman KIRAL

Bilecik S.M.M.M. Odası Başkanı


Kıral ayrıca, yıl sonu nedeniyle yapılması gereken işlemlerle ilgili de bir açıklama yayınladıi:


YENİ YIL YAKLAŞIRKEN, YIL SONU İŞLEMLERİ, STOKLAR VE BELGE DÜZENİ

               
      Aralık Ayı İçinde bulunduğumuz bu günlerde aşağıda Türk Ticaret Yasası ve Vergi Usul Kanunu ile ilgili birkaç konuyu paylaşmak istedim. Amaç; Müşterilerimizi yani Vergi Dairesi Mükelleflerini bilgilendirmek, uyarmak ve herhangi bir   Cezai bir durumla karşı karşıya kalmalarının önüne geçmektir.   

İsletmelerin bir yıllık faaliyeti sonucunda oluşacak mali tablolar, dönem sonunda yapılacak envanter ve değerleme işlemleri ile belirlenmektedir. İsletmelerin bir yıllık kar veya zararı ve bunun üzerinden ödenmesi gereken vergileri bu işlemlerle belirleneceğinden dönem sonu işlemleri ayrı bir öneme sahiptir.

Dönem sonu işlemleri, isletmeye dâhil mevcutların, alacakların ve borçların tespit edilmesi ve tespit edilen bu kıymetlerin değerleme işlemidir.

 

STOKLAR

Dönem sonunda isletmeler, her  türlü maldan kaç tane, kaç kilo, kaç metre olduğunu belirleyerek envanter listelerine yazar. Satılmış ve muhasebeleştirilmiş ancak henüz müşteriye yollanmamış mallar ile emanet olarak isletmeye bırakılmış mallar varsa, bunlar envanter listelerine dahil edilmemelidir.

 

BELGE DÜZENLEME

213 sayılı V.U.K. da Fatura kullanma mecburiyeti ile ilgili maddede:  “Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler: 1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara; 2. Serbest meslek erbabına;3. Kazançları basit usulde tesbit olunan tüccarlara (1) 4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere; 5. Vergiden muaf esnafa. Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.

Aynı Kanunun Madde 233 de  Perakende satış vesikaları düzenlemesi ile ilgili olarak; ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur. 1. Perakende satış fişleri; 2. Makineli kasaların kayıt ruloları; 3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanılıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir.” Denilmektedir.

Yine aynı Kanunun Madde 240 da Taşıma ve Otel İşletmelerine Ait Belgeler de ise; Taşıma işletmeleri ile otel, motel ve pansiyon gibi konaklama yerleri  (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) aşağıda yazılı belgeleri düzenlemek zorundadırlar.

Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzelkişiler naklettikleri eşya için,  sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar.

Yolcu listeleri: şehirler arasında yapılan yolcu taşımalarında 233'üncü madde gereğince yolcu taşıma bileti kesmeye mecbur olan mükellefler, taşıtların her seferi için müteselsil seri ve sıra numaralı ve oturma yerlerini planlı şekilde gösteren iki nüsha yolcu listesi düzenlerler ve bu listenin bir nüshasını sefer sonuna kadar taşıtta ve diğer nüshasını işyerinde bulundururlar.

Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer Şekil ve usul hükümlerine uyulmaması hususunda yine  213 Sayılı V.U.K. da Verilmesi ve alınması  icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzları, Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin  verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için   1.1.2013'den itibaren 190 –TL  aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Denilmiş olup belge düzenleme konusunda cezai yaptırımlar da açıkça belirtilmiştir.

  

Vergi Dairesi Mükelleflerinin  yaptıkları Ticari ve Mesleki faaliyetlerinde  belge düzenine mutlaka uymaları zorunludur. 

Hazırlıklara şimdiden başlanıp 31 Aralık tarihi itibarıyla gerçek durumu yansıtan Envanterlerini çıkarmaları ve bunları Çalıştıkları Meslek Mensuplarımızla en kısa süre içinde  paylaşmaları kendi menfaatleri icabıdır.

Hayırlı İşler Bol ve Bereketli Kazançlar dileği ile,

 

Süleyman KIRAL

Bilecik S.M.M.M. Odası Başkanı 



Editör: TE Bilişim