Yeniköy halkı, köylerinde Osmanlı Devleti zamanından kalan Kayı Boyu işaretli tarihi taşı almak için köye gelen Bursa Vakıflar Müdürlüğü ve Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine direndiler.

Bilecik Müze yetkilileri ile Vakıflar Müdürlüğü Söğüt yolu üzerindeki Yeniköy meydanında bulunan ve Osmanlı Devleti’nin sınır taşı oldu iddia edilen taşı sabah saatlerinde kepçe yardımı ile alıp Bilecik Müzesi’ne götürmek istediler. Müze yetkililerine karşı gelen köylüler, tarihi taşın alınmaması için önüne traktör çektiler. Ardından müze yetkilileri ile köylüler arasında tartışma başladı. Jandarma ekiplerinin araya girmesiyle sakinleşen köylüler, taşın kendilerine atalarından miras kaldığını belirterek taşın köyden götürülmemesi talebinde bulundular.

Bursa Vakıflar Müdürlüğü ve Bilecik Müzesi’nin yetkilileri ile süren görüşmeler sonrasında, Bakanlık ile taşın köyde kalması yönünde yazışma yapmaları için köylülere 15 günlük bir süre verildi. Diğer yandan, müze yetkililerinin konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınmaları da gözlerden kaçmadı.

“Bu taş köyümüzün sembolü”

Yeniköy Kayı Boyu Derneği Başkanı Nejla Türker, kayı işaretli taşın köylerinin sembolü olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Biz dernek olarak Vekilimizden, köyümüzü turizme açmak amaçlı bu taşların korunma altına alınmasını, köyümüzde turizm faaliyeti başlatılmasını istedik. Bu taş senelerdir, asırlardır Bilecik-Söğüt arasında bulunan merkez bir köy olarak burada bir sınır taşı olarak duruyor. Turizm Bakanımız, taşın köyden götürülüp müzeye konmasını istemiş. Ama köyümüzün simgesi bu taş giderse köyümüz ölür. Köyümüzün ölmemesi için bu taşın burada kalmasını, korunmasını istiyorum köyümüz adına.”

Köyün eski muhtarları ve ileri gelenleri ise kayı işaretli taşa ilişkin yaptıkları konuşmalarda zaman zaman köye gelen yetkilerin taşı incelediklerini söylerken, taşın asırlardır köylerinde bulunduğunu ve köyün sembolü haline gelen taşın köy meydanında kalması gerektiğini belirttiler.

Editör: TE Bilişim