İlimizde bu yıl da Şerbetçiotu’nun hasadı yapılarak üretimdeki yerini aldı.

Maya otu, Bira otu, Bira çiçeği, Sansarmaşığı gibi isimler ile bilinen Şerbetçiotu, botanik olarak kenevir ile akraba olarak biliniyor.

Bira otu olarak bilinen ve ekonomik değeri yüksek olan Şerbetçiotu, yaygın olarak Pazaryeri ilçemizde yetiştirilmekte.

Şerbetçiotu kozalaklarının içeriğindeki %15 oranındaki lupulin reçinesi, acımsı tadını sağladığı biranın önemli bir hammaddesi durumunda olurken, 1.200 yıldan daha uzun süredir bira yapımında kullanılmakta. Bunun dışında kozalaklar ayrıca, %15 çeşitli proteinler, %10 su, %4 tanen ve değişik karbonhidratlar ile yağlar ihtiva etmekte. İçeriğindeki bu etkin maddelerden ötürü bitkinin terletici, iştah açıcı, ateş düşürücü, yatıştırıcı özellikleriyle birlikte Safrakesesi hastalıkları ve kalp ritmi bozukluklarında da etkili olduğu bilinmekte.

Şerbetçiotu’nun anavatanı kesin olarak bilinmiyorsa da Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Amerika olduğu tahmin edilmekte.

Türkiye'de ise, Şerbetçiotu geniş bir üretim alanına sahip bulunmamakta ve genel itibari ile belli bir yöreye has tarım ürünü olmanın dışına çıkamazken bu özelliği ile Pazaryeri ilçemize özgü bir tarım ürünü olarak biliniyor.

Deneme ekimlerinin ardından Şerbetçiotu’nun ticari anlamda ülkemizde sadece Bilecik’te randımanlı bir şekilde yetiştirilebileceği tespit edilmiş ve ülkemiz tarım hayatında mahalli bir ürün olarak bugüne kadar Pazaryeri ilçemizde ekile gelmiştir. Pazaryeri’nde 3.26 km2’lik bir sahada Şerbetçiotu yetiştiriciliği yapılmakta.

Bu yılda hasadıyla Pazaryeri ilçesindeki üreticinin yüzünü güldüren Şerbetçiotu, hem şehrin ekonomisine, hem de ülke ekonomisine değer kazandırmaya devam ediyor.