Geçtiğimiz Şubat ayında göreve başlayan Bilecik İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Murat Akat, ilimizin basın mensuplarıyla bir araya gelerek Müdürlüğün çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarının avantajlarına ve önemine vurgu yapan Akat, ayrıca vatandaşlarımızın tüm soru ve şikayetlerini ALO 181 hattı aracığıyla doğrudan kendilerine iletebileceklerini söyledi.

İl Müdürü Akat, yaklaşık 200 bin nüfuslu Bilecik’te 90 bin’e yakın hane olduğunu ve bunların en az 3’te 1’inin doğal afetlere karşı risk altında bulunduğunu söyledi. Kendi şahsi görüşü olarak, 2007 yılında çıkan deprem yönetmeliği öncesinde inşa edilmiş binaların tümünün risk taşıdığını söyleyen Akat, deprem bölgesinde olan Bilecik’te konunun ciddiyetle dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. Şu ana kadar, il genelinde 90 adet bina için kendilerine başvuru yapıldığını belirten Akat, bu binalardan 54’ünün yıkımının gerçekleştirildiğini söyledi.

“Belediyenin Kentsel Dönüşümüyle Karıştırmayın”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ‘kentsel dönüşüm’ konusuna açıklık getiren Akat, Belediyelerin yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarının Belediye Kanununun 73’üncü maddesine dayanarak gerçekleştirdiğini, kendilerinin ise bu çalışmaları 6306 sayılı “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun” uyarınca hayata geçirdiklerini, ikisinin farklı olduğunu ve karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Bilecik Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesinde, riskli alan ilan edilen mahallelerin bütünü için dönüşüm planı yapıldığını belirten Akat, kendilerinin dönüşüm çalışmalarını kişiye has, yani riskli binalar için gerçekleştirdiklerini söyledi. Köy - kent ayrımı yapmadan tüm hasarlı binaların tespitini yaptıklarını söyleyen Akat, ilçe ilçe gezerek binalarını yenilemek isteyen vatandaşlara sundukları destekler hakkında toplantılar düzenleyeceklerini belirtti. “Bakanlığımızın kentsel dönüşüm çalışmalarını önümüzdeki Haziran ayında yapacağımız toplantıyla halkımıza duyuracağız” diyen Akat, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“ Vatandaşlarımız oturduğu binaların risk analizini yaptırsın istiyoruz. Binaları riskli çıktığı takdirde yıkıp yeniden yapmaları ya da güçlendirmeleri gerekecektir. Bu konuda, halk arasında " Kentsel Dönüşüm Kanunu" olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanuna istinaden Müdürlüğümüze başvurdukları takdirde 18 ay boyunca geri ödemesiz kira yardımı ya da yeni evleri için banka kredisi kullanmak istemeleri halinde faiz desteğinden yararlanabilmektedirler. İlimiz için 2014 yılı kira yardım tutarı aylık 425 TL'dir. Faiz desteği ise, mesela bugün 10 yıl vadeli 100.000 TL bir konut kredisi kullandığınızda toplam geri ödemeniz 185.000 TL'yi buluyorsa, kentsel dönüşüm kapsamında aynı kredi için toplam geri ödemeniz 150.000 TL'yi geçmeyecektir. Ayrıca yeni yapacağınız bina için aklınıza gelebilecek tüm harç ve vergilerden muaf olunacaktır ki; bu da normal koşullarda her bir daire için 6.000-15.000 TL arasında bir avantaj sağlayacaktır. Kanunun bir diğer güzelliği ise; kiracıların da bu kanun kapsamından yararlanabiliyor olmasıdır.”

“Bilecik halkı ALO 181’i bilmiyor”

Murat Akat, vatandaşların her türlü soruları ve şikayetleri için kendilerine ALO 181’i arayarak ulaşabileceklerini ve şikayetlerinin en geç yarın saat içinde doğrudan kendisine aktarılacağını söyledi. 24 saat çalışan şikayet hattında vatandaşların şikayetlerine en geç 15 gün içerisinde cevap verme zorunlulukları bulunduğunu söyleyen Akat, ayrıca şikayetçi vatandaşların başvuru sırasında verdikleri kişisel bilgilerinin hiçbir şekilde kendisine iletilmediğini vurguladı. Akat, vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili bilgi almak, çevre sorunları ve gürültü şikayetleri gibi kendi yetki alanlarında bulunan konulardaki soru ve sorunları için ALO 181’i aramalarını, üzerlerine düşen tüm sorumlulukları ivedi olarak yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi. Akat açıklamasında; “Müdürlüğümüz adına vatandaşlarımızdan küçük bir ricamız olacak. Bakanlığımızın her türlü bilgi alma ve şikayet için açmış olduğu bir hizmet var. ALO 181, Vatandaşlarımızdan kuruntumuzla ve sorumlu olduğumuz tüm iş ve işlemlerle ilgili her türlü şikayet ve ihbarda bulunabilecekleri ayrıca her türlü bilgiyi yetkili ağızdan öğrenebilecekleri ALO 181 hattını kullanmalarını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.


“Denetimler artarak devam edecek”

Fabrikaların çevreyi kirletmesini önlemek için denetimlerinin artarak devam edeceğini söyleyen Akat, cevre kontrolleri için görevli personel sayısını ilk aşamada 6’dan 9’a çıkardıklarını, bu sayıyı ileriki dönemde daha da arttıracaklarını belirtti. Akat; maden ocaklarına, fabrikalara, sağlık kuruluşlarına ve güzellik merkezlerine denetimlere başladıklarını söyledi ve önümüzdeki bir yıl içinde yapı denetime tabi olan 500’e yakın şantiyenin tümünü denetlemeyi hedeflediklerini söyledi.

“Resmi hafriyat alanımız yok”

Geçen ay belediyelerden hafriyat döküm alanlarının bilgisini istediklerini söyleyen Akat, Bilecik’te bakanlıktan onay almış resmi hafriyat alanı olmadığını, alanların tescil edilmesi için gerekli başvuruyu yaptıklarını belirtti. Akat, hafriyat alanlarındaki atıkların geri dönüşümü için birkaç fabrika başvurusu olduğunu, bu projelerin gerçekleşmesiyle birlikte Bilecik’in hafriyat sorununun çözüleceğini söyledi.

 “İsteğimiz çevreci sanayi”

Bilecik İl Çevre ve Şehircili Müdürü Murat Akat yaptığı açıklamada müdürlüğün görev kapsamını ve hedeflerini şöyle açıkladı:

“Müdürlüğümüz bünyesinde 55 kişi çalışmakta olup, girişimlerimiz sonucunda 1 şoför, 1 hizmetli ve 5 güvenlik görevlisi olmak üzere hizmet alımı şeklinde 7 kişi daha istihdam etmiş bulunmaktayız. Her türlü eksiğimiz Bakanlığımız tarafından anında giderilmekte olup başta Sn. Bakanımız İdris GÜLLÜCE'ye olmak üzere Bakanlığımız Yöneticilerine teşekkür ediyoruz. 644 Sayılı KHK ile. Müdürlüğümüzde 7 farklı şube bulunmakta olup; kentsel dönüşüm, çevre yönetimi, Çevresel etki ve değerlendirme, yapı denetim, yapı malzemeleri denetim, imar ve planlama, tabiat varlıklarını koruma gibi çok farklı alanlarda ve geniş yetkilerle iş ve işlemlerimizi sürdürmekteyiz.

Çevre Yönetimi ile ilgili olarak. Nisan ve Mayıs aylarında; 6 farklı ilçede toplam 30 adet anaokulu ve ilköğretim okulunda " temiz çevre bilinci", küçük sanayi sitesi esnafına "atık madeni yağlar", tüm besihane sahiplerine " çevre kirliliği", sağlık kurum ve kuruluşlarına " tıbbi atıklar" Yapı Denetim firma çalışanları ve inşaat ustalarına " Yapı Denetim Mevzuatı" konularında eğitimler düzenledik, düzenlemeye devam ediyoruz.

Önceliğimiz 7'den 70'e kadar halkımızı bilinçlendirmek, halkımızın ayağına gidip bilgilendirmektir. Bununla birlikte sanayi tesislerimiz, maden ocakları, egzoz emisyon yönünden, kara taşıtları, ısınmadan kaynaklı hava kirliliğini önlemek adına binaların kazan daireleri, yapı denetim firmaları, yapı laboratuvarları, yapı malzemeleri üreticileri, yapı denetime tabi tüm özel şantiyeler, belediyeler, sağlık kurum ve kuruluşları, özel muayeneler, güzellik merkezleri gibi çok çeşitli sektörlerde sabit, nöbetçi ve mobil ekiplerimizle 7 gün 24 saat usulüne göre denetimlerimize başladık.

İlimizde her türlü faaliyetin en üst düzeyde gerçekleşmesi, ilimizin Türkiye ve dünyada her alanda söz sahibi olabilmesi en büyük temennimizdir. Bu kapsamda tabi ki sanayi istiyoruz ama isteğimiz sadece sanayi değil "çevreci sanayi" dir.


“Düğüncülere uyarı”

Yaklaşan yaz aylarıyla birlikte artık düğün sezonunun da açılacağını belirten Akat, düğüncüleri uyardı: “Vatandaşlarımızı uyarmak istediğimiz bir diğer konu ise; düğünler olacaktır. Tabi ki kişilerin ömründe bir kez gerçekleştirdikleri düğünlerinde gönüllerince eğlenmeye hakları vardır. Ama çok yüksek ses düzeylerinde yapılan eğlencelerde de bir başkasını rahatsız etme hakları yoktur. Bu nedenle, düğün ve yemek sahiplerinin eğlencelerdeki ses düzeyinin limitlerin üzerinde olmamasına özen göstermelerini temenni ediyoruz.”

“2023 hedeflerimizle, ‘Yaşanabilir bir çevre ve marka şehirler’ kapsamında 2023 hedeflerimizle vatandaşlarımız için 7/24 çalışmaya devam etmekteyiz.” diyen İl Müdürü Akat, açıklamasını; Müdürlük ile ilgili haberlerin ve gelişmelerin, ayrıca vatandaşlarımız için gerekli tüm bilgilerin, www.csb.gov.tr/iller/bilecik adresinden takip edilebileceğini söyleyerek noktaladı.

 

 

Editör: TE Bilişim