Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya başkanlığında 741. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri öncesi basın buluşması gerçekleştirildi.

Vali Kızılkaya, Söğüt Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer, Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever, gazeteciler ile ilgililerin katıldığı toplantıda, bu yıl 741.'si düzenlenecek Ertuğrul Gazi’yi Anma Ve Yörük Şenlikleri programı ile ilgili kurum ve kuruluşlarca alınacak tedbirlerle ilgili bilgiler aktardı.

Tören alanı Ertuğrul Gazi cami ve külliyesi, Darülkurra ve türbede yapılan yenilikler ile çalışmaları tek tek gazetecilere anlatan Vali Kızılkaya, şenliklerle birlikte hem şenlik alanını hem de şenliklerin önümüzdeki yıllarını da planladıklarını belirterek, burada yaptığı konuşmada, "Biz işimizi düzgün yaptıktan ve güzel anlatabildikten sonra buraya gelenlerin sayısı doğru orantılı olarak artar. Ben inanıyorum bundan sonra Söğüt Şenlikleri çok daha coşkuyla kutlanacaktır." dedi.

"SÖĞÜT'ÜN CİDDİ BİR YÜKSELİĞİNİ GÖRECEĞİZ"

Şenliklerle birlikte 3 yeni fabrikanın da temel atma töreninin gerçekleştirileceğini aktaran Vali Kızılkaya, "Cumartesi günü 3 tane fabrikanın temel atma törenini de gerçekleştireceğiz. Oba kent projesinin ihalesini tamamladık yakında yer teslimini de gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki sene de belki obanın açılışını yapmış olacağız. Her yıl Söğüt şenliklerinde yeni bir gelişmeyi birlikte yaşayacağız. Bugün temelini attığımız fabrikaların önümüzdeki sene açılışlarını gerçekleştirmiş olacağız. Söğüt üzerine koyarak giden bir ilçemiz, Gübretaş'ın yatırımlarını da çok önemsiyorum. Onların hedefi yıl sonunda ilk külçe altını dökmek ki o hedefle devam ediyorlar. Bu da gerçekleştiğinde Söğüt'ün ciddi bir yükselişini göreceğiz hep birlikte." ifadelerine yer verdi.

"HER GEÇEN YIL DAHA GÜZEL BİR MEKAN HALİNE GELECEK"

Ertuğrul Gazi Türbesi ve törenlerin yapıldığı alanlarda çeşitli düzenlemeler yapıldığını belirten Vali Kızılkaya, "Ertuğrul Gazi Türbesinin yanına Ertuğrul Gazi dedemizin adına yakışır bir cami ve onun yanında bir hafızlık kursu yapılabilecek şekilde güzel bir millet bahçesi, peyzaj ve otopark düzenlemesi ile tören alanını daha da güzelleştirdik. Önümüzdeki şenliklerden sonra da devam edecek düzenlemeler ve her geçen yıl daha da güzel bir mekan haline getirmek durumundayız. Televizyonlardaki dizilerden sonra özellikle bölgemize ve Osmanlı'nın kuruluş felsefesine büyük bir ilgi ve alaka da oldu. Oradaki düzenleme her yıl güncellenecek." dedi.

"BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZI DAVET EDİYORUM"

Şenliklerde alınacak güvenlik önlemleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Kızılkaya, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Bu yıl şenlikleri çeşitli gösterilerle de süslemeye çalıştık. Özellikle gençler ve vatandaşlar açısından da cazip hale getirmeye çalıştık. Gösterilerde Jandarma çok güzel bir konseptle gösterilerde yer alacak. Jandarma'nın mehteran, tüfekli hareketler ve helikopterlerin çelik kanatlar gösterisi olacak. Ata sporları, güreşler, okçuluk, cirit müsabakaları gibi bunların hepsi şenliğe katılanlara unutulmaz anlar yaşatacağına inanıyorum. Akşamları da Kıraç'ın konseri de katılan gençleri ve sanat severleri ayrı bir keyiflendirecektir. Güvenlik noktasında ihtiyacımız için planlama yaptık, kendi emniyet personelimiz ve kendi imkanlarımızla üstesinden geleceğimizi düşünüyor, çok fazla güvenlik tedbirleriyle de insanları bunaltmak istemiyoruz bunları bir denge ile planladı arkadaşlarımız. Otopark açısından gelen araçların nerelere yönlendirileceğini ve yaklaşık 13 yerde araç park edilecek şekilde ayarladık. Her yıl olduğu gibi geçmiş yılların da üzerine koyarak coşkuyla ve Ertuğrulgazi'nin bize emanet ettiği bu felsefeyi ona yakışır bir şekilde anarak idrak edeceğiz. Bütün vatandaşlarımızı bu şenliklere katılmaya ve coşkuyla bizim yanımızda olmaya davet ediyorum."

"BÜYÜK ETKİNLİKLER CUMARTESİ GÜNÜ"

Burada konuşan Söğüt Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer ise şenliğin ikinci günü büyük etkinliklerin gerçekleşeceğini ifade ederek, "Cumartesi günü Söğüt meydanında yörüklerin karşılanması, halk oyunları, mehteran gibi etkinliklerle orada iki saatlik bir programımız olacak. Ardından mehteranla birlikte Ertuğrul Gazi Türbesi'ne kadar yürüyüş yapılacak. O alanda aynı zamanda karakucak güreşleri, atlı okçuluk, atlı cirit ve geleneksel okçuluk olmak üzere özel müsabakalarımız olacak. Akşamında da Jandarma teşkilatının bando konseri ve kıraç konseri olup havai fişek gösterisi ile günü bitireceğiz. Pazar günü de devlet törenimiz olacak." dedi.

"SÖĞÜT'ÜN KANAYAN YARASIYDI"

Elginkan Vakfı tarafından Söğüt'e vitrifiye üzerine kurulacak ve 2 bin 200 kişinin istihdam edileceği fabrikanın temellerinin atılmasından duyduğu heyecanı dile getiren Belediye Başkanı İsmet Sever de, "3 günlük programda en heyecanlı konu sayın valimizin de dirayetle durduğu Elginkan vakfının Söğüt'e kuracağı fabrikanın temellerinin atılması. Yıllardır Söğüt için kanayan bir yaraydı. İnşallah bundan sonraki süreçte sayın valimizin de desteğiyle 2. OSB'nin açılışında temelleri atacağız. Bizim en büyük özlemimiz buydu bunu da gerçekleştiriyoruz." ifadesine yer verdi.

"SİYASİ KİMLİKLER ARKAYA BIRAKILMALI"

Daha önceki yıllarda devlet töreni değil yörükler kendileri yaparlardı bu geleneği onlar bulgur, etlerini ve hayvanlarını getirirler Türbe'nin pilav pişirme alanında pilavlar pişer ve gelenlere şifalı pilav olarak dağıtılırdı. Şuanda Ertuğrul Gazi birliği adı altında sayın valimizin başkanlığını yaptığı kaymakam bey ve belediye başkanının vekalet ettiği bir devlet töreni geleneğiyle gerçekleştiriliyor. Köylülerimizin hasat dönemini bitirip panayır olayıdır. Biz şenliklerle birlikte panayırda yapıyoruz. Bir ahenk içerisinde yörük bayramımızı gerçekleştireceğiz. Ben her zaman söylüyorum, burası yörük bayramı, siyasi kimliklerimizi arkaya atalım burası siyaset meydanı değil, burada yörüklerin geleneğini gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin her tarafından müthiş bir katılım olacağını düşünüyorum."

Diğer yandan, 9-11 Eylül tarihlerinde yörüklerin etkinliklerinin gerçekleştirileceği 741. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nin ikinci gününde Karakucak güreşleri,Cirit, okçuluk ve atlı okçuluk gösterileri, Jandarma Genel Komutanlığı bando konseri, Kıraç Konseri ile Havai Fişek gösterisi gerçekleştirilecek. Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliğinin gösterisi ile başlayacak şenliklerin 3. gününde Jandarma Genel Komutanlığı Çelik Kanatlar Uçuş gösterisi de sergilenecek.

Editör: TE Bilişim