İç sularda sportif amaçlı balık avında uygulanan avlanma yasağı, Bilecik’te 15 Haziran tarihi itibariyle kalktı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı;

“Amatör (sportif) balıkçılığın kurallarını belirleyen “Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/2 Numaralı Tebliğ” gereğince 15 Haziran tarihi itibariyle ilimizde iç sularda avlanma yasağı kalktı. Buna göre akarsular ile göl ve barajlarda Sazan, Kadife, Siraz, Yayın, Tatlısu Kefali ve diğer balık türlerinin avlanmaları serbest oldu.

İlimizde yasağın kalkması, diğer kuralların uygulanmayacağı anlamına gelmiyor. Balık avcılarının, cezalı duruma düşmemeleri için tüm avcılarımızın avlanma yöntemleriyle ilgili kurallar iyi bilmeleri ve bu kurallara uymaları gerekiyor.

İç sularda yapılan amatör avcılıkta küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasak yöntemler içinde yer alıyor. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı da yine yasak kapsamında sayılıyor.

Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğde her balık türü için ayrı olmak üzere boy, adet ve miktar limitleri de tanımlanıyor. Dolayısıyla balık tutkunlarının, avlanma kuralları içinde önemli bir yeri olan boy, adet ve miktar limitlerine de uymaları gerekiyor. Buna göre; bir olta balıkçısının, boyu 40 santimetreden küçük olmamak şartıyla en fazla 5 adet sazan tutmasına izin veriliyor. Balık türüne göre değişen limitler, Yayın balığı için 90 santimetre ve 1 adet, Doğal alabalık türleri için 25 santimetre ve 3 adet, Tatlısu Kefali için 20 santimetre ve 5 kilogram şeklinde yer alıyor.” dedi.

Editör: TE Bilişim