Bozüyük Belediye Başkanı Talat Bakkalcıoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Belediye olarak deprem bölgesi için yapılan çalışmaları tek tek sıraladı. Bozüyük halkından toplanan çok sayıda yardımların yerine ulaşması için büyük çaba gösterdiklerini belirten Başkan Bakkalcıoğlu, bu süreçte yaşanan çalışmaları da aktardı.

Bakkalcıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Biz depremin olduğu 6 Şubat gününden itibaren kültür merkezimizde koordinasyonu yürütecek bir şekilde örgütlendik. Hem belediye binamız, hem kültür merkezimizde… Birkaç konu vardı. Birincisi; yardımlar toplanacak, deprem bölgesine gidecek. İkincisi kurtarma ekiplerimiz olacak, onlar deprem bölgesine gidecek. Deprem bölgesine gidecek araç gereçlerimiz olacak. Özellikle yardımlar konusunda anında, Bozüyük halkı, o gün başlayarak kültür merkezimizde günlerce, gece gündüz katkılarını getirdi. Bu arada gelen katkılar, koliler, her türlü giysiye göre ayrıştırılarak kondu ve biraz sonra açıklayacağım seferlerle de deprem bölgesine ulaştı

“EKİPLERİMİZ İLK GÜNDEN BERİ DEPREM BÖLGESİNDEYDİ”

Öncelikle orada kurtarma çalışmasına giden 2 ekibimizi anlatmak istiyorum. İlk ekibimiz deprem saatinden 5 saat sonra yani sabah 4.17'den 5 saat sonra 12 kişilik Bozüyük AKUT ve Bozüyük Belediyesi ekip ve araçlarıyla deprem bölgesine Kahramanmaraş'a hareket ettiler. Bu ekip, çalışmalarını 13 Şubat Pazartesi gününe kadar sürdürdüğü süreçte 2 depremzedeyi enkaz altından canlı olarak çıkardı. Ayrıca daha genişletilmiş AKUT ekiplerinin de katılımlarıyla bir depremzedenin daha canı kurtarıldı. Ayrıca 10 kadar arama çalışmasına, diğer ülkelerden gelen madencilerimizle birlikte çalışmalara katıldılar. 2 ekibimiz 7 Şubat günü, depremin ertesi günü hareket etti. Belediyemize ait 5 itfaiyeciden ulaşan donanımlı araçlarla birlikte Hatay'a yolcu ettik. Onlar da orada iki can kurtardılar. Bu arada bu ekibimiz de çalışmalarını 8 günlük süreçte sürdürdüler. 7 tane çocuğumuzun cenazesini enkazdan çıkardıklarını söylediler. Diğer bir ekibimiz olarak bir kamyon ve bir kepçeden oluşan bir ekip oluşturduk. Bu konuda Bilecik Valiliğinin yönlendirilmesi talebinde bulunduk. Onlar Osmaniye'ye yönlendirdiler. 7 Şubat günü, depremin ertesi günü hareket ettiler. Halen deprem bölgesindeler.

Bir hafta öncesine kadar Osmaniye'deydiler.Şimdi Hatay bölgesinde çalışmalara katılıyorlar. Bir şoför, bir operatör sürekli birkaç gün aralarla değiştiriyoruz ve çalışmalarımız sürdürüyoruz.

“TIRLARIMIZ GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YERLERİNE ULAŞTIRILDI”

Bozüyük halkının gönderdiği kullanılmamış ürünlerden oluşan giysi, battaniye dahil hijyenik malzemeye kadar çok çeşitler içeren araçlarımızı anlatacağım. 

7 Şubat günü 2 tane tır hazırladık. Yüksek dorseli, kapalı kasalı bu tırlarımız Kahramanmaraş Pazarcık ve Narlı ilçelerine gittiler. Orada ürünleri teslim ettiler. Biz bu yardım malzemelerini Sayın Vekilimizle irtibata geçerek Genel Merkezimizin koordinasyonunda yapmaya çalıştık. Bozüyük halkı, Bozüyük Belediyesine güvenerek o ürünleri getirdiler. Başka yardım toplama yerlerinin Belediyemizinki kadar olmadığını gördük. Kahramanmaraş, Pazarcık ve Narlı ilçelerine giden araçlarımız güvenli ellerde. Orada irtibattaki vekillerimizin  koordinasyonunda ulaştı. 8 Şubat günü Gaziantep merkez Nurdağı'nın Altınova Mahallesi'ne gönderdik. Oraya giden araçlarımız Gaziantep merkez Nurdağı ilçesi olarak  yola çıksa da, hepiniz televizyonlarda görmüşsünüzdür, telef olan ürünler oluyor. Güvenli yerlere yönlendirildik. Altınova Mahallesi'nden sosyal medyada paylaştım, ‘mahallemize ilk gelen sizsiniz çok teşekkür ediyoruz yaşanmaz sevincini yeniledik’ diyen bir mesajımız vardı.

Donanımlı araçlarımızı Adıyaman merkeze gönderdik ve orada dağıtıldı. 10 Şubat günü 3 adet tonajlı kamyonla yakacak gönderdik. Adıyaman Gölbaşı ilçesinin çok soğuk olduğu bilgisini almıştık ve oraya göndermek istedik. Vekilimiz de oradaki Belediye Başkanımızla da görüştük. 34 ton odun gönderdik. Bu ellerine geçtikten sonra daha var mı diye defalarca Belediye Başkan Yardımcısı bizlere ulaşmaya çalıştı. Yine aynı gün, 10 Şubat günü 8 tırımızı Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi Tilkiler Mahallesi'ne gönderdik. Bu araç da Gölbaşı'na gidecekti fakat orada araçların yığıldığını, Kaymakam koordinasyonunda fakat dağıtımın sıkıntılı olduğunu görünce tekrar yöredeki vekillerimizle irtibata geçerek Tilkiler Mahallesi'ne gitti.

“SOĞUK GEÇİRMEYEN ÖZEL MALZEMELİ ÇADIRLARIMIZI BÖLGEYE GÖNDERDİK”

Ondan sonra da yardımlar gelmesine rağmen ilçemize de deprem bölgesinden misafirlerimiz gelmeye başladı. O nedenle ilçemizde de örgütlenelim istedik. Bu süreç içerisinde deprem bölgesindeki ihtiyaçların artık çadır,ısınma, jeneratör, hijyen malzemeleri, bebek giysileri gibi malzemelerin dışında  gıda malzemesine ilk alındaki yapılanlar yardımlardan olsa gerek çok fazla talep olmadığı söylenmişti.

Biz ilçemizde sanayi bölgemizde bu poliüretan ile beraber yapılan zeminden ısıyı yukarı geçirmeyen yani çadır tabanlarındaki o buz gibi yaşamı televizyonlarda hepimiz izlemişsinizdir bir kilim sererek o soğuktan korunamadıklarını, bir tır çok donanımlı bu malzemeyi Hatay ilimize gönderdik. Hatay Büyükşehir Belediyesinin Ulaştırma Daire Başkanlığının deposuna güvenli şekilde teslim ettik ve çok makbule geçtiğinin bilgisini aldık. Daha sonra Genel Merkezimiz Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın her ilde deprem koordinasyon merkezleri oluşturduğunu Bizim de Kahramanmaraş'taki Ankara Büyükşehir Belediyemizin Sayın Mansur Yavaş’ın  oluşturduğu koordinasyon merkezine bağlı olduğumuz süreçte aynı firmadan bir tır yükleyerek 23 Şubat günü Ankara Büyükşehir'in Kahramanmaraş deprem koordinasyon merkezine gönderdik.

İLÇEMİZE 276 HANE, 921 KİŞİ İLÇEMİZE GELDİ

Çok sayıda insan deprem bölgesinden yurdun farklı yerlerine dağılıyorlar. Bize şu ana kadar gelen bilgiye göre  276 hane, 921 kişi ilçemize geldi. Biz ilçemize gelen her depremzede aileyi Belediyemizi ve Kültür Merkezimizi açarak  sahipleniyoruz. Ama öncelikle gelenlerin Kaymakamlıkta kaydolması gerekiyor, o kaydı yaptırarak Kültür Merkezimizde işlemleri tamamlıyoruz.

“AİLELERİMİZ SOSYAL MARKETİMİZDEN DAHA RAHAT ALIŞVERİŞ YAPABİLSİN DİYE TEK TEK ALIYORUZ”

Bildiğiniz gibi dar gelirli aileler için verdiğimiz bir can suyu sosyal destek kartımız var. Bu karttan sorgusuz olarak o ailelerin kadınlarına hepsine veriyoruz. Şu ana kadar bu 276 hanenin yüzde 60'ına bu kartların ulaştırıldığını da sizlerle paylaşabilirim. Ama bu yetmiyordu. Ben belediyede gördüm, deprem bölgesinden gelen ailelerin ruhsal durumlarının çok bozuk çok duygusal olduklarını gözlemledim. Onun için Belediyemiz Kültür Merkezi'nin bodrumunda sosyal market oluşturduk. Her türlü giysi, ürün içeren yiyecek ürünlerini de içeren bir sosyal marketimiz var. Tamamen depremzedeler için düzenledik. Bu markete aileleri tek tek alıyoruz. Herkesin görebildiği bir ortamda sosyal market ziyaret son derece sakıncalı. Ürküyorlar, çekiniyorlar, insanların gözü önünde ihtiyaçlarını alamadan gidiyorlar. Bunun için tek tek aşağıda markete alıyoruz. İstedikleri zaman gelebiliyorlar. Marketten istedikleri zaman ürünlerini alıp gidebiliyorlar. Bizlerin yapmaya çalıştığı bu yardımlar, bu çalışmalar, tabii ki yaraları sarmaya yetmez ama Bozüyük halkı ve Bozüyük Belediyesi olarak daima deprem bölgesindekilerle, onlarla ve daima orada olacağız.

Editör: BETÜL KESİK