Bilecik Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ortak proje hazırlayarak protokol imzaladı. Oda ve Birlik Başkanlarının imzaladığı protokol ile Damızlık sığır yetiştiricilerine senelik 250 bin TL destek verilecek.

Bilecik’te soy kütüğüne kayıtlı hayvanların 2020, 2021, 2022 yıllarında suni tohumlama ile verimi artırmak, hastalıkların yayılmasını önlenmek ve hayvancılığın desteklenmesi amacı ile Bilecik Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı ortak bir proje hazırlandı.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda, Türkiye’de örnek olabilecek bir işbirliği projesi olarak değerlendirilen, uygulamaya konulması ve gerekli protokollerin imzalanmasına dair düzenlenen toplantıya Türk Veteriner Hekimler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu ile yönetimi,  Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan ile yönetimi, Bilecik İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Naci Eser, Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odası ve Veterinerler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler’in iştiraki ile başlayan program iki Yönetim Kurulunun Vali Bilal Şentürk’ü ziyareti ile başladı. Yapılan programa Bilecik’in tüm birlik ve oda başkanları, Ziraat Odası Başkanları, Veteriner Hekimler, muhtarlar ve hayvan yetiştiricileri katıldı. Her iki başkanın yaptığı konuşmada, projenin hayvancılığın gelişmesinde çok önemli olduğu, kendi içinde çiftçiyi destekleme modeli geliştirildiği, kontrolsüz melezleme ile et ve süt konusundaki olumsuzluklar ile Zoonoz hastalıklar yönünden oluşturacak riskleri de giderecek bir olgu olduğu belirtildi. Başkanların konuşmasında, gelinen durumda mutlaka işletmelerde optimal büyüklüğe ulaşmak ve Hastalıktan Ari İşletmelerin oluşturulması önemi vurgulandı. 3 yıl sürecek olan proje sonunda, 10 bin damızlık hayvanın üstün özellikler taşıyan “progeny” teste tabi tutulmuş tohumlar, ücretsiz olarak temin edilerek veteriner hekimler tarafından yüzde20 iskonto ile uygulanacağı, kayıt sistemlerine kaydedilip takip edileceği ifade edildi.

Bu uygulama sonucunda Bilecik’ten başka illere damızlık düve satışında etkin olmayı planlandığı da belirtildi. Konuşmaların ardından Merkez Konseyi, Merkez Birliği, oda ve Birlik Başkanlarının dörtlü protokol imzalamalarıyla tören sona erdi.

İmzalanan protokol ile damızlık sığır yetiştiricilerine kısmi devlet desteği ile doğrudan senelik 250 bin TL destek verilecek. Birlik ve Oda Genel Başkanlarının da destek verdiği proje ile sene sonunda 3 yılda  750 bin TL desteğe ulaşmak hedefleniyor.

Diğer yandan Bilecik için çok önemli bir adım olarak değerlendirilen toplantıya Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş’ın katılmadığı gözlendi.

Editör: TE Bilişim