Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, geliştirilen yeni teknolojilerle adını bilim camiasında duyuruyor. Üniversitenin Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Altıokka, gece görüş kameralarında kullanılan filmlerin üretim maliyetini düşüren yeni bir yöntem geliştirdi. Altıokka, üniversitemizin kimya laboratuarında geliştirilen yöntemin patentini aldı.

Çalışmasıyla ilgili bilgi veren Altıokka, “Kızılötesi detektörlerde kullanılan kurşun sülfür filmlerin üretilmesiyle ilgili yeni bir gelişme kaydettik. Bundan önceki yöntemlerde üretilen filmlerde delikler meydana geliyordu. Bu delikler de yarı iletken eklem yapımında sorunlara neden oluyordu. Kurşun sülfür üretilirken ilk defa kullanılan bu yöntemle, sodyum sülfit maddesiyle bu delikleri ortadan kaldırdık. Dolayısıyla ucuz bir yöntemle kurşun sülfür filmini üretmeyi başarabildik” dedi. 

Kurşun sülfür filmlerin özellikle gece görüş kameralarında kullanıldığını belirten Altıokka, bu filmlerin pahalı yöntemlerle üretildiğini, ucuz yöntemle üretilen filmlerde delikler meydana geldiğini, bu yeni yöntemle ucuz maliyetle deliksiz filmler üretebilmeyi başarabildiklerini söyledi. 5 yıllık bir çalışmanın sonucunda geliştirilen yöntemin, 2013 yılında uluslar arası Journal of Crystal Growth dergisinde yayımlandığını belirten Barış Altıokka, çalışmayı Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Rıza Altıokka ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mevlana Celalettin Baykul’la ortak yürüttüklerini ifade etti.

Şeyh Edebali Üniversitesi’nin kimya laboratuarının çalışmada aktif olarak kullanıldığını belirten Altıokka, üniversitemizin laboratuarlarının uluslar arası çapta bilimsel araştırmalar yapılabilecek seviyede olduğunu ifade etti. Altıokka, çalışmasında desteğini gördüğü Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan’a, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çağlayan Açıkgöz’e, Öğretim Görevlileri Oğuzhan Önal ve Harun Özbay’a teşekkür etti. 

Editör: TE Bilişim