Cafer Elmas

Eski Valimiz Halil İbrahim Akpınar'ın Danıştay 5. Dairesi'nde aldığı yürütmeyi durdurma kararını ilimizde iktidarın en yetkili temsilcisi AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz değerlendirdi. Poyraz, Bakanlığın çıkan mahkeme kararına uyacağını ve Akpınar'ın Bilecik'e yeniden görevine geleceğini fakat ardından siyasi iradenin devreye girerek yeniden merkeze veya başka bir yere atanmasının söz konusu olabileceğini söyledi.

Eski Valimiz Halil İbrahim Akpınar'ın  hukuka başvurarak Danıştay 5. Dairesi'nde yürütmeyi durdurma kararı alması ile ilgili haberimiz Bilecik gündemine bomba gibi düştü. Bazılarının bilipte sır gibi sakladığı mahkeme kararına Yarın Gazetesi ulaştı. Bir kez daha gazetecilik örneği gösteren, rakiplerine haber olarak fark atan Yarın Gazetesi ve yarin11.com internet sitemiz okunma rekoru kırdı.

Mahkeme kararının sürece nasıl yansıyacağı kamuoyu tarafından merak edilirken, iktidarın ilimizde en yetkili ismi olan AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz'a bu konuyu sorduk.

Poyraz, "Bakanlık Mahkeme kararına uyar, görevine iade eder fakat hemen arkasından çıkaracağı 3'lü kararname ile yeniden merkeze alınabilir veya başka bir yere de gönderebilir bu tamamen siyasi iradededir. Bunun kararını Bakanlık ve sayın Cumhurbaşkanımız verecektir" dedi.

 "Siyasi irade devreye girer"

Gazetemize açıklamada bulunan Fahrettin Poyraz, "Hukuk çerçevesinde bu arkadaşımız belki böyle bir dava süreci başlatmış olabilir. Özellikle Valiler; İçişleri Bakanlığı'nın, Cumhurbaşkanı, Başbakanın, ayrı ayrı Bakanların ildeki temsilcisi olduğu için hükümette siyasi iradeye yakın çalışmak konumunda olan kişidir. Millet yetkiyi siyasi iradeye vermiştir. Sonuçta bu makamda olup da hükümetin politikalarına aykırı düşen, hükümeti her ortamda eleştiren bir Vali'nin öncelikle kendisinin o makamda durmaması lazımdır. İster il müdürü olsun, ister Vali olsun devlet  görevlilerinin makamı ne olursa olsun sistemin dışında davranan olursa Devlet siyasi iradesini kullanır. Bakanlık mahkeme kararına uyar. Bu süreçte merkeze alınan ve dava açarak yürütmeyi durdurma kararı alan Vali görevine iade edilecektir, çünkü yürütmeyi durdurma kararı merkeze alınmasının yanlışlığına ilişkindir. Görevine geri gelir ama hemen ardından siyasi irade devreye girer  millet  yetkiyi siyasi iradeye vermiştir. Bununda kararını İçişleri Bakanımız ve sayın Cumhurbaşkanımız verecektir" dedi.

 "Uzlaşmaya da gidilebilir"

 Poyraz, Bakanlığın hukuka başvurup kazanan ve bu süreçte yürütmeyi durdurma kararı alan Valiler ile uzlaşmaya da gidebileceğini, davanın geri çekilmesi durumunda başka bir göreve veya yere atanmasının dahi gündeme gelebileceğini fakat bu konuda son sözü İçişleri Bakanı'nın ve Cumhurbaşkanı'nın vereceğini aktardı.

 "Mevcut Vali, uygun bir yere alınır"

 Eski Vali Halil İbrahim Akpınar'ın görevine geri iadesi durumunda mevcut Valimizin ne olacağı sorumuzu da yanıtlayan Poyraz, Valimiz Ahmet Hamdi Nayir'in uygun bir yere alınacağını fakat tüm kararın siyasi iradenin olduğunu söyledi. Buna daha önce bir örnek olup olmadığını sorduğumuz Poyraz, kendisinin bilmediğini söyledi.

 

Editör: TE Bilişim