Ergün ÖZMEN/Yenipazar

Anadolu’nun her yerinde görmeye alışık olduğumuz en eskisi 50 yıllık olan köy camilerinin yanında 300 yıldır ayakta duran Gölpazarı Kasımlar Köyü Cami ve ahşap minaresi yıllara meydan okumaya devam ediyor.



1700’li yıllarda yapıldığı sanılan cami ve  minare bakımsız ve garip görüntüsüne rağmen ne tamir ediliyor ne de yıkılabiliyor. Köye gelen bir çok ziyaretçinin ilgisini çeken ve bugüne kadar nasıl kalabildiği bilinemeyen minare, ülkenin bir çok yerinde sıklıkla karşılaştığımız saklı ve sahipsiz değerimiz
olarak varlığını koruyor.


Vakıf eseri kapsamına alınan ve 2008 yılında restore edilmesi planlanan cami için proje hazırlandı. Hazırlanan bu proje Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderilmesine ve tarihi mabet vakıf eseri olarak tescillenmesine rağmen, bir türlü restorasyona başlanamadı.


Caminin pencereleri alçı, tavanlar düzgün karelajlı ve göbekli, son cemaatlerin mahver koluyla aynı olup, açık sola tipindedir Tavan ve iç duvarlarında önem arz eden kalem ise süslemeler bulunan, dikdörtgen yanlı, dönemin özeliklerini bugüne kadar yaşatabilmiş önemli bir köy camisidir.

Caminin kuzeybatı üst köşesinde 1161 1190 (Miladi 1748-1776)tarihleri yazılıdır.

Editör: TE Bilişim