Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı dün gerçekleşti. Cumhuriyet Halk Partisi grubu Belediye Meclisi Başkanlığı’na cevplanmak üzere yazılı önerge verdi. CHP grubu, Mayıs ayı içerisinde açılışı yapılan Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’nde bulunan Osmanlı Devletinin son padişahı VI. Mehmet Vahdettin ile ilgili yazılan bilgilerin hangi kaynaktan alındığını sordu.

CHP grubu adına söz alan Seyfi Özgen, Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’nde son padişah olan Vahdettin ile ilgili yer alan bilgiler yanlış olduğunu belirtti. Özgen, yer alan bilgilerde Vahdettin’in Kurtuluş Savaşı’na destek verdiği bilgisinin bulunduğunu bu bilginin ise yanlış olduğunu ifade ederken, “Burada Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları hakkında ölüm fermanına imza atan kişi ile ilgili orada yazan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. Özgen, konuşmasında şunları aktardı:


“Bu bilgiler kimden alındı? Kaynak kimdir? Bunları öğrenmek istiyorum. Zannediyorum meclis üyesi arkadaşlarımın çoğu bunu incelemedikleri için bilgi sahibi değiller. Tarih şeridinde yazan bilgide: ‘Ben 623 sene ile Dünyanın en uzun soluklu hanedan devletinin son padişahı Mehmet Vahdettin Han’ım. Belki’de Osmanlı Padişahları arasında en talihsiz olanım bendim. Koskoca cihan devleti Osmanlı benim saltanatım döneminde nihayete erdi. Tahta çıktığımda birinci Cihan Harbi sona ermiş, İttihatçı liderler vatanı terk edip kaçmışlardı.  Türk Milletinin vatansız kalmaması için her türlü fedakarlığı yaptım. Kurtuluş Savaşını ve Milli Mücadeleyi maddi ve manevi yönden destekledim. Mücadelenin sonunda ülkeyi terk etmem istendi. Vatanımın yeni bir karışıklığı yoktu. İtalya’ya hicret ettim. Bu tarihten sonra hayatımın sonuna kadar sürgün hayatı yaşadım. Öldüğümde borcum yüzünden cenazeme haciz konuldu. En büyük üzüntüm son 10 senede ülkeyi yok olmaya götüren İttihatçılar kahraman, sonucunu bile bile Kurtuluş Savaşı’nı destekleyen benim ise hain olarak milletime sunulmamdır.’ yazısı var. 

1 Kasım 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde saltanat kaldırılmıştı. 17 Kasım sabahı Vahdettin, küçük oğlu Mehmet Ertuğrul ve hareminin mensupları ile  Dolmabahçe Saray’ından bir kayığa binerek HMS MALAYA adlı İngiliz Zırhlısı ile Maltaya gitmiştir.

Kurtuluş Savaşı 9 Eylül 1922’de İzmir’in Kurtuluşu ve 13 Ekim 1922’de Mudanya Mütarekesi ile sona erdi. Padişah Vahdettin’in Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları hakkında ölüm fermanına imza atmasını ve Milli Mücadele karşıtı tavırları, halk nezdinde tepkilere neden olmuştur.

Burada Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları hakkında ölüm fermanına imza atan kişi ile ilgili orada yazan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Padişah Vahdettin’in Türkiye’den gitmesini hiç kimse istememiştir. Kendi rızası ile önce Malta’ya sonra İtalya’nın San Remo’da kiralanan villaya taşınmıştır.  1926 yılında vefat ettiğinder cenazesi Şam’daki Sultan Selim Camii’ne defnedilmiştir. Orada yazılması gereken bilgiler budur.

Burada bir duygu sömürüsü var. Biz, geçmişteki padişahlarımızın hiçbirine karşı değiliz ama bilgilerin yanlış aktarılmasına karşıyız.”

Özgen’in konuşmasının ardından AK Parti sıralarından Özgen’e tepkiler geldi. Belediye Meclisi’nde kısa süreli gerginlik yaşanırken Meclis Başkanvekili Şadan Turhan, gerekli araştırmaların yapılıp kendilerine bilgi aktarılacağını söyledi.  

Editör: TE Bilişim