Korkmaz Kesik

Sakarya Nehri’nin yatağını değiştirdiği iddia edilen ve Ak Parti Osmaneli teşkilatı yöneticilerinin yakınlarına ait olduğu öğrenilen kum ve çakıl ocağının komisyonlar tarafından denetlenmeyecek. 5 MHP’li ve 2 CHP’li meclis üyesi tarafından ocak yeniden denetlensin denilerek verilen yazılı önerge mecliste oylamaya sunulmadan ocağın denetlenmemesi yönünde karar alındı. Mecliste çıkan bu karar kum ocağını işleten firman korunuyor mu sorusunu gündeme getirdi. 

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Osmaneli’de bulunan ve Sakarya Nehri’nin yatağını değiştirdiği iddia edilen kum ocağının yeniden denetlemesi konusu dün meclis gündemine yeniden geldi. Osmaneli’nin Selimiye Köyü’nde bulunan Kar-Çet Madencilik Hafriyat Kum Çakıl Limited Sanayi Şirketi’nin yeniden incelenmesi yönünde meclise verilen yazılı önergenin görüşülmesi mecliste tansiyonu yükseltti.

Osmaneli’de bulunan ve Sakarya Nehri’nin yatağını değiştirdiği iddia edilerek Çevre ve Tarım Komisyonu’na havale edilen kum çakıl ocaklarından birisi olan Kar-çet isimli firmanın komisyonlar tarafından incelenmediği iddia edilerek MHP’li ve 2 CHP’li meclis üyesi tarafından ocağın incelenmesi için yazılı önerge verildi.

‘DSİ ocağın tarıma zara vereceğini belirtmiş’

İl Genel Meclisi Ocak ayı son birleşim toplantısında yazılı önerge görüşüldü. Mecliste görüşülen önerge sırasında meclis üyeleri arasından zaman zaman tansiyon yükseldi. Konu ile ilgili olarak yazılı önerge veren meclis üyelerinden birisi olan MHP Osmaneli İl Genel Meclis Üyesi Orhan Uğur söz aldı. Uğur, komisyonların orda çalışma yapmadığı halde çalışma yaptığını söylediğini ifade ederken DSİ’nin incelemesi sonucunda gönderdiği raporun ne anlama geldiğini sordu. Uğur, “Hakan Bey, önceki konuşmasında benim söylediğim yeri bilmediğini söylüyor.  Onun ardından burada bir çalışmanın olmadığını söylüyor. Muhtarlığımızın şikayeti sonrası DSİ muhtarlığa bir yazı yollamış. Bu yazı İl Özel İdaresine de yollanmış. Tüm yazılarda ocağın tarım arazilerine zarar vereceği belirtilmiş. Komisyon buraya gitmediği halde gittik diyor. Buraya gidildiyse DSİ’nin yaptığı bu inceleme ne anlama geliyor?” dedi.

‘Bir şeyler meclisin huzurunda ört bas ediliyor’

Uğur, bir şeylerin ört bas edilmeye çalışıldığını ifade ederken “Bu konu gündeme geldiği zaman bununla ilgili neden bize açıklama yapılmıyor. Komisyon üyelerine neden bilgi verilmiyor. Bunlar daha önceden açıklansaydı olay buralara kadar gelmezdi. Demek ki bir şeyler meclisin huzurunda ört bas ediliyor. Yazışmalar ortadayken komisyon neden buraya gidip görevini yapmadı” dedi.

‘Ruhsat iptal edilebilir’

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Muharrem Dumansızoğlu,  Kar-Çet Madencilik Hafriyat Kum Çakıl Limited Sanayi Şirketi’nin ryhsat alma süreci hakkında bilgi verirken DSİ tarafından İl Özel İdaresi’ne gönderilen yazıyı meclis üyelerine okudu. Dumansızoğlu, DSİ 3. Bölge Müdürlüğü tarafından yazılan yazıda firmanın çalışmalarda ruhsatlı sahanın dışına çıktığının belirlendiğini söyledi. Bu zarar devam ederse ruhsatı iptal yoluna gidilebileceği belirten Dumansızoğlu, şu bilgileri verdi:

“Çevre ve sağlık Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonrası meclisimiz tarafından 04.06.2015 tarihinde kum ocağı tarafından işletilmesine karar verilmişti. 15.06.2015 tarihinde ihaleye çıkılması karar verildi. Encümen kararıyla 85 Bin Lira bedel ile Kar-çet firmasına burayı aldı. DSİ, müdürlüğüne konu ile ilgili yazı yazdık. Komisyon üyelerimizle buraya gittiğimizde burada yol yoktu. İlk etapta çakıl dökülmüştü. Firma yol açılması için bize müracaat etti biz de buna izin verdik. Ondan sonra da yol çalışması başladı. Bunlar ihalenin ardından oldu. ÇED işlemleri sürdüğü için ruhsatımız 02.11.2015 tarihinde verildi.  Şuan ocakta hem yol yapılıyor hem de ruhsatlı olarak çıkardığı kumu taşıyor. Daha aktif olarak çalışmıyor ve kapasitesinin altında çalışıyor. DSİ tarafından gelen yazıda bu zarar devam ederse ruhsatı iptal yoluna gidileceği belirtildi. DSİ 3. Bölge Müdürlüğü tarafından yazı çalışmalarda ruhsatlı sahanın dışına çıktığı da belirlendiği ifade edildi.”

‘Ocağa gidilmedi’

MHP’li İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Yılmaz, komisyon tarafından ocağa gidilmediğini söylerken  “Bu ocağa son yapılan çalışmalarda gidilmedi. Burada bazı yazışmalar yapılmış. Bir problemin olduğu görülüyor. İşin gerçeğini konuşmak gerekirse bu ocağa gidilmedi. Orda çalışma yapılmıyor dendi. Ama orada yol çalışması var ve malzemeler de alınıyor. Az ya da çok bir malzeme çıkarılıyor” ifadelerini kullandı.

‘Ört bas etmeye çalışmıyoruz’

İl genel Meclisi Üyesi Başkanı Serkan Yıldırım, kimseyi kayırmadıklarını ifade ederken, ‘komisyon çalışmaları esnasında Kar-Çet firmasına ait ocağa gidilmesi talep edilseydi oraya da gidilirdi’ dedi. Yıldırım, “Biz burada kimseyi kayırma derdinde değiliz. Bunu örtbas etmeye de çalışmıyoruz. Orhan Bey buraya de gidelim deseydi” dedi.

‘Ocağa gittik ancak görmedik’

Ak Parti Osmaneli İl genel Meclis Üyesi Hakan Özkan, iddialar karşısında zan altında kaldığını belirtirken, ‘ocağa gittik ancak görmedik’ dedi. Özkan, “Ben şimdi zan altında kaldım. Biz Kar-çet madenciliğe gittik. Onun ardından başka ocağa geçtik. Öğle yemeğini birlikte yedik. Bana deseydi ki Selimiye tarafından gidelim diye oradan giderdik. Önergeyi siz verdiniz bunu belirtseydiniz” dedi.

Vicdan tartışması

Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ertuğrul Torun, komisyon olarak bölgede çalışmalar yaptıklarını kaydederken,  “Komisyonunu art niyetli olarak göstermenizi vicdanınıza bırakıyorum” dedi. Torun’un bu sözlerine muhalefet sıralarından tepki geldi.

CHP İl Genel Meclisi Üyesi Turgay Yılmaz, ‘Vicdanınıza bırakıyorum diyerek zan altına bırakmak yanlıştır’ diyerek tepkisini gösterdi. DSİ’nin yazısında sorunlu ocakların açıkça belirtildiğini ifade eden Yılmaz, “Biz çalışan firmaların kolay çalışmasını değil köylerde yaşayan insanların sorunlarını çözmek için buradayız. Burada bir problem var. Bu problemi DSİ yazışmalarda çevre müdürlüğüne göndermiş. Arkadaşlar ben bunları bilmiyorum diyor. Sıkıntılar encümene geliyor. Encümen buranın sıkıntılı olduğunu biliyor. Komisyon da dahil olmak üzere problemleri yerleri öğrenmeleri gerekirdi. Nerenin sıkıntılı olduğunu Osmaneli İl Genel Meclisi Üyeleri ve komisyon öğrenebilirdi. Kimseyi zan altında bırakmaya gerek yok herkes düşüncesini söylemelidir.  Vicdanınıza bırakıyorum diyerek zan altına bırakmak yanlıştır. Vicdan meseleleri ile birbirimizi töhmet altında bırakmayalım” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Yıldırım, Kar-Çet Madencilik Hafriyat Kum Çakıl Limited Sanayi Şirketi’nin yeniden komisyon tarafından incelenmesi talebini oylamaya sunmadan birleşimi kapattı.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim