Gazetemize ziyarette bulunan Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri Suer, 1,5 yıllık çalışmaları hakkında bilgi verirken hazırladıkları ve Bakanlığa sundukları Gölpazarı’nı şahlandıracak tarımsal 100 tarım konutu projesi ile ilçeyi adeta tarım kenti yapacaklarını söyledi.

Projelerini Tarım Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’a anlatması ile projeye Bakan Yardımcısının bile heyecanlandığını ve Bakan Yardımcısı Tunç’un projeyi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye bizzat anlatacağını söylediğini aktaran Suer, Gölpazarı’nın tarımında da ilerleyeceğini ve çok verimli tarım arazilerinin bulunduğunu belirtti.

“Gölpazarı’nda yaşamak isteyip ev ihtiyacı olan bir kesim var”

Başkan Suer, Millet Bahçesi ile birlikte devamı olacak 100 konutlu projesinin Gölpazarı’nın önünü ve ufkunu açacağına inandığını aktardı. Proje hakkında gazetemize bilgi veren Hayri Suer; “TOKİ’de ön başvurularımızı yaptık, talep topladık, yer tespitini yaptık o zaman 100 bin konut projesi yoktu.

İnşallah Temmuz ayının 20’sinde kuralar çekilecek. Proje ihalesi yapılmış 168 konut Gölpazarı tarihinde büyük bir rakam. Biz ilk TOKİ ile görüştüğümüzde çok daha fazla talep alacaktık. 100 bin konut projesi müdahil olunca, sosyal konut formatına dönüştürdük ama ben şunu gördüm, özellikle İstanbul’da yaşayan hemşerilerimiz, Eskişehir’de, Bursa’da yaşayanlar var onlardan beni ziyarete gelip Gölpazarı’na yerleşmek isteyenler var.

Tabi böyle olunca bizim ön talep topladığımız 3+2 250 kişilik bir liste vardı ama biz onlara şu anda 68 tane konut verebileceğiz. 200’e yakın belirli bir gelir seviyesi olup Gölpazarı’nda yaşamak isteyip ev ihtiyacı olan bir kesim var. Ben bunlar içinde konut projesi yapmak istiyorum.

Eğer biz nitelikli konut yapmazsak nüfusumuzu artıramayız. Cezaevi’ndeki gardiyanlarımız bile maalesef Gölpazarı’nda durmuyor. Memurlarımız durmuyor, hastane personelimiz durmuyor, Adliye’deki çalışanlarımız durmuyor, bunlarda nitelikli konut sıkıntısı dolayısıyla oluyor.

“Arzı ortaya koyarsak, talepte gelecektir”

Böyle bir toplu konut projemiz var, inşallah buna başlayacağız. TOKİ’den sonra başlayacağız buna ama biz o arzı ortaya koyarsak, talepte gelecektir. Çünkü ilçemizin böyle bir cazibesi var. Herkes gerçekten ilçemize hayran kalıyor, şu anda konut anlamında bir sıkıntımız var. İkinci formatımızda Bahçelievler dediğimiz tek katlı evler yapmak istiyoruz, onunla da ilgili bir imar çalışmamız var.

“Büyükşehirlere yakın olmamız avantajımız”

Bir şehrin gelişimi estetiğine bağlı o yüzden ben estetiği de çok önem veriyorum. Bu projeye başlayacağız. Bunlar olduğunda İstanbul’a yakın olmamız, Sakarya’ya, Bursa’ya, Eskişehir’e hatta Bolu’ya bile yakın olmamız büyük bir avantaj.

“Şu anda ilçemiz dışında yaşayan 40 bin Gölpazarlı var”

Bu projeler neticesinde ilçemizin nüfusunun çok daha artacağını düşünüyorum, zaten bunu da hissediyoruz. Şu anda ilçemiz dışında yaşayan 40 bin Gölpazarlı var ama artık bu terse dönmeye başladı.

Bize alternatif olan Sapanca’nın da buna nazaran dolup taştığını hissediyorum. Sapanca’da aslında küçük bir büyükşehir oldu. Gölpazarı İlçemiz bu anlamda çok daha şanslı, arazimiz çok elverişli, iklimimiz, bağımız,bahçemiz, bir de Osmanlı’dan gelen eserlerimiz de var. Bunların hepsi totalde ilçemizi cazip hale getiriyor.

Toplu konuta bundan dolayı çok önem veriyoruz. Özellikle tarımda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olmazsa olmaz hale geldi. Sakarya havzasının en verimli ovası Gölpazarı’nda biliyorsunuz. O yüzden tarım da nicelik olduğu gibi nitelikte çok önemli.

“Gölpazarı’nda 10-15 yıldır ekilemeyen arazilere ayçiçeği, buğday ekildi”

Tarımda artık arz güvenliği çok önemli, bu karantina sürecinde hepimiz evlerinde 10 gün, 15 gün yetecek erzakımız olmasına rağmen 2 günlük sokağa çıkma yasağında bile kendimizi markete attık neden işte bu arz güvenliğinden dolayı. Acaba dedik kalır mı kalmaz mı halbu ki biliyoruz aç kalmayacağımızı. Biz çiftçimizin, üreticimizin tarımdan istenilen geliri elde edebilmesi için çalışmalar yapıyoruz. İlçemizde toplantı yapıldı en somut adımlardan birisi bu, inşallah tarım gıda OSB’mizde hayata geçtiği zaman hammadde, yarı mamul anlamında da bir sinerji oluşacak. Bu sefer çiftçimiz ürettiği malı nereye satacağım diye bir kaygı taşımayacak, çünkü pazar yanında olmuş olacak. Gıda organizemizle birlikte ben Gölpazarı’nda tarımın çok daha gelişeceğine, ekilemeyen arazilerin çok daha fazla ekileceğini tahmin ediyorum. Geziyorum zaman zaman köylerde, muhtarlarla konuşuyorum şuan Gölpazarı’nda 10 yıldır, 15 yıldır ekilemeyen arazilere artık ayçiçeği, buğday ekilmeye başlandı. Köylümüzde artık işin farkına vardı, bu bizim için çok güzel birşey, atıl kalan arazilerimizin ekilememesinden şikayet ediyorduk, bunları ekonomiye kazandırmış olduk, artık buralardan ürün elde ediliyor, gıda anlamında bir sıkıntı yaşamayacağız.

“Tarım turizmi başlatmak istiyoruz”

Biz Belediye olarak tarımla ilgili tarım turizmi diye bir şey yapmak istiyoruz. Bu projeden Tarım Bakan Yardımcımız Hadi Tunç’a bahsettim ve çok hoşuna gitti. Proje şöyle; Belediye olarak tarım yapmak istiyoruz, üretmek istiyoruz, ürettiğimiz ürünü de markalaştırmak istiyoruz. Ambalaja sokup bir marka haline getirip özellikle metropollere, büyük şehirlere, büyük marketlere, büyük pazarlara Gölpazarı adıyla pazarlamak istiyoruz.

“Her şey bir hayalle başlıyor”

Birkere bütün Belediyelerin paraya ihtiyacı var. Yatırım yapmamız için, hizmet yapmamız için bir bütçe var, bir Belediye hizmet yapamıyorsa bütçesi yoktur bu kadar basit, para bulmakta bazen finansal anlamda sıkıntılar çekiyoruz. Bunu yaptığımızda birkere ben para kazanacağım, 400 dönüm arazim atıl duruyor, bir kısım çorak dediğimiz kısım. Biz farklı bir proje yapacağız, bu alanın girişinde sizi önce bir millet bahçesi karşılıyor olacak 60 dönüm. Buralarda piknik alanları, mangal yerleri olacak, bu bir ihtiyaç, özellikle İstanbul’dan gelen hemşehrilerimiz ailesiyle birlikte gidip bir mangal yapma ihtiyacı istiyor, tabi bunu farklı bir yerde yapacağız. Spor alanları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, kır düğün salonları artık biliyorsunuz düğünlerimizde de kapalı salon sıkıntımız var, bunlar hep önceden başladığımız projeler. Altyapısını yaptık, çalışıyoruz, şuan Koronavirüsle birlikte bir ihtiyaç oldu bu, bir taraftan bizim için iyi bir şey demek ki doğru bir strateji ile ilerlemişiz. Burada büyük bir etkinlik alanı festivaller için, motokrosçular, kampçılar gibi büyük bir kamp yeri yapmak istiyoruz. Millet kütüphanesi var, yani her anlamda herşeyi düşünülmüş bir proje, 60 dönümünü böyle yapıyorum. Arkasındaki 400 dönümlük alanda da tarlalar ama nasıl tarlalar. Avrupa’ya, Almanya’ya, Hollanda’ya gittiğimizde tarım alanları ile imreniriz değilmi, toz toprak yoktur şehrin içerisinde hobi bahçeleri gibidir, gayet nizami, tertipli, otomasyon sisteminin olduğu her anlamda bir sistem. Her şey bir hayalle başlıyor, benim hayattaki felsefem şu bir sıfırdan büyüktür. Bir olmadan iki olmaz, iki olmadan üç olmaz, üç olmadan dört olmaz. Ben şimdi o birin peşindeyim. Ben biri yapayım, onun iki, üç olacağına inanıyorum. Bizim bakış açımız bu, bununla ilgili desteklerde alıyorum.

“Belki bu çalışmalar 3-4 seneyi bulacak”

Bakan beye bunu ilettim. Burada çok nizami, insanların içinde turistik gezi yapabileceği bir mısır tarlası, bir ayçiçeği tarlası, bir ekin tarlası, kavun-karpuz-bostan tarlası, belli bir alanda kiraz bahçesi, elma bahçesi, armut ve üzüm bağlarının olduğu gezmek için 1 günün belki 2 günün yetmeyeceği bir alan yapmam gerekiyor.

Neden turizm de Gölpazarı olarak pay alamıyoruz çünkü insanları bu anlamda karnının acıkacağı kadar tutamıyoruz. Taşhan’a gidiyor, camiye giriyor, hamamı geziyor bitiyor. İnsanların çok daha fazla aktivite yapabilecekleri alan yaparsak, insanlar acıkacak, yemek yiyecek, konaklayacak, biz bu anlamda tarımı turizme dönüştürmek istiyoruz.

Yine ilk Belediye Başkanlığıma geldiğimde güneş enerjili sera fikrim vardı şu anda yapıyoruz bunu. Yine o seralara büyükşehirlerden insanlar turlarla gelerek oradan domates, patlıcan, biber gibi ne istiyorsa onları toplayacak. Bu anlamda yine doğa ile iç içe olacak vatandaşlar. Yani tarımı turizme çevireceğim. Özetle tarım yapan, üreten bir Belediye olacağız. Şimdi bunun neresindeyiz, bu alanda şuan dolgu yapıyoruz. Bu alanımız 400 dönümdür. Biz ilçemize para girsin istiyoruz, birde bu oranda ilçemizi tanıtmakta istiyoruz. Burada devam eden altyapı çalışmalarımız var, şu anda elektrik için trafo konuluyor buraya, doğalgazımız hepsini yapıyoruz bu alana. İçme ve atık su çalışmalarımız devam ediyor diğer taraftan.

Bu hafta Orman Bölge Müdürlüğü’nden çalışma yapacak arkadaşlarımız gelecek, onlar keşiflerini yapacaklar. Bu alanı yine komple drenaj yaptırıyoruz. Bunların planlaması devam ediyor, belki bu çalışmalar 3-4 seneyi bulacak ama bittiğinde de sadece Gölpazarı’na hitap eden değil, ile hitap eden bir alan olacak.

Bunun yanı sıra Gölpazarı ilçemize yeni bir küçük sanayi sitesi yapıyorum. İnşallah gençlik merkezimizle ilgili çalışmalarımıza başlayacağız. Stadımızın bitmesi için çalışmalar başlayacak. Kapalı pazarımızın projesi bitmek üzere” dedi.

Editör: TE Bilişim