Lefke Bezi dünya markası olma yolunda ilerlerken Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ayda 2 bin metre civarında üretim yapabildiklerini aktardı ve başta Almanya ile Rusya olmak üzere Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapmaya başladıklarını vurguladı.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’in girişimleri neticesinde kurulan 10 adet tezgahta Osmanelili kadınlar tarihi Roma Dönemine dayanan Lefke Bezi üretimini gerçekleştiriyor. Kurulan atölyede tezgahlar başında çalışan kadınların üretmiş olduğu peşkir, şal ve masa örtüleri yakın zamanda seri üretime bağlanacak.

“Lefke bezini uluslararası arenada tanınır konuma getirdik”

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Lefke Bezinin dünya markası olma yolunda ilerlediğini söylediği konuşmasında,Lefke Bezi sizlerinde bildiği gibi tarihi Romalılar Dönemine dayanan bir dokuma türü. Osmaneli’de yaklaşık bundan 50 yıl önce her evde en azından dokuma tezgahı bulunurdu ve bütün ihtiyaçlar bununla karşılanırdı. Biz bunu yeniden ayağa kaldıralım istedik, Gülay hocamızın eğiticiliğinde aldığımız 10 adet tezgah ile bunun üretimine başladık. Sonrası için özellikle Lefke Bezi üniversiteler tarafından da izlenir oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda Tekstil Bölümü bize destek oldu. Moda Tekstil Bölümü ile birlikte Lefke Bezini uluslararası arenada tanınır konuma getirdik, onlarla yine aynı zamanda dikiş bölümlerini de gerçekleştirdik. En son da basına yansıdığı gibi Rusya’da yapılan genç tasarımcılar fuarında yine Lefke Bezinin oradaki mankenler tarafından sunumu yapıldı ve çokta beğeni topladı. Birkaç yıl önce yine aynı benzer bir fuarda yer almıştık, zaten yöresel tüm fuarlarda özellikle yöresel ürünlerimizi de sunuyoruz, Lefke Bezi de bunun içerisinde çok önemli bir konumu kapsıyor” dedi.

“Almanya, Rusya ve Ortadoğu ülkeleri tarafından aranır hale geldik”

Başkan Şahin, üretim kapasitesinin ilerleyen zamanlarda daha da artırılacağını söylerken başta Almanya ve Rusya olmak üzere Ortadoğu ülkelerine de ihracatın başladığını aktararak, “özellikle Lefke Bezi yurtdışına tanıtıldıktan sonra Almanya, Rusya ve Ortadoğu ülkeleri tarafından aranır hale geldi, tabi bizim bunları dokuma kapasitemiz var inşallah bu dokuma kapasitemizi ilerleyen dönemde artırmak sureti ile bunu Girişimcilik Kooperatifi adı altında devam ettireceğiz”dedi.

“Artık daha büyük ölçekli adımları atabilecek konumdayız”

Aylık 2 bin metre kadar bez dokuyabildiklerini belirten Başkan Şahin, artık daha büyük ölçekli bir üretim yapabileceklerini söylerken, “yylık 1000 metre ile 2000 metre kadar üretim yapabiliyoruz şu anda yakın zamanda tezgah sayısının ve bununla birlikte eğitimli kişilerin artması ile birlikte bu üretim kapasitemiz daha da ileriye gidecek, ayrıca bunu ilçemizde tarihi bir konakta farklı bir şekilde geliştirmeyi düşünüyoruz ama şu anda geldiğimiz nokta itibariyle artık daha büyük ölçekli adımları atabilecek konumdayız. Lefke Bezi Şile Bezinden sonra Türkiye’yi dışarıda tanıtacak önemli bir tekstil ürünü olacak tabi burada en önemli özelliği de geleneksel bir ürün olması, inşallah yakında İtalyan Büyükelçiliğine de giderek Romalılar Döneminde olması sebebiyle Lefke Bezi’ni kendilerine hediye etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Birçok kurumla işbirliği yapıyoruz”

Birçok kurum ile de Lefke Bezi üretimi noktasında ortak projeler üretildiğini belirten Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, özellikle son dönemlerde İŞ-KUR ile yapılan anlaşmalar sayesinde istihdam da yaratmaya başladıklarını aktardı.

Başkan Şahin, “Lefke Bezini üretirken özellikle birçok kurumla işbirliği yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi az önce söylediğim İstanbul Ticaret Üniversitesi, şu anda İŞ-KUR’la da işbirliğimiz var. Burada çalışan hanımlarımız İŞ-KUR kapsamında buradaki çalışmaları gerçekleştiriyor. Bir taraftan eğitimle ilgili yevmiyelerini buradan elde ederken, diğer taraftan da seri üretim yapabilecek konuma geliyorlar. Bu arada Milli Eğitim ve Halk Eğitim’den de destek alıyoruz, inşallah ilerleyen dönemde gerçekten bir dünya markası bir beze sahip olmuş olacağız” dedi.

“Amacımız Lefke Bezini gelecek nesillere aktarmaktır”

Dokuma Atölyesi Öğretmeni Gülay Durak, eski dönemlerdeki sandıklardan çıkan ürünleri yeniden yorumlayıp gün yüzüne çıkarttıklarını belirterek amaçlarının Lefke Bezi’nin dokumacılığını gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Öğretmen Durak, “Atölyemizde 10 kişilik bir grubumuz var, arkadaşlarımızla birlikte gelen siparişleri buradan yönlendiriyoruz ve gerekli AR-GE çalışmalarını da buradan yapıyoruz. Sandıklardan bize gelen yöresel peşkirlerimizi, desenlerimizi tekrar yorumlayıp gün yüzüne çıkarıyoruz, amacımız zaten Lefke Bezi dokumacılığını gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.

“Ürünlerimizde eski sandıklardan çıkan desenleri uyguluyoruz”

Tezgah çalışanı Banu Erkal da, 3 yıldır Lefke Bezi dokuma atölyesinde çalıştığını aktarırken şu görüşleri paylaştı: “Şu anda peştamal üretiyoruz, burada masa örtüleri, peştamaller ve şal dokuyoruz. Genelde yöresel çalışmalarımız oluyor eski sandıklardan çıkan desenleri uyguluyoruz” dedi.

“Bu çalışmaları ticari olarak ta değerlendirebiliyoruz”

Gönüllü ve İŞ-KUR aracılığıyla ürünlerin şekillendirme aşamasında çalışan kadınlardan Nuran Ünsal, “burada göllü olarak çalışıyorum, ekonomik gelir elde etmek amacıyla katılanlarımızda var. Bu yaptığımız dokuma işinin Osmaneli için büyük önemi var, baktık, denedik bu iş çok hoşumuza gitti, ben genelde evde de sürdürüyorum çalışmalarımı. Bunu tabi ticari olarak ta değerlendirebiliyoruz, mesela bezlerimiz, peşkirlerimiz oluyor bu işi severek yapıyoruz” dedi.

“Bu kursa gelmemin sebebi Lefke Bezine katkı sunmaktır”

Saçak Modeli Lefke Bezi üzerinde çalışma yürüttüğünü söyleyen Selma Yakup ise, “yapmış olduğumuz ürün saçak modelidir, şuan saçak modelini çalışıyoruz, üçüncü haftamızdayız, bunu yapmam bir günümü aldı, biraz zor bir saçak modeli bu yaptığım, daha basit olan saçak modellerimiz de var, bunlar daha önce köylerden toplanmış olan modeller, yani bunlar ninelerimizden kalan modellerdir. Bu kursa gelmemin sebebi ise, Lefke Bezine katkı sunmaktır, inşallah gönüllü olarak devam edeceğim, inşallah haftaya da dokuma tezgahlarına geçip daha başarılı işler çıkartacağım” dedi.

Diğer yandan geçtiğimiz aylarda Rusya'nın Maykop şehrinde düzenlenen bir defilede İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda Tekstil Bölümü tasarım ve dikişi ile genç tasarımcılar tarafından yapılan defilede uluslararası moda dünyasına sunulan Lefke bezi büyük ilgi görmüştü.

Editör: TE Bilişim