Korkmaz Kesik

Bozüyük Vitra fabrikası ile Çimse İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesinde sonuca varılamadı. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri ve Vitra Karo işyerlerinde çalışan işçileri ilgilendiren ve 3 aydır devam eden yeni dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde sonuç çıkmadı, işçiler eylem yaptı.

Bozüyük Vitra işçileri fabrika önünde toplanarak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler adına açıklama yapan Çimse İş Bozüyük Şube Başkanı Hasan Emer, toplu sözleşme görüşmelerinin tıkandığını söyleyerek, “Türkiye Çimse-İş Sendikası olarak buradan işverenlere bir kez daha sesleniyoruz : Çimse-İş Sendikası kararlıdır. Başlattığımız eylemlerimizin sonuna kadar devam edeceğinden ve bu yolda tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.” dedi. 

10 yıl önce işe başlayan sendika üyelerinin hala askeri ücret aldığını belirten Emer, işçilerin ekonomik sıkıntılarını işverene ilettiklerini söyledi. Emer yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Anlaşma sağlanamamıştır”

“Bugün burada toplanmamızın sebebi toplu iş sözleşmesinde gelinen süreç hakkında bilgi vermek istedik. Diğer seramik fabrikalarında çalışan Uşak’ta, Pendik’te, İzmir’de mücadele veren emek dostlarımıza da buradan selam olsun. Çimse İş sendikası seramik işçisinin yanındadır. Direne direne kazanacağız. İş kolumuzun en büyük sendikası olan Türkiye Çimse İş Sendikası ile Toprak İşverenler Sendikasına üye Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi A.Ş, Vitra kolu Sanayi A.Ş., Türk Yutong Sanayi işyerlerinde çalışan 3 bin üzerinde üyemiz adına Aralık 2014’te başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 25 Mart Çarşamba günü İstanbul’da bulunan işveren sendikası ile devam edilmiş ancak anlaşma sağlanamamıştır.

“10 yıl önce işe giren üyemiz hala asgari ücret seviyesinde”

Seramik toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri tıkanma noktasına gelmiştir. Taraf yönetimi ile 5 kere bir araya gelen yöneticilerimiz ve işyeri sendika temsilcilerimiz haklı taleplerini işverene iletmiş, fabrikada yaşanan sorunlar, yıllarca ücretler konusunda fedakarlık yapan seramik işçisinin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, 10 yıl önce işe giren üyemizin hala asgari ücret seviyesinde kaldığını, zor şartlar altında kalan üyelerimizin sorunlarını müzakere masalarında dile getirdik. Seramik işçisinin dayanacak gücü kalmamıştır. Bizim çalıştığımız fabrikalar Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen markalarını üreten, Türkiye’nin en büyük şirketleri arasında olan, 24 saat üretim yapan, tüm tezgahları çalışan fabrikalardır. Bizler başta ülkemizin büyümesine, iş kolumuzun ve üyemizin üretmesini, kazanmasını ve kalkınmasını, bu büyümeden de hakkımız olan alın terimizin karşılığı olarak hak ettiğimiz refah seviyesini, adaletli gelir dağılımını istiyoruz.       
 

“Taleplerimizi almadan bu toplu iş sözleşmesini imzalamıyoruz”

Her toplu iş sözleşmeleri döneminde işverenler gözünü işçinin ücretine dikmektedir. Çimse İş işçisi de her dönem umutlarını bir sonraki döneme erteleyerek elinden gelen fedakarlığı yapmıştır. Artık gün, bu gündür. Bize reva görülen bu ücretlerle yaşayacak gücümüz kalmamıştır. İnsanca yaşayacak, ailemizle birlikte geçinebileceğimiz, bizi borç batağına sürükleyecek değil çoluğumuzla çocuğumuzla gururla götürebileceğimiz bir ücret istiyoruz. Çimse İş işçisi kararlıdır. Başlattığımız eylemleri sonuna kadar devam ettireceğimizi ve bu yolda tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Çimse İş Sendikası üyesinden temsilcisine, şube başkanından genel merkezine kadar tarihinde hiç görülmemiş şekilde kenetlenmiş ve tek vücut olmuştur. İmzamız işçinin kararıdır. Ülke şartları göz önünde bulundurularak ortaya çıkan ve üyelerimize gelen taleplerimizi almadan bu toplu iş sözleşmesini imzalamıyoruz.

Bizler her zaman çalışma barışından, üretmekten, kazanmaktan ve kazandırmaktan yanayız. Bizlerin bağcıyı dövmek değil üzüm yemek istiyoruz. Aynı iş kolunda bulunan Ege Seramik Ege Vitra fabrikalarında toplu iş sözleşmelerimiz istediğimiz şartlarda eylemsiz, grevsiz imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir. Çimse İş sendikası sizlerin yanındadır, üyelerimiz korumak için var olmuştur. İşyerlerinde yapılan kanuni eylemlerin sonuna kadar arkasındadır.” 

Editör: TE Bilişim