Bilecik tarihi değerleri ile geçmişten günümüze ışık tutmayı sürdürüyor.

İlimiz çeşitli eserler ile bugün hala varlığını koruyan ve ayakta duran, medeniyete ışık tutarak tarih sayfalarında yerini alan kültürel miraslara ev sahipliği yapıyor.

Bunlardan biri de ilimize gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken Gölpazarı ilçemizde bulunan Mihal Bey Hanı (Taşhan).

Eskiden kervanların konaklayıp istirahat ettikleri yer olarak yapılan Mihal Bey Hanı, Vezirhan, Mahan,Taşhan, Katırhan, Nallıhan, Çayırhan gibi Gölpazarı Ankara istikametindeki han ve kervansaraylar zinciri içinde bulunmakta.

Han iri taş kalıplarla yapılmış, kalın duvarlı dikdörtgen şeklinde üstü yarım silindir (tonoz) örtüsü şeklinde bir yapı olurken, Doğu-Batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı aynı doğrultuda dört bölümden meydana gelmiş.

Kesme taş ve aralardan dikine yerleştirilen birer tuğla ile çerçeveli teknikle örülmüş olan handa süsleme özelliği ise kullanılmamış.

1969 yılında yenileme çalışmaları ile kuzey doğu bölümü yapılmış fakat tamamlanmamışken, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yenileme planları yapılmıştır.

Bu mübarek binanın yapımı hayır sahibi, sıkıntıları gideren ve yöneticilerin (e-mirlerin) en adaletli olanı Mihal Bey tarafından 818 H./1415 M. Yılında başlanmış olup, 812 H. / 1418 M. Yılında tamamlanmış.

Erken dönem Osmanlı mimarisinde görülen külliye geleneği ilçede Mihal Bey yapılarında da görülmekte. Külliye Camii ile birlikte medrese, imaret, türbe, kütüphane, hamam, aşevi, kervansaray gibi binalardan oluşan bir yapı topluluğu.

Türklerin temizlik kültüründe hamamın yeri çok önemli olurken, bu bakımdan cami medrese yanında mutlak hamamlarda yapılmıştır.

Mihal Bey hamamı yıllar içinde özelliğini kaybetmiş yalnızca kubbeli iç yapımı ve orijinalliğini günümüzde hala korumaktadır.

Bu özellikleri ile günümüze kadar gelen Mihal Bey Hanı, Bilecik’e gelen turistlerin ziyaret edebilecekleri kültürel miraslardan biri olarak göze çarpmakta.